Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη |
Η εκδήλωση άρχισε με απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο». Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Θ. Τζιαντζής, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κομμουνιστή ήρωα.
«Το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Εμεινε στην ιστορία της αστικής τάξης μελανό στίγμα της αντιδραστικής της πορείας, αφού προχώρησε σε αυτή την πολιτική δολοφονία για ένα και μόνο λόγο: Να επιβάλει την κυριαρχία της και το καθεστώς της άκρατης εκμετάλλευσης των μονοπωλίων στη χώρα μας, κάτω από την καθοδήγηση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.
Το ΚΚΕ έπρεπε να βγει από τη μέση, όπως και οι ιδέες του. Μ' αυτές όμως οι ταξικοί μας αντίπαλοι δεν μπορούσαν καθαρά να αναμετρηθούν. Γι' αυτό χάλκευσαν κατηγορίες, για να στηρίξουν το άλλοθί τους ότι οι κομμουνιστές παλεύουν για ξένα αντεθνικά συμφέροντα, είναι κατάσκοποι σε βάρος της χώρας μας. Αυτό τους διευκόλυνε όχι μόνο ή τόσο για να δολοφονήσουν ένα στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά για να φυτέψουν στη συνείδηση του λαού την πεποίθηση ότι η κομμουνιστική ιδεολογία και η πολιτική δράση του Κόμματος υπονομεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της. Πίστευαν πως με αυτή την προπαγάνδα μπορούν να μας σβήσουν, γιατί γνώριζαν καλά ότι η ήττα στον Εμφύλιο δεν ήταν αρκετή και ικανή να το ξεριζώσει από την καρδιά του λαού. Με τα δολοφονικά πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος στο Γουδί όμως ο Νίκος Μπελογιάννης πέρασε από το θάνατο στην αθανασία, αναδείχνοντας την υπεροχή του Κόμματος και της ιδεολογίας μας», τόνισε ο ομιλητής.
Και πρόσθεσε:
«Σήμερα μέσα στο ζοφερό τοπίο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ξαναπροβάλλει φωτεινό το χαμόγελο του Μπελογιάννη. Προβάλλει επίκαιρη όσο ποτέ η αναγκαιότητα για το νέο ηρωισμό της εποχής μας που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα, τη σταθερότητα στις αρχές, την κοσμοθεωρία μας, την αισιοδοξία που μας δίδαξε σε δύσκολες ώρες ο Νίκος Μπελογιάννης και τόσοι άλλοι».
Ακολούθησε παρουσίαση της ζωής του Νίκου Μπελογιάννη σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Πριν την εκδήλωση είχαν κατατεθεί στεφάνια στον τάφο του στο Γ' Νεκροταφείο.