Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σε τροχιά συνέχισης και ενίσχυσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων Εργατικά Σωματεία, φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων

-- Κάλεσμα ενίσχυσης απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών του που ξεκινούν από σήμερα

-- Στην Αθήνα κατεβαίνουν για να διαδηλώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, απαιτώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

-- Αρθρο: «Οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία να εμπιστευτούν τη δύναμή τους ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού»

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή του Δώρου Πάσχα μεταξύ των διεκδικήσεων

Παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

«Η δυνατότητα και η ελπίδα να λυθούν τα καυτά προβλήματα που τσακίζουν τη ζωή μας βρίσκονται στους αγώνες και στη μαζική συμμετοχή μας σε αυτούς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε, αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας»: Με αυτό το μήνυμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συμμετοχής στις νέες κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Παράλληλα η ΣΕΑ, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις της, απαιτεί την καταβολή, ενόψει των γιορτών, του Δώρου του Πάσχα, καθώς το εισόδημα των συνταξιούχων συνεχίζει να εξανεμίζεται από την ακρίβεια που καλπάζει.

Η νέα παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 4 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας, στις 10 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως σημειώνει η ΣΕΑ, «ιδιαίτερα σήμερα επιβάλλεται να αγωνιστούμε, όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και νέα προβλήματα προκύπτουν για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, όταν τα πάντα παραδίδονται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτέλεσμά τους είναι η φοβερή ακρίβεια στα προϊόντα και στην Ενέργεια, που εξαφάνισε τις συντάξεις μας, οι φοβερές ελλείψεις σε προσωπικό στη δημόσια Υγεία, στον ΕΦΚΑ και σε νευραλγικούς τομείς για την ασφάλεια της ζωής μας».

Απαντώντας στην πολιτική της κυβέρνησης, που δήθεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, η ΣΕΑ τονίζει: «Συνεχίζουμε γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία των λεγόμενων "αυξήσεων", των επιδομάτων, τα διάφορα τρύπια καλάθια μετά τις καθημερινές αυξήσεις και τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, που δεχόμαστε τα τελευταία 13 χρόνια, κατά τα οποία κατάντησαν τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα».

Η ΣΕΑ διεκδικεί:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, και ιδίως του Δώρου Πάσχα.

-- Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

-- Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την εθνική σύνταξη.

-- Πρόσληψη ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, απαιτεί να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού (στις 14/10/2022) ότι θα αποδίδονταν σύντομα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας και δράσης έστειλε η ετήσια Γενική του Συνέλευση

Αποφασίστηκαν νέες πρωτοβουλίες μπροστά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Πάτρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Πάτρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και ανάτασης έστειλε η ετήσια Γενική απολογιστική Συνέλευση χτες το απόγευμα των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σε συνέχεια της πλούσιας δράσης που ανέπτυξε μαζί με τα συνδικάτα, τους φορείς και τον λαό της πόλης, των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στις 8 και 16 Μάρτη.

Τώρα, μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, το σώμα πήρε απόφαση αγωνιστικής συνέχειας και κλιμάκωσης με νέες πρωτοβουλίες, αλλά και για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη «τροχιά» αγωνιστικής κλιμάκωσης βρίσκονται εκατοντάδες σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα κ.α.

Σειρά δράσεων με ορίζοντα την Πρωτομαγιά

Σε αυτή την κατεύθυνση, ορίστηκε ως ένας ακόμη μεγάλος αγωνιστικός σταθμός η απεργία της Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα. Μέχρι τότε, όλα τα σωματεία θα οργανώσουν πλατιά τη δική τους δράση κατά κλάδο, χώρο δουλειάς και κατοικίας.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα, η οργάνωση πλατιάς καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Τη διαδικασία χτες παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, φοιτητικών και συνταξιουχικών συλλόγων, χαιρετίζοντας τις διαδικασίες, ενώ το ΕΚΠ αποφάσισε να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας, με νέα σύσκεψη φορέων που θα συγκαλέσει το Εργατικό Κέντρο και αιχμή την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και τα πρώην 409 και «Θώρακος», «Καραμανδάνειο» - παιδιατρικό κ.ά. Στόχος να αναπτυχθεί νέο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δράσεων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας υπεύθυνης για τους πλειστηριασμούς, όπου θα μπορούν να απευθύνονται εργαζόμενοι, άνεργοι, ο λαός της πόλης, απέναντι στα διάφορα «κοράκια» (τράπεζες, funds κ.ά.), αλλά και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη συγκρότηση και λειτουργία των αντίστοιχων επιτροπών.

Μπροστά και στο Πάσχα, και σε συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης, θα πραγματοποιηθεί γιορτή για τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων αλλά και μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Μέσα στις επόμενες μέρες θα φύγει επίσης νέα αποστολή αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους από τους φονικούς σεισμούς λαούς Τουρκίας και Συρίας.

Σε νέα φάση και η πορεία του συνδικαλιστικού φορέα

«Ενα νέο στοιχείο αυτής της περιόδου είναι ότι κινητοποιήθηκαν ευρύτερες δυνάμεις, συνδικαλιστές, σωματεία και σύλλογοι, που τα προηγούμενα χρόνια με δυσκολία έμπαιναν σε κινητοποιήσεις και απεργιακές μάχες. Είναι εργαζόμενοι και σωματεία που σε αυτή τη φάση και με αποφασιστικότητα στρατεύτηκαν με το κάλεσμα, τα αιτήματα και τα συνθήματα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δεκάδων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες σαν Εργατικό Κέντρο, αλλά και απαιτήσεις στη δουλειά μας, στην επικοινωνία με όλους αυτούς, στην κοινή δράση για ορισμένα κρίσιμα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αλλά και προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, αναφερόμενος και στις εργατικές - λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις στην πόλη, μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Μεγάλη η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στο ζωντάνεμα των σωματείων

Σημειώνοντας πως αυτή η στάση δείχνει τις δυνατότητες αλλά και τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, των σωματείων όταν δουλεύουν με μαζικούς όρους, επεσήμανε:

«Κάθε χρόνο δυναμώνει ακόμη περισσότερο η συμμετοχή νέων σωματείων στη δύναμη του ΕΚ, νέα σωματεία δημιουργούνται σε χώρους δουλειάς και κλάδους που δεν υπήρχε μέχρι τώρα οργάνωση των εργατών. Δυναμώνει η συμμετοχή από σωματεία που μέχρι σήμερα είχαν αμφιβολίες και προσέρχονται για πρώτη φορά, κάνουν το βήμα. Επίσης, είναι δεκάδες τα σωματεία σε μεγάλους κλάδους που μέσα από πρωτοπόρα δουλειά στον χώρο ευθύνης τους μαζικοποιούνται, εκατοντάδες εργάτες κάνουν το βήμα και γράφονται στα σωματεία. Σήμερα στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου υπάρχουν 65 ενεργά και ζωντανά σωματεία, με πάνω από 11.000 μέλη».

Κάλεσε αυτόν τον δρόμο να τον επιλέξουν σήμερα και άλλα σωματεία «κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, κόντρα στην αξιοθρήνητη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ», επισημαίνοντας ότι έτσι σήμερα το ΕΚ Πάτρας «μετά από δεκαετίες απέκτησε ζωή και δράση, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα εργαζομένων και σωματεία, ακόμη και του δημόσιου τομέα αλλά και άλλων μαζικών φορέων της πόλης μας το χρωστά σε έναν μεγάλο βαθμό στη δράση αυτών ακριβώς των σωματείων που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από δεκάδες συνδικαλιστές, μέλη της Διοίκησής του, αλλά και άλλους συνδικαλιστές από σωματεία».

Ο αγώνας των απεργών στην «Anytime» είναι και δικός μας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Interamerican» στη λεωφόρο Συγγρού πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής «Anytime» στην Κύπρο (θυγατρική του ομίλου «Interamerican»), οι οποίοι απεργούν από τις 9 Μάρτη.

Η απεργία ξεκίνησε με αφορμή την άδικη και παράνομη απόλυση συνδικαλίστριας, απόλυση που εντάσσεται στην προσπάθεια της εργοδοσίας να πλήξει την απόφαση των εργαζομένων να οργανώσουν αγωνιστικά και να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Μάλιστα, η εταιρεία απειλεί πλέον με απόλυση όλους τους απεργούς που εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο.

«Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Κύπρο, οι απολύσεις στην "Anytime" δεν θα περάσουν», τόνισαν εργαζόμενοι στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, με πανό που άνοιξαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθήνας, ο Νίκος Νιάνιος, εκλεγμένος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Αντώνης Καββαδίας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική, και η Ειρήνη Μπεκιάρη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας, όμως - όπως κατήγγειλε η Εφη Χαλιού στους συγκεντρωμένους - η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «δεν υπάρχει» κανένας υπεύθυνος να τους δεχτεί. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε», τόνισε και ξεκαθάρισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, προκειμένου να στηριχθεί ο δίκαιος αγώνας των συναδέλφων τους στην Κύπρο.

Στην κινητοποίηση διαβάστηκε η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας απεργών, με την οποία συνοψίζουν την προσπάθειά τους να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

«Ο αγώνας στην "Anytime" Κύπρου είναι και δικός μας», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους απεργούς στην Κύπρο. Οσο για τη στάση της εργοδοσίας, επισημαίνει ότι δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, καθώς «στον κλάδο της ιδιωτικής Ασφάλισης οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας, η απαλλαγή από εργαζόμενους με δικαιώματα, οι "εθελούσιες" απολύσεις, η εντατικοποίηση και οι απλήρωτες υπερωρίες, με την αξιοποίηση της τηλεργασίας, είναι όρος για την αύξηση της κερδοφορίας». «Δεν θα τους περάσει! Οι αγώνες των εργαζομένων σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και αλλού δείχνουν τον δρόμο! Οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν μόνο ενωμένοι, απέναντι σε ένα σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κινητοποιήσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ

Σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό προχωρά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, μετά και την άρνηση των τεσσάρων ενώσεων ξενοδόχων του νησιού να συνομιλήσουν μαζί του.

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ., αλλά και μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο 1η Απρίλη στις 9 π.μ. από το γήπεδο, το Συνδικάτο τονίζει τη σημασία της ΣΣΕ, πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, για αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση ωραρίων, ρεπό, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους εργαζόμενους εκτός νησιού κ.ά.

«Για μια ακόμη φορά το ξενοδοχειακό κεφάλαιο στη Ζάκυνθο κρατάει απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Ηδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί στα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν χωρίς πρόσληψη, ανασφάλιστοι ακόμα και απλήρωτοι. Αν και οι ξενοδόχοι περιμένουν άλλη μια σεζόν με νέα ρεκόρ, το "θαύμα του τουρισμού" αυτό δεν αγγίζει τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Καταγγέλλει δε την άρνηση των εργοδοτικών ενώσεων να διαπραγματευτούν, παρά την πρόσφατη πρόσκληση που τους απηύθυνε.

«Δεν πάει άλλο, φτάνει πια, τα κέρδη τους - οι ζωές μας», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο και, απαντώντας στα περί «έλλειψης προσωπικού» που επικαλούνται οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζει:

«Αφού φτιάχνουν το ένα 5άστερο πίσω από το άλλο, παρά την έλλειψη υποδομών συνεχίζουν να λεηλατούν τους εργαζόμενους με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, με άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Αντί να πληρώσουν το προσωπικό, που με το αίμα του έχει χτίσει το "τουριστικό θαύμα", και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, κανονίζουν να φέρουν δούλους να τους δουλεύουν από Μπαγκλαντές και Πακιστάν».

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη «μπούκωσαν με επιδοτήσεις το ξενοδοχειακό κεφάλαιο», αναφέρει το Συνδικάτο, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ζει χωρίς εισόδημα από τον Γενάρη μέχρι τον Μάη, απαιτώντας 5ήμερο - 8ωρο με ρεπό, πληρωμή των Κυριακών και αργιών, αμοιβή βάσει των σημερινών αναγκών.

Διεκδικεί επίσης: Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου προς όφελος των εργαζομένων στο νησί και των λαϊκών αναγκών, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και αντισεισμικής θωράκισης, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Διεκδικούν το αυτονόητο: Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απρίλη, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο

RIZOSPASTIS

«Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας, αντίθετα θα πολεμήσουμε για την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη από την κυβέρνηση».

Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν, το βράδυ της Τρίτης, στην πανελλαδική σύσκεψη δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα, που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Αγιά Λάρισας.

Μέσα σε μαχητικό κλίμα, πάνω από 200 αγρότες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι και πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, συζήτησαν για τα οξυμένα προβλήματά τους, κυρίως αυτό των εξευτελιστικών τιμών, κάτω από το κόστος παραγωγής, σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και για τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχει δοθεί τίποτα.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Απρίλη στην Αθήνα και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό με στόχο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντί τους.

Μιλώντας εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θύμισε ότι «αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο "Ουκρανόμετρο" σε μήλα, σε ροδάκινα, σε βερίκοκα και νεκταρίνια καθώς και σε κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ήμερο σε 15ήμερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μάρτη ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φλεβάρη στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο "Ουκρανόμετρο" θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα αχλάδια, τα κεράσια και μέσω de minimis τα σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μάρτη. Πέρασαν περισσότερες από 5 βδομάδες από τότε και ο "χορός βρίσκεται στον τόπο"».

Ο Ρ. Μαρούδας μετέφερε την οργή και την αγανάκτησή τους, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών. Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε άλλα προϊόντα (π.χ. σταφύλια, αμύγδαλα, καπνά, φασόλια κ.ά.) η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες, όμως η επιβίωσή μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων. Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να μην έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητά μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Με παρακαταθήκη τους αγώνες του προηγούμενου 6μήνου, χρειάζεται να βγούμε ξανά στον δρόμο του αγώνα, χωρίς να περιμένουμε κάποιον "σωτήρα"».

Ταυτόχρονα από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή μας

Στο κάλεσμα που βγήκε από την πανελλαδική σύσκεψη τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμά μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας.

Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν πιο συγκεκριμένα:

-- Αμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη, με κάλυψη όλων των νομών της χώρας.

-- Αμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων για τα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

-- Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη (βαμβάκι, αμύγδαλα, καρύδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια κ.ά.).

-- Να δοθούν από το «Ουκρανόμετρο» τα 72 ευρώ/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα στους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών τις επόμενες μέρες

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπορούν από σήμερα και τις επόμενες μέρες να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Αύριο Παρασκευή, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και από 12 μ. μέχρι 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σαββατοκύριακο 1 - 2 Απρίλη, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη ζωή που μας ετοιμάζουν δεν μένουμε θεατές, οργανώνουμε την πάλη μας!

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που ξεκινάνε σήμερα

Ξεκινούν σήμερα οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

«Στη ζωή που μας ετοιμάζουν δεν μένουμε θεατές - Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οργανώνουμε την πάλη», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους του κλάδου. Πρόκειται για μια ακόμα μάχη για το δυνάμωμα του Συνδικάτου, μετά τους μεγάλους αγώνες που οργάνωσε με όλες τις μορφές, τόσο για την υπογραφή της ΣΣΕ στη Ζώνη, την οποία μάλιστα κατάφερε να αναπροσαρμόσει λόγω των απανωτών ανατιμήσεων, όσο και για την προστασία των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά την απόφαση για την παράδοσή τους στον εφοπλιστικό όμιλο.

Το Συνδικάτο, στο κάλεσμά του, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις με το έγκλημα στα Τέμπη, που όπως σημειώνει «επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο ότι η ζωή και η ασφάλειά μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η ζυγαριά για τους εργοδότες γέρνει πάντα υπέρ του χαμηλού κόστους, αντί να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέπουν να δουλεύουμε με ασφάλεια. Το βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα χαμηλά μεροκάματα.

Από την πρόσφατη Συνέλευση του Συνδικάτου
Από την πρόσφατη Συνέλευση του Συνδικάτου
Κυβέρνηση, κράτος και εργοδοσία κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τους εργοδότες. Αυτό υπηρετούν οι αντεργατικοί νόμοι που βάζουν φρένο στη συνδικαλιστική δράση, που καταργούν το 8ωρο, που παγώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις καθορίζουν με νόμους. Η πρόσφατη ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί κοροϊδία, την ώρα που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια».

Δυνατό συνδικάτο είναι η ασπίδα των εργατών!

Και δείχνοντας τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους, τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος: «Η οργή και η αγανάκτηση που δίκαια νιώθουμε τώρα, μπορεί να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα! Οπου έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε κατακτήσεις, αυτό το έχουμε πετύχει με τη συλλογική διεκδίκηση, με τον οργανωμένο αγώνα μας. Εμπιστεύσου το συνδικάτο, αυτό που αποκαλύπτει την αλήθεια, που πρωτοστατεί να οργανωθούν μαζικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας επιλέγουμε τις ζωές μας!

Ισχυροποιούμε το σωματείο, ψηφίζουμε μαζικά, οργανώνουμε τη δράση μας.

-- Το συνδικάτο μπορεί να οργανώσει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο και σε όλο τον κλάδο, απέναντι σε κυβέρνηση, κράτος και εργοδοσία που επιδιώκουν με κάθε τρόπο ο εργάτης να είναι μόνος του, φοβισμένος, ευάλωτος σε κάθε είδους πίεση.

-- Το συνδικάτο μπορεί να οργανώσει την πάλη μας για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Με την άμεση αποφασιστική του παρέμβαση να απαιτήσει μέτρα υγείας και ασφάλειας, χωρίς να λογαριάζει το κόστος για την εργοδοσία, ώστε να γυρίζουμε υγιείς στα σπίτια μας.

-- Το συνδικάτο είναι αυτό που θα υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δυνάμωσέ το! Με την ψήφο στις αρχαιρεσίες, με τη συμμετοχή σου στη δράση το κάνεις πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό στην πάλη για όλα αυτά που αφορούν τη ζωή μας!».

Παρακάτω καταγράφονται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μάχες που έχει δώσει το Συνδικάτο τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας:

«Το Συνδικάτο Μετάλλου είναι δοκιμασμένο στις επιθέσεις της εργοδοσίας, τάσσεται ξεκάθαρα με τα συμφέροντα των εργατών, αυτά υπερασπίζεται! Μπες κι εσύ στον αγώνα για να γίνει πιο δυνατό!

  • Το Συνδικάτο με μαζικούς αγώνες υπέγραψε δύο φορές Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευή, με αυξήσεις στους μισθούς καλύπτοντας μέρος των ανατιμήσεων και των αυξήσεων που γεννάει η πολιτική της κυβέρνησης. Με την ίδια απαιτητικότητα οργανώνει την πάλη για να υπογραφεί κλαδική σύμβαση, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Μπήκε μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ναυπηγείο και καρνάγιο για να παρθούν μέτρα ασφάλειας όταν διαπίστωνε ότι αυτά δεν τηρούνται. Στις αντίξοες καιρικές συνθήκες έδωσε τη μάχη, για να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι εργασίες και κανένας εργάτης δεν θα κινδυνέψει, ούτε από τον καύσωνα ούτε από τον παγετό. Στην πανδημία, όταν όλοι το έριχναν στην ατομική ευθύνη και μερικοί έλεγαν "θα λογαριαστούμε αργότερα", πρωτοστάτησε να μην επικρατήσει σιγή ιχθύος, να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας μας.
  • Σε κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση, πρωτοστάτησε μαζί με τα άλλα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να οργανωθεί η πάλη των εργατών, να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
  • Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την "εξυγίανση" των ναυπηγείων, που πρωτοστάτησε να οργανωθεί η πάλη των εργατών για να μη χαθεί κανένα δικαίωμα. Τώρα που το ναυπηγείο μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη, δηλαδή ζώνη με ειδικό φορολογικό και νομικό καθεστώς, που η νέα εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει ελαστικές εργασιακές σχέσεις με την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης, είναι αυτό που πρωτοστατεί να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, κόντρα στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου».
ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Μέσα σε ένα τρίμηνο 7 νεκροί εργάτες μόνο στη Θεσσαλονίκη!

Αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» πανελλαδικά και στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χτες από το ΕΚΘ, το 2022 στον νομό Θεσσαλονίκης η εργατική τάξη θρήνησε 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Και μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και 8 τραυματίες!

Πανελλαδικά, σύμφωνα με το ΟΣΕΤΕΕ, το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 τραυματίες και το 2023 ήδη στη λίστα θανάτου καταγράφονται 49 νεκροί (ανάμεσά τους και οι 12 νεκροί εργαζόμενοι από το έγκλημα στα Τέμπη) και 62 τραυματίες.

Συγκριτικά λοιπόν με τα προηγούμενα χρόνια, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Αφού το 2018 καταγράφηκαν 46 νεκροί, 51 το 2019 και 41 το 2020.

Επιβεβαιώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» έπαιξε η διαχρονική και συνειδητή υποστελέχωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Και φυσικά η μετατροπή της σε «Ανεξάρτητη Αρχή», που αποφάσισε η σημερινή κυβέρνηση, βάζει και το ...«κερασάκι στην τούρτα», παρέχοντας ουσιαστικά «ασυλία» στους επιχειρηματικούς ομίλους και προστατεύοντας τις κάθε φορά κυβερνήσεις από τις πολιτικές ευθύνες που έχουν.

Αυτή η κατάσταση, με τους ελάχιστους έως και ανύπαρκτους ελέγχους, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε πραγματικές καρμανιόλες για τους εργάτες. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που καταγγέλθηκε, πως στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΠΕ έχει 3 επιθεωρητές, όταν σε έναν έλεγχο χρειάζονται τουλάχιστον 2.

Την εικόνα συμπληρώνει η διαταγή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ύστερα από αίτημα του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να συντάσσεται έκθεση έρευνας για εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σοβαρότητας»!

Παραλίγο σοβαρό ατύχημα σε αποθήκη σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ, από τύχη δεν θρηνήσαμε και νέα θύματα, όταν το περασμένο Σάββατο, σε αποθήκη καταστήματος της εταιρείας «Σκλαβενίτη» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ξεκόλλησε απ' τη σκουριά ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Β. Ελλάδα, «από καθαρή τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκε συνάδελφος. Αν πάρουμε υπόψη ότι η λαμαρίνα βρισκόταν πάνω απ' τα κεφάλια τους, μόνο οργή μας προκαλεί το γεγονός ότι τα "μέτρα" που πήρε η εταιρεία ήταν απλά να συγκολλήσει ξανά την ίδια σκουριασμένη λαμαρίνα. Επιπλέον, το γεγονός ότι εδώ και καιρό τα καταστήματα είναι υποστελεχωμένα και η εντατικοποίηση μας έχει τσακίσει, αυξάνει τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα με απρόβλεπτες συνέπειες».

Το Σωματείο καλεί την εταιρεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα, να πραγματοποιήσουν τεχνικούς ελέγχους, επισκευές και ανακαινίσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο στις αποθήκες και στους χώρους πώλησης. «Δεν θα παίζουμε την υγεία και τη ζωή μας στα ζάρια, επειδή η προστασία τους λογίζεται ως κόστος δίχως όφελος. Δεν θα περιμένουμε το κακό να συμβεί και μετά να μας πούνε πάλι ότι "έφταιγε η κακιά η ώρα" ή ο τεχνικός ασφαλείας», σημειώνει.

Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους

Αποτέλεσμα της ίδιας εγκληματικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι κυκλοφορούν λεωφορεία - σαπάκια, και μάλιστα με κυβερνητική απόφαση τους δίνεται και παράταση στα όρια ηλικίας, που ξεπερνούν τα 23 χρόνια! Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να μην εκτελούν δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας τα παλιά λεωφορεία έδωσε η δημοτική αρχή Πειραιά, δίνοντας όμως ταυτόχρονα το «πράσινο φως» να συνεχίζεται η χρήση τους για τη μεταφορά εργαζομένων (Φιλαρμονικής, εργατών κ.λπ.)!

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, το οποίο αναφέρει ότι η εντολή για να μην εκτελούν δρομολόγια ήρθε μετά την παρέμβαση του Σωματείου, που αναδείκνυε το ζήτημα ότι λόγω της παλαιότητάς τους τα λεωφορεία δεν παρείχαν ασφάλεια. Ομως η συνέχιση της χρήσης τους για τους εργαζόμενους δείχνει ότι η δημοτική αρχή «αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους».

«Οπως αναλώσιμους θεωρεί», προσθέτει το Σωματείο, τους εργαζόμενους στον χώρο του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνας 45, ο οποίος έχει μετατραπεί «σε μία απέραντη χωματερή υγρών και στερεών αποβλήτων. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες καλούνται δεκάδες εργαζόμενοι (εργάτες - τεχνίτες - οδηγοί) της Διεύθυνσης Καθαριότητας - Ανακύκλωσης να δουλέψουν, σε συνεργασία της δημοτικής αρχής της διεύθυνσης και των προϊσταμένων των τμημάτων, που κατά παράβαση του ισχύοντος ΟΕΥ είναι τοποθετημένοι στις θέσεις ευθύνης».

Οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία να εμπιστευτούν τη δύναμή τους ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού

Τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, δίνοντας δύναμη στον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών - για να μη χαθεί άδικα άλλη ζωή!

Ενα αίτημα ζωτικό και για τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, που κάθε χρόνο μετρά νεκρούς, εγκαυματίες, σακατεμένους, ακρωτηριασμένους εργάτες. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο άλλωστε βλέπουν το «κυνήγι» του κέρδους από τους βιομηχάνους να τσακίζει όχι μόνο τα εργατικά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας

Η χημική βιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς κλάδους της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Η παραγωγική του δραστηριότητα απλώνεται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως πλαστικά, απορρυπαντικά, λιπάσματα, χρώματα, ελαστικά, μπαταρίες κ.ά. και εκ των πραγμάτων αλληλοπλέκεται με άλλους κλάδους της οικονομίας όπως αγροτική παραγωγή, Τουρισμό, Υγεία, Τρόφιμα κ.ά. Πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) αναφέρει ότι στον κλάδο στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 950 επιχειρήσεις, ενώ απασχολούνται 17.700 άμεσα εργαζόμενοι. Ο αριθμός αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε εργολαβικούς και εποχιακούς εργαζόμενους. Σήμερα η απασχόληση στον κλάδο έχει ανακάμψει αυξανόμενη κατά 19% συγκριτικά με το 2016.

Η στρατηγική στόχευση των βιομηχάνων για διαρκώς μεγαλύτερη κερδοφορία περνά μέσα από τη στροφή του κλάδου σε χρήση πρώτων υλών και παραγωγή προϊόντων που είναι «φιλικά προς το περιβάλλον». Ορίζουν ως πρόκληση την 4η βιομηχανική επανάσταση, την αειφόρο εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου, το «Green Deal», τη χημική ανακύκλωση. Ενώ με την τελευταία κοινοτική Οδηγία μπαίνει επιτακτικά η βελτίωση του ενεργειακού και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου.

Στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχτηκε η αξία του κλάδου για τις σύγχρονες οικονομίες. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του σε εφοδιασμό με αντισηπτικά, απολυμαντικά, μάσκες, Plexiglass κ.ά. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του κλάδου εκτιμάται ότι πλησίασε το 2021 τα 3,1 δισ., σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 24% έναντι του 2020. Ενισχύθηκε η εξαγωγική δραστηριότητα, φθάνοντας στα 2,1 δισ., παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 27% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι εκείνη την περίοδο, εκμεταλλευόμενοι το έμπειρο βιομηχανικό δυναμικό που συγκεντρώνεται στον κλάδο, κατάφεραν να συγκρατήσουν ή και να «εκτοξεύσουν» την κερδοφορία τους. Τα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ», που το 2021 είχαν κέρδη 40,9 εκατ. από αντίστοιχα προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ή ο «PAPOUTSANIS» που με τις αυξημένες πωλήσεις αντισηπτικών ειδών αναπλήρωσε τη «ζημιά» που προήλθε από τον τουρισμό και επιπλέον αύξησε 12% τις πωλήσεις, είναι ορισμένα παραδείγματα.

Βγαίνοντας από την πανδημία οι βιομήχανοι πήραν άμεσα μέτρα για να διαχειριστούν τις νέες εξελίξεις που σηματοδότησε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, του ενεργειακού κόστους.

Αφενός φορτώνοντας τα βάρη με διάφορους τρόπους στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα στην «TOSOH» προχώρησαν σε απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων, στον «KASSINAKI» μοίραζαν υποχρεωτικές άδειες, ενώ πρόσφατα η «TUPPERWARE» αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα «πετώντας στον δρόμο» πάνω από 115 εργαζόμενους. Ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας «LALIZAS», που ενώ στο τέλος του 2022 μοίρασε μπόνους για την επίτευξη στόχων, τον Φλεβάρη 2023 προχώρησε σε 3 απολύσεις με αιτιολογία την «αναδουλειά».

Ταυτόχρονα η εργοδοσία καλλιέργησε διάφορα ιδεολογήματα για να καθηλώσει τους εργαζόμενους, όπως «δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις», «πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», «όλοι χάνουμε από αυτή την κατάσταση». Την περίοδο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας στην «ΜΙΝΕΡΒΑ», το πρώτο επιχείρημα που αντιπαρέθεσε η εργοδοσία ήταν οι συνέπειες του πολέμου, που όμως δεν την εμπόδισαν να κάνει εξαγορές και να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων που παράγει.

Αφετέρου, οι βιομήχανοι συνέθεσαν ένα πλέγμα απαιτήσεων στήριξης για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος όπως φοροελαφρύνσεις, πιστώσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις άλλων πηγών Ενέργειας (όπως το LPG), απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, ενώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης την ενσωμάτωση των στόχων του REPowerEU κ.ά.

Παράλληλα, ακονίζοντας τα «μαχαίρια» τους για το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύουν στον συνεχή εκσυγχρονισμό μεθόδων παραγωγής, κάτι το οποίο άλλωστε είναι διαχρονικό ζητούμενο σε κάθε φάση της οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κλάδος από το 1990 καταναλώνει 61% λιγότερη Ενέργεια και ενώ έχει αυξήσει την παραγωγή του κατά 84%. Μάλιστα, το 2020 η κατανάλωση Ενέργειας έφτασε μόλις στο 4% της συνολικής κατανάλωσης Ενέργειας από τη βιομηχανία στην Ελλάδα.

Και στην ανάπτυξη και στην κρίση χαμένος ο εργαζόμενος!

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη ο πραγματικός χαμένος είναι πάντα ο εργαζόμενος. Σε κάθε φάση η ζωή χιλιάδων εργαζομένων γίνεται «ακορντεόν» ανάλογα με τις απαιτήσεις της κερδοφορίας και τις «ορέξεις» της εργοδοσίας. Από τη μια πλευρά δουλεύοντας την εντατικοποίηση που «τσακίζει κόκαλα», τις κόντρα βάρδιες, ατελείωτες υπερωρίες ή με απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες, μειώσεις μισθών. Και από την άλλη πλευρά είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που εξανεμίζει τον μισθό τους, ο οποίος για την πλειοψηφία του κλάδου παραμένει καθηλωμένος για πάνω από 12 χρόνια. Πάντα με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν παγωμένες τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις τριετίες.

Επιπλέον οι βιομήχανοι, για να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιούν κατά κόρον την εργολαβική εργασία, που σημαίνει δουλειά χωρίς σταθερό πρόγραμμα, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης, άθλιες συνθήκες εργασίας, κρατώντας τους εργαζόμενους σε κατάσταση ομηρίας. Τέτοια παραδείγματα είναι η «ROLCO» και ο «PAPOUTSANIS». Στον κλάδο πολλοί είναι και οι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι δέχονται την αγριότερη εκμετάλλευση, όντας όμηροι σε πολλές περιπτώσεις «δουλεμπορικών» γραφείων που τους κρατάνε «δεμένους» με γκανγκστερικές μεθόδους, όπως στην περιοχή των Οινοφύτων.

Μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών»

Οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία γνωρίζουν με τον χειρότερο τρόπο ότι μέσα από την πύλη του εργοστασίου ισχύουν οι «σιδερένιοι νόμοι» της κερδοφορίας του βιομηχάνου, που αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργατών ως κόστος. Αυτούς τους νόμους υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, οι οποίες «τσάκισαν» κάθε έννοια πρόληψης αποστεώνοντας όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, των ΜΑΠ, τα πρόχειρα κατασκευασμένα ή παμπάλαια κτίρια, που στέκουν με ρητινενέσεις, αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα για τους εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια πολλοί εργάτες το έχουν πληρώσει αυτό με τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Το μαρτυρούν αυτό τα ομαδικά λιποθυμικά επεισόδια, οι εγκαυματίες και ο θάνατος ενός συναδέλφου στα «Λιπάσματα Καβάλας» μόνο το 2022. Οπως επίσης το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στον «ΠΑΪΡΗ», ο θάνατος 2 ανθρώπων σε αποθήκη εκρηκτικών στα Γρεβενά, οι σοβαρά εγκαυματίες της «LARIPLAST» κ.ά.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι δεκάδες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί σε εργοστάσια του κλάδου όπως στη «ΦΑΣΟΠΛΑΣΤ» ή την «DRAPA CHEMIE». Αυτές ιδίως σε Βιομηχανικές Περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος «προειδοποιούν» για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλη Εκτασης, για το οποίο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Κορυφαίο ζήτημα είναι ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των εργαζομένων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα, σε έναν κλάδο που συνδέεται με εκατοντάδες επαγγελματικές ασθένειες. Καθημερινά οι περισσότεροι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες καρκινογόνες χημικές ουσίες και πρώτες ύλες. Γνωστά είναι τα υψηλά ποσοστά μολυβδίασης στη «SUNLIGHT» ή η επιβάρυνση του αναπνευστικού για τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες λιπασμάτων και χρωμάτων. Από τη χημική διεργασία των εργοστασίων επιβαρύνονται ακόμα και οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές, όπως συμβαίνει στη «ROLCO» και στην «TOSOH».

Διέξοδος ο οργανωμένος αγώνας και να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού!

Οι βιομήχανοι σε κάθε τους βήμα έχουν βρει «αβανταδόρους» όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, που ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις διαγωνίζονται μεταξύ τους να αποδείξουν ποιος είναι ο πιο ικανός για να εξασφαλίσει την «οικονομική σταθερότητα», «τις απαραίτητες κρατικές ενισχύσεις» και το «ευνοϊκό επενδυτικό» περιβάλλον, για να εξασφαλιστούν σε κάθε φάση οι όροι για να ανταποκρίνονται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, που περιγράψαμε και πιο πάνω το τι σημαίνει για τους εργάτες. Οι ίδιες δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα καλλιεργούν τη λογική ότι πρέπει να στηρίξουμε την «υγιή επιχειρηματικότητα», από την οποία θα είναι κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ότι πρέπει τα σωματεία να βαδίσουν τον δρόμο της «αναγκαστικής» προσαρμογής και μετατροπής τους ουσιαστικά σε «ανδρείκελα» της εργοδοσίας.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Οι εκλεγμένοι βουλευτές βρέθηκαν σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα στο πλάι των εργαζομένων. Αναδείξανε στο Κοινοβούλιο με Επερωτήσεις θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις των «Λιπασμάτων Καβάλας» συνδικαλιστική απόλυση στην «Eurodrip» κ.ά.

Τα μέλη του ΚΚΕ, εργαζόμενοι στον κλάδο δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης μέσα από τα σωματεία, για να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να μη θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο. Προτάξαμε την ανάγκη της πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Οπως και έγινε με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην «ΜΙΝΕΡΒΑ» ή αυξήσεις και άλλες παροχές σε εργοστάσια όπως η «UPFIELD», «PAPOUTSANIS», «COLGATE».

Αντιπαλέψαμε τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που χτυπά το 8ωρο, το απεργιακό δικαίωμα, ενώ η εργοδοσία επιχείρησε συνδικαλιστικές απολύσεις σε «Eurodrip», «LALIZAS», «AGROHELLAS» και αλλού. Δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων στα «Λιπάσματα Καβάλας». Από κοινού με εργαζόμενους άλλων κλάδων μπήκαμε μπροστά στην πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, στη διακοπή ρευμάτων, στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Οι εργαζόμενοι και της χημικής βιομηχανίας έχουν συμφέρον να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ. Το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για το σήμερα και έχει επεξεργασμένη πολιτική πρόταση για την οργάνωση της κοινωνίας αύριο, που παίρνει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και εδράζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και στο έμπειρο εργατικό δυναμικό που υπάρχει και στον κλάδο. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα για όλα τα «καυτά» λαϊκά προβλήματα όπως η προστασία του λαϊκού εισοδήματος, η προστασία της κατοικίας από τα «κοράκια», τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, την Υγεία, την Παιδεία, συνολικά την προστασία της ανθρώπινης ζωής.


Δημήτρης ΕΦΙΕΝΤΖΗΣ
Είναι μέλος της ΤΕ Φαρμάκου - Χημικής Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ