Χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στον δήμο Λάρισας, γεγονός που μεγαλώνει την ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού. Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία του 2017, που αφορούν μεταξύ άλλων την παλαιότητα των κτιρίων αρμοδιότητας του δήμου Λάρισας, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
-- 13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια, με πολλά από αυτά στους οικισμούς πέριξ του δήμου, που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021.
-- 18 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια και κάποια απ' αυτά έχουν περάσει από διαδικασία τακτοποίησης, με τους νόμους των τελευταίων ετών για τα αυθαίρετα, χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι κτίσματα προ του 1955.
-- 26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1985, αρκετά σε κτίρια από τις δεκαετίες '60 και '70.
Συνολικά 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται γερασμένα, αφού έχουν χτιστεί χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές ή με ελάχιστες.
91 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί μεν μετά το 1985, οπότε αναθεωρήθηκε ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959, αλλά πολλά απ' αυτά κατασκευάστηκαν από το 1985 έως και τη δεκαετία του 1990, με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, και συμπληρώνουν πλέον τουλάχιστον 30ετία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές τους, σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει αναδείξει και στο παρελθόν ο «Ριζοσπάστης» είναι τα εξής: Το 6ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας, όπου για έναν χρόνο οι μαθητές έκαναν μάθημα με τον κίνδυνο να βρεθούν κάτω από τα χαλάσματα αν γινόταν νέος σεισμός. Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας - ΔΑΔ και Ειδικό Νηπιαγωγείο - ΔΑΔ, που στεγάζονται σε αποθήκες του διπλανού σχολείου με προέκταση προκάτ και το Νηπιαγωγείο σε κοντέινερ, ενώ όλες οι αίθουσες αερίζονται από φεγγίτες.
Το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, που χτυπήθηκε από τον σεισμό του Μάρτη του 2021, ένα κομμάτι του δεν χρησιμοποιείται από τότε λόγω ακαταλληλότητας και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ υπάρχει και στατική επικινδυνότητα της στέγης.