Δυσφορία και απογοήτευση από τις ενέργειες του Γιτζάκ Ράμπιν
ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δεσμεύτηκε, για μια ακόμη φορά, ότι θα επανεξετάσει το θέμα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη.
Η νέα αυτή δέσμευση είναι αποτέλεσμα του πιεστικού αιτήματος που έθεσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ο Ράμπιν ηγείται, ο μικρότερος σε μέγεθος κυβερνητικός εταίρος, το φιλελεύθερο κόμμα "Μεερέτζ". Βουλευτές του κόμματος "Μεερέτζ" εξέφρασαν ανοιχτά την απογοήτευσή τους από τις ενέργειες του Ράμπιν στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισαν ότι αυτές οι κινήσεις θα αποβούν μοιραίες για την επιβίωση της ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας.
Η πορεία της ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας αναμενόταν να είναι και το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα ανάμεσα στους, τιμημένους με Νόμπελ, Γιάσερ Αραφάτ, Σιμόν Πέρες και Γιτζάκ Ράμπιν. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η συνάντηση αυτή θα γινόταν κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, όμως, δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε νεότερο όσον αφορά τη συνάντηση.
Στο μεταξύ, η "Επιτροπή για την Ιερουσαλήμ" της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, λήγοντας τις εργασίες της στο Μαρόκο, ανακοίνωσε την απόφασή της για ίδρυση ταμείου "για την Αγια Ιερουσαλήμ". Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ανακοινωθέν, σκοπός του Ταμείου αυτού είναι η ενίσχυση του αγώνα των Παλαιστινίων για επανάκτηση του διοικητικού ελέγχου της Ιερουσαλήμ. Μέσα από το ίδιο κείμενο, απευθύνεται έκκληση σε όλα τα ισλαμικά κράτη να βοηθήσουν τόσο χρηματικά όσο και υλικά μέσω του ταμείου αυτού τους Παλαιστινίους ενώ, συγχρόνως, καλούνται όλοι οι ηγέτες μουσουλμανικών κρατών να ενώσουν τις δυνάμεις τους "για να υποστηριχτούν τα παλαιστινιακά δίκαια στην πόλη της Αγίας Ιερουσαλήμ".
Δυσαρεστημένος από τη στάση που κρατά το Ισραήλ εμφανίστηκε, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μουμπάρακ δεν έκρυψε από τους δημοσιογράφους την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία, και δε δίστασε να χαρακτηρίσει "μάλλον αρνητική" την τελευταία περίοδο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Φρανσουά Μιτεράν, υπογράμμισε και την εμμονή του Ισραήλ να μην υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.