ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ).-
Αντεπίθεση χωρίς επιτυχία επιχείρησαν χτες οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, όσες έχουν απομείνει, κατά των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι. Στόχος της αντεπίθεσης ήταν να σπάσουν τον κλοιό αυτό και να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα. Οι ρωσική αεροπορία βομβάρδισε σφοδρά τις νότιες συνοικίες του Γκρόζνι και άλλα σημεία της Τσετσενίας. Η συνέχιση των βομβαρδισμών θέτει σε αμφιβολία τη σοβαρότητα των προχτεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, χτες, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέκλεισε κάθε συνομιλία με τον Ντουντάγεφ ή εκπροσώπους του με το σκεπτικό πως ο Ντουντάγεφ είναι αυτός που καταδίκασε τον τσετσενικό λαό "σε αυτοεξόντωση" και δήλωσε ότι ελέγχει απολύτως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Αφού τόνισε ότι "το ζήτημα της Τσετσενίας θα τακτοποιηθεί σύντομα", διευκρίνισε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με εκπροσώπους των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων αυτής της Δημοκρατίας. Ετσι, για άλλη μια φορά, διαφάνηκαν οι σοβαρές αντιθέσεις στους ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους, μιας και, ως γνωστό, την Τρίτη ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν συναντήθηκε στη Μόσχα με εκπροσώπους του Ντουντάγεφ και, σύμφωνα με δηλώσεις των τελευταίων, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τώρα, με τις νεότερες δηλώσεις του Γιέλτσιν, είναι φανερό πως μια τέτοια συμφωνία δε θα τηρηθεί πλέον από τη ρωσική πλευρά. Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Σεργκέι Στεπάσιν, δήλωσε ότι οι μόνες συζητήσεις που μπορούν να διεξαχθούν με το καθεστώς του Ντουντάγεφ είναι για τη διαδικασία παράδοσης των όπλων από τους Τσετσένους.
Από την άλλη μεριά, όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, ακόμα και σύμβουλοι του Γιέλτσιν, αμέσως μετά την κατάληψη του Γκρόζνι είναι πιθανόν να ακολουθήσει η απομάκρυνση πολλών κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, του υπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Γέριν και του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας Σεργκέι Στεπάσιν, στους οποίους και θα αποδοθούν οι ευθύνες για την αιματηρή επιχείρηση στην Τσετσενία, που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων και το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Επιχείρηση που ανατίναξε τον προϋπολογισμό και ήταν μια από τις πιο ταπεινωτικές καταστάσεις στην ιστορία του ρωσικού στρατού και κράτους. Στο γεγονός ότι αυτοί και άλλοι αξιωματούχοι ενδέχεται να είναι τα εξιλαστήρια θύματα και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι αναφέρει σε άρθρο του στη χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" ο Αντρόνικ Μιγκρονιάν, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, σύμβουλος του Διεθνούς Ιδρύματος "Ρεφόρμα", κύριος εμπειρογνώμων της Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΔΝΤ βρίσκεται στη Μόσχα και εξετάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείου 6.000.000.000 δολαρίων προς τη Ρωσία. Σημειώνουμε ότι ο Τσερνομίρντιν υπολόγισε σε 1.500.000.000 δολάρια τα έξοδα της επιχείρησης στην Τσετσενία.
- Η Κρατική Δούμα επικύρωσε την εκλογή ως βουλευτή του Σεργκέι Μαβρόντι, προέδρου της εταιρίας "ΜΜΜ", ο οποίος είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί πέρσι τον Ιούλη για φορολογική απάτη.