Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Επισκέψεις των Σάντσεθ και Μακρόν σε αναζήτηση «ισορροπημένης σχέσης»

Από παλιότερη συνάντηση του Π. Σάντσεθ με τον Σι Τζινπίνγκ

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Π. Σάντσεθ με τον Σι Τζινπίνγκ
Επίσημες επαφές στην Κίνα ξεκινά σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ. Αρχικά θα πάρει μέρος στο Φόρουμ του Μποάο (ετήσια συνάντηση που ξεκίνησε το 2001 και θεωρείται «η ασιατική Διάσκεψη του Μονάχου»), ενώ στη συνέχεια θα έχει σειρά συναντήσεων στο Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους αξιωματούχους.

Εχοντας επισημάνει προ ημερών ότι «η Κίνα αποτελεί παγκόσμιο παίκτη», ο Σάντσεθ σε δηλώσεις του για την Ουκρανία ανέφερε πως «προφανώς πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της Κίνας και να δούμε αν όλοι εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, και η Ουκρανία να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό η Ισπανία να διαδραματίσει ρόλο «σε μια τόσο περίπλοκη περίοδο για τις γεωπολιτικές δυσκολίες».

Η επίσκεψη Σάντσεθ γίνεται ενόψει της ανάληψης (από 1η Ιούλη) της προεδρίας της ΕΕ από τη Μαδρίτη και ενώ εντείνονται διεργασίες στην ΕΕ για τις σχέσεις με το Πεκίνο, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα θα βρεθεί στην Κίνα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Και αυτός θα συζητήσει με τον Σι για την Ουκρανία, αλλά και «εξίσου για τις διεθνείς κρίσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική, και τις εντάσεις στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού».

Η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα αναμένεται εδώ και μήνες, μετά και την «ενόχληση» που το Παρίσι είχε εκφράσει το φθινόπωρο για την επίσκεψη στο Πεκίνο την οποία είχε οργανώσει τότε αυτοτελώς ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Μακρόν είπε ότι πρότεινε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να πάρει μέρος «σε ένα μέρος του προγράμματος» των επαφών του, στο όνομα της «ευρωπαϊκής ενότητας» που είναι «βασικός όρος για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης σχέσης με την Κίνα».

Πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι «το άνοιγμα της Κίνας και πάλι, μετά την πανδημία, προσφέρει ευκαιρία για επανεκκίνηση της δυναμικής των γαλλοκινεζικών σχέσεων σε όλα τα πεδία, σε μια περίοδο που οι εντάσεις και οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν περισσότερο από ποτέ να δοθεί ένας ορίζοντας σε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση». Κατέληξε δε ότι η επίσκεψη θα εστιάσει σε τρεις βασικούς τομείς: Τα «στρατηγικά ζητήματα και τις διεθνείς κρίσεις», τη «συνεργασία απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις» και τις «οικονομικές σχέσεις».

Στην Κίνα και ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, προχθές ξεκίνησε η επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ Τζέου (2008 - 2016), στην Κίνα, η πρώτη τέτοια επίσκεψη από πρώην ή νυν ηγέτη της Ταϊβάν από το 1949, όταν η κυβέρνηση της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε ηττημένη την ηπειρωτική χώρα και εγκατέστησε ξεχωριστή κυβέρνηση στο νησί (η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο).

Ο Γινγκ Τζέου άρχισε τις επαφές του στη Ναντζίνγκ. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αυτοί που ζουν και στις δύο πλευρές των Στενών (του θαλάσσιου περάσματος που χωρίζει Κίνα και Ταϊβάν) ανήκουν στο κινεζικό έθνος και έχουν κοινούς προγόνους.

Ο Γινγκ Τζέου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ), βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Ταϊβάν. Αν και το ΚΜΤ θεωρείται το «παραδοσιακό» εθνικιστικό κόμμα, που κυβέρνησε επί δεκαετίες το νησί, τάσσεται υπέρ της διατήρησης σχέσεων με το Πεκίνο. Πριν από περίπου έναν μήνα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΜΤ, Αντριου Σία, είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, εισπράττοντας κριτική από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, που κατηγορεί το ΚΜΤ για τις στενές σχέσεις που θέλει με το Πεκίνο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν αναμενόταν να αναχωρήσει για επίσημες επισκέψεις σε Γουατεμάλα και Μπελίζ. Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, εδώ και καιρό λέγεται ότι θα υπάρξουν «ενδιάμεσοι σταθμοί» στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει και αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, πιθανώς και τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Τζον Μακάρθι.

Χτες ο εκπρόσωπος της κινεζικής Υπηρεσίας αρμόδιας για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, Τζου Φεγκλιάν, επανέλαβε ότι «εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό και θα λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα», προσθέτοντας πως αν η Τσάι «έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Μακάρθι, θα πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση που θα παραβιάσει κατάφωρα την αρχή της ενιαίας Κίνας, θα πλήξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και θα καταστρέψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Ολα αυτά ενώ την περασμένη βδομάδα ο Ρικ Γουότερς, επικεφαλής του νεοσύστατου γραφείου του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είχε «επίσκεψη εργασίας» σε Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ