Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2023 - αριθ. φύλλου: 14206

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Αύριο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού


ΣΕΛ.  3
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στο τραπέζι» η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και η αποστολή μαχητικών

Νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία


ΣΕΛ.  17

Κανένα συγχωροχάρτι για το έγκλημα! Η λαϊκή οργή να γίνει δύναμη ανατροπής

ΚΚΕ: Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα μπορούν πλέον να συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους

  • Αθλια προσπάθεια στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο να φορτώσουν στους εργαζόμενους το σάπιο κράτος και την εγκληματική πολιτική του κέρδους | «Λάδι» βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στρατηγική της «απελευθέρωσης»
  • Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα μεγάλα συλλαλητήρια συνδικάτων και φορέων την Κυριακή | Στην Αθήνα, στις 12 μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 π.μ. στη συμβολή Εγνατίας και Αριστοτέλους και σε πολλές ακόμα πόλεις

ΣΕΛ.  11   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκτροχιασμένοι μύθοι

Με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, μέσα σε μια «στιγμή», μύθοι που χτίζουν με επιμέλεια για χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα αστικά επιτελεία, ραγίζουν και στέκουν «εκτροχιασμένοι». Κι από πίσω προβάλλει η γυμνή αλήθεια: Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τις λαϊκές ανάγκες. Δεν παίρνει μερεμέτια, μα μόνο ανατροπή.

Ελεγαν πως ο ανταγωνισμός και η «απελευθέρωση» - με το εγχειρίδιο της ΕΕ - φέρνουν φτηνές, ασφαλείς και ποιοτικές μεταφορές. Κι αποδείχτηκε ότι το κυνήγι του κέρδους, ο ανταγωνισμός και η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής φέρνουν για τον λαό τραγωδίες, πανάκριβες και ξεχαρβαλωμένες μεταφορές.

Τα ίδια έλεγαν για την Υγεία, αλλά ο λαός βρέθηκε στην πανδημία να παίζει τη ζωή του κορόνα - γράμματα στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας. Τα ίδια για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και ο λαός καίει μαγκάλια για να ζεσταθεί. Και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.

Μιλούσαν για τις «επενδύσεις» που οδηγούν σε καλές και ποιοτικές δουλειές. Κι αποδείχτηκαν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, 9ωρη εργασία, απολύσεις, ελλείψεις προσωπικού και εντατικοποίηση.

Ελεγαν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει ευημερία. Κι έφεραν «ζωή με κουπόνια και θάνατο με εισιτήριο», όπως έγραψαν κάποιοι μαθητές στη Λάρισα. Γιατί «κοινή συνισταμένη» όλων των εγκλημάτων σε βάρος της ζωής του λαού είναι το κέρδος.

Ελεγαν ότι σημασία έχει ποιος κάθεται στο κυβερνητικό τιμόνι. Κι αποδείχτηκε ότι σημασία έχει πως οι «ράγες» είναι καρφωμένες στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και όχι οι διαδοχικοί «μηχανοδηγοί» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που σκαντζάριζαν βάρδιες.

Από την ανάποδη, επιβεβαιώθηκε ότι σημασία για τον λαό έχει ποιος στέκεται απέναντί τους: Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς, που προειδοποίησαν για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Που χρόνια τώρα παλεύουν για να βάλουν εμπόδια στην αποψίλωση του προσωπικού, στην υποχρηματοδότηση, στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Που έδειξαν ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή για να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη, ανοίγοντας «δρόμο» ώστε να εκφραστούν αγωνιστικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, με τα μεγάλα συλλαλητήρια που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Το ΚΚΕ, που μπήκε μπροστά για να οργανωθεί αυτός ο αγώνας, που πρόβαλε θέσεις για τις λαϊκές ανάγκες και όχι κομμένες και ραμμένες στις «αντοχές» των καπιταλιστών και του κράτους τους, που κρατάει ανοιχτό τον δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής, δείχνει ότι για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, πρέπει να εκτροχιαστεί η πολιτική που θυσιάζει ζωές για τα κέρδη.

Ελεγαν ότι ο λαός πρέπει να κάθεται και να υπομένει, να περιμένει «σωτήρες» και ότι «θα μιλήσει σε 2.500 χρόνια». Κι αποδείχτηκε ξανά ότι τελικά μόνο ο λαός σώζει τον λαό...

Ελεγαν ότι ο λαός δεν μπορεί να κάνει πολλά, να τα βάλει με το κράτος, με τις εταιρείες, με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Οτι οι αγώνες είναι μάταιοι.

Και οι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν: Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Με τον δικό του οργανωμένο αγώνα, έχει τη δύναμη να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων απαγορεύσεις και απεργοκτόνους νόμους, «νουθεσίες» και κάλπικα διλήμματα, να στριμώξει κυβερνήσεις, να «κοιτάξει στα μάτια» το θηρίο, το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν. Κι όταν πιστέψει στη δύναμή του «να 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».


ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δι-εκδίκηση για να κερδίσει στο τέλος η ζωή!

Αποτυπώνουν την οργή και τον αγώνα της νέας γενιάς


ΣΕΛ.  14


ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΝΕΣΤΟ
Νεκρός εργάτης από πτώση σε γκρεμό 150 μέτρων

ΣΕΛ.  10
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στα χέρια ιδιωτών ο παιδοογκολογικός τομέας

ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΜΑΜΟΥΘ
Προετοιμασία εδάφους για την «απελευθέρωση» και του νερού

ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Για το έγκλημα δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν

ΣΕΛ.  7

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ