Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε κέντρο κράτησης

Την πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού

Το νέο έγκλημα στο Μεξικό

Copyright 2021 The Associated

Το νέο έγκλημα στο Μεξικό
Τουλάχιστον 38 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον 29 είναι οι τραυματίες. Οι 28 από τους νεκρούς είναι από τη Γουατεμάλα και οι υπόλοιποι από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τη Βενεζουέλα.

Το κέντρο κράτησης βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Stanton-Lerdo, η οποία συνδέει το Μεξικό με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από το προσωπικό του κέντρου. Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στα χιλιάδες εγκλήματα με μετανάστες που κατευθύνονται μέσω του Μεξικού προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον και χάνουν τη ζωή τους κυνηγημένοι από τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ και τις συμφωνίες της με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Τραμπ και του Μπάιντεν, και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Εδώ και 4 χρόνια, παρά την παντομίμα του αντιιμπεριαλισμού που φωνάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που επαληθεύεται στα γεγονότα είναι η πλήρης κοινή δράση μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Μεξικού, με την υπογραφή του T-MEC, με την πολιτικο-οικονομική συμμαχία ενάντια στα κινεζικά κεφάλαια, με τη δέσμευση του Ομπραδόρ να παραδώσει στον Μπάιντεν τα έργα, όλο το λίθιο που υπάρχει, όλο το φυσικό αέριο και τη βενζίνη που είναι διαθέσιμη για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την κοινή, ενεργή και καθημερινή αντιμεταναστευτική πολιτική, που περιλαμβάνει σωματικές επιθέσεις κατά τροχόσπιτων μεταναστών, αστυνομικούς που κλοτσούν γυναίκες και παιδιά, κέντρα κράτησης μεταναστών - στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πηγές μόλυνσης και θανάτου, επιδρομές, παραβίαση του δικαιώματος διέλευσης που κατοχυρώνει ατομικές εγγυήσεις στο Σύνταγμα.

Ο Μπάιντεν και ο Ομπραδόρ είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν την πολιτική και αυτήν την τραγωδία. Και άλλες που συσσωρεύονται, εξαφανίσεις και θανάτους και άλλα που είναι προβλέψιμα να συμβούν».

Και καταλήγει: «Το ΚΚ Μεξικού αποδίδει την ευθύνη για την τραγωδία στο κράτος και στο καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο πηγάζει. Επαναλαμβάνει τη θέση του που βασίζεται στον διεθνισμό της απόλυτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες και αγωνίζεται για μια χώρα όπου άνδρες και γυναίκες της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν καταφύγιο και αλληλεγγύη και απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με όλους τους Μεξικανούς εργάτες. Καλούμε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης και χαιρετίζουμε άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση από διάφορα συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ