Συνεχίζονταν οι αντιδράσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου
Νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Τουλκαρέμ στη Δυτική Οχθη, το πρωί της Πέμπτης 23ης Μάρτη, είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός ακόμα Παλαιστίνιου μόλις 25 ετών.
Η επίθεση Ισραηλινών ξεκίνησε νωρίς το πρωί με πολιορκία στο σπίτι του νεαρού στο χωριό Ισμπάτ Σούφα. Μετά από ώρα, τον τραυμάτισαν θανάσιμα γαζώνοντάς τον με δεκάδες σφαίρες. Το θύμα λεγόταν Αμίρ Ιμάρ Αμπού Χαντιτζέχ και ήταν μέλος ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης. Ηταν ο 87ος Παλαιστίνιος που έπεσε θύμα των ισραηλινών κατοχικών αρχών από την αρχή του 2023 και ο πρώτος νεκρός από την έναρξη του Ραμαζανιού.
Νωρίτερα, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ, στενός σύμβουλος του Εμιρατινού Προέδρου, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, στάλθηκε επειγόντως στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ τους επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση στα Κατεχόμενα αντιβαίνει στο πνεύμα της «συμφωνίας του Αβραάμ» που υπέγραψαν το 2020 Ισραήλ και ΗΑΕ. Ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, για να μην υπάρξουν συνέπειες στη συμφωνία.
Στο μεταξύ, η Κνέσετ (Βουλή) ενέκρινε στις 23 Μάρτη με 61 ψήφους υπέρ και 47 κατά νομοσχέδιο που προστατεύει τον πρωθυπουργό από δικαστικές διώξεις. Πλέον, για να γίνει αναστολή της θητείας του θα πρέπει να παρθεί απόφαση από τα 3/4 των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή του 120μελούς Κοινοβουλίου. Η δε παύση από τα καθήκοντα ενός πρωθυπουργού θα γίνεται μόνο για σοβαρούς λόγους σωματικής ή ψυχικής ασθένειας.
Παράλληλα, την Πέμπτη, περίπου 500.000 άτομα διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα, του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων κατά του νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων ενώ εκατοντάδες άλλοι έφεδροι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ή να υπακούσουν σε εντολές εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νομοθέτημα. Στις διαδηλώσεις έγιναν επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο της κλιμακούμενης αντίδρασης, είχε διαρρεύσει ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, θα ζητούσε την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ για προχωρημένες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και Ισραηλινών επιχειρηματιών για μετεγκατάσταση των εργαζομένων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και των οικογενειών τους στην Ελλάδα υπό τον όρο ελκυστικών κινήτρων.