Τον τόνο έδωσε η συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο «BHMAgazino», ο οποίος μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης από δυνάμεις της αριστεράς (ευτυχώς άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το ΚΚΕ εξαιρείται του στόχου) έως και της κεντροδεξιάς, εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να αναζητηθούν και νέες οργανωτικές μορφές, για να αναρωτηθεί «γιατί όχι και ένα νέο κόμμα...», μάλιστα και πριν τις εκλογές. Ενα κόμμα, όπως είπε, πολυτασικό, ένα σχήμα πιο ευρύχωρο, με αυτονόητο υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και επίσης αυτονόητη την κατάληψη υπουργικών θώκων από εκπροσώπους όλων των τάσεων.
Με τη σειρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», μίλησε για την «ανασύνθεση στην κεντροαριστερά για τον εκσυγχρονισμό», διευκρινίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο πως «ανασύνθεση δε σημαίνει συγχώνευση», αλλά είναι μια «βαθιά προγραμματική, πολιτική και οργανωτική διαδικασία». Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος είναι «στρατευμένος στην υπόθεση της κυβερνητικής αριστεράς» και πως ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει απόψεις που είναι ώριμες στην κοινή γνώμη.
Ο Γ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε επιπλέον ενδιαφέρουσα την ιδέα εκλογής του προέδρου του κόμματος με καθολική ψηφοφορία των μελών, εάν και εφόσον αποσαφηνιστεί η ιδιότητα του μέλους και η σχέση του ποσοστού των μελών στο σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος. Υποστήριξε, τέλος, πως δεν υπεραμύνεται της ταυτοπροσωπίας του πρωθυπουργού και του προέδρου και εναντιώνεται σε κάθε μορφή διαρχίας.
Οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν την αντίδραση άλλων, μάλλον όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης κατά τη συνάντησή του χτες με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στα Ιόνια νησιά δήλωσε πως οι δηλώσεις αυτές «δε βοηθούν, δημιουργούν πρόβλημα και βλάπτουν». Αλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης λέγοντας πως τέτοιες θέσεις δε βοηθάνε στην προώθηση των στόχων του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποιες ανακοινώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ: Ο Α. Τσοχατζόπουλος πληροφορούμενος τις δηλώσεις από δημοσιογράφους είπε πως του φαίνεται απίθανο να ισχύουν. Ο Γ. Δασκαλάκης δήλωσε πως μερίδα στελεχών, που είναι και διαχειριστές της εξουσίας, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, μόνο πρόβλημα έχουν πώς θα διαχειριστούν την ήττα που επέρχεται και συμβάλλουν για να επέλθει. Το ζήτημα δεν είναι το όνομα, ούτε οι συμβολισμοί, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο Φ. Ιωαννίδης δήλωσε πως δε φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Γείτονας έκανε λόγο (ΝΕΤ, «Πλάνετ») για «φαντασία» και εξέφρασε απορία για το πώς «εκφράζονται τέτοιες απόψεις και μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη», τις χαρακτήρισε μάλιστα ηττοπαθείς και πως δεν έχουν καμία θέση στο ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα της διαδοχής άνοιξε και πάλι με διαρροές που θέλουν τον Κ. Σημίτη να σκέφτεται σοβαρά την πρόταση, έως και να έχει αποφασίσει την υιοθέτησή της, κύριος φορέας της οποίας είναι ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, για εκλογή του προέδρου με καθολική ψηφοφορία των μελών. Η πρόταση φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της οργανωτικής συνδιάσκεψής του τον ερχόμενο Ιούνη και με δεδομένο το ότι δε βρίσκει σύμφωνα μια σειρά κορυφαίων στελεχών. Πάντως χτες ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε πρώιμη τη σχετική συζήτηση, λέγοντας πως δεν έχει νόημα και πως κάποτε, όταν θα φύγει, θα εξεταστεί το θέμα της διαδοχής.
Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος αλλά και ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσαν να εκφράσουν την αποδοχή αυτού του τρόπου εκλογής προέδρου του κόμματος. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το «Εθνος», χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, μιας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό κλίμα.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν εξαιρετικά φειδωλός, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το μόνο που δήλωσε είναι ότι ο πρωθυπουργός «ό,τι έχει να πει θα το πει ο ίδιος στα αρμόδια όργανα. Ο πρωθυπουργός, κατ' επανάληψη, έχει ταχθεί υπέρ της διαδικασίας, που βοηθά στην ανανέωση του Κινήματος, την καλύτερη ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Δεν έχει πάρει, όμως, καμία συγκεκριμένη απόφαση, ακόμη».
Συμπλήρωσε τέλος πως θα υπάρξουν σχετικές διεργασίες στο κόμμα για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη και θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ενώ μέχρι τότε συνέστησε... υπομονή.