Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαιρέσεις

Αφού πρώτα τους μετέτρεψε με την πολιτική της σε θύματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, η κυβέρνηση χωρίς ντροπή διαφημίζει ότι στέκεται τάχα δίπλα στα θύματα. Ζήλεψε φαίνεται τη «δόξα» του ιταλικού ομίλου της «Hellenic Train», που λίγο ακόμα και θα ζητούσε να τους πούμε και «ευχαριστώ», όταν προ ημερών ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο νόμος να εξαιρείται από αποζημιώσεις «με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας»! Κι όμως, αυτήν την εξαίρεση νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Δεκέμβρη του 2019, δείχνοντας και με τι λογής «προνόμια» και «εξαιρέσεις» σε βάρος ακόμα και στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας του λαού είναι στρωμένος ο δρόμος των «επενδυτών» - επιχειρηματικών ομίλων. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα κι από άλλη μπάντα ότι το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και η κατάσταση του δικτύου παραπάνω από γνωστή. Εξ ου και η «προληπτική» απαλλαγή του ομίλου από τις αποζημιώσεις! Οσο για τον συνένοχο της «απελευθέρωσης» ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τον «έκπληκτο» για την εξαίρεση που νομοθέτησε η ΝΔ, κανείς δεν ξέρει ακόμα και σήμερα τι περιλάμβανε η σύμβαση που υπέγραψε η δική του κυβέρνηση με τον ιταλικό όμιλο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υποψιαζόμαστε πάντως ότι όλο και κάποιον λόγο θα έχουν που δεν τη δημοσιοποίησαν ποτέ...

Σε τρένα...

«Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις "ναι, έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα"; Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα»... Με αυτήν την αισχρή «υπερασπιστική γραμμή» για την κυβέρνηση παρενέβη ο Αδωνις Γεωργιάδης στην αντιπαράθεση για τα Τέμπη. Τι είναι όμως αυτό, αν όχι ομολογία ενοχής για το έγκλημα που έχει διαπραχθεί; Η απάντηση Γεωργιάδη ήταν σε σχόλιο για τις παρόλες του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, όταν ο πρώην υπουργός Μεταφορών έλεγε πως «είναι ντροπή» να γίνονται παρατηρήσεις για την ασφάλεια στα τρένα. Τι παραδέχεται λοιπόν ο Γεωργιάδης; Οτι «δουλειά» του κράτους είναι να προστατεύει τα κέρδη των ομίλων, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αποσιωπά ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας! Κανονικές ανθρωποθυσίες, δηλαδή, από το κράτος και τις κυβερνήσεις του, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να αυγαταίνουν οι ισολογισμοί των μονοπωλίων.

... και βαπόρια

Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και στη θάλασσα; Μήπως κι εκεί ο ελέγχων δεν είναι και ελεγχόμενος, με το κράτος σε ρόλο τροχονόμου των επιχειρηματικών συμφερόντων και της «απελευθέρωσης»; Μήπως κι εκεί δεν θρηνήσαμε εκατοντάδες νεκρούς, δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο δεκάδες ατυχήματα, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραγωδίες; Με τη «λογική» Γεωργιάδη, σιγά μην έλεγε κανείς ότι το «ΣΑΜΙΝΑ» κυκλοφορεί κανονικά, αν και σαπάκι, και ότι η οργανική του σύνθεση είναι «για τα πανηγύρια»... Ποιος θα ανέβαινε στο πλοίο για να πνιγεί στα νερά της Πάρου;

Δεν άκουγε

«Μέγα πλήθος: Το ποτάμι της μεγάλης οργής κατά της κυβέρνησης πλημμύρισε χθες όλη τη χώρα...», «...μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών», «η αγανάκτηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχειλίζει σε όλη τη χώρα, ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη. Η παρουσία των νέων ανθρώπων ήταν εντυπωσιακή, επειδή ακριβώς αισθάνονται ότι αυτή η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά το μέλλον τους». Είναι μερικές από τις φράσεις τού, συνολικά 107 λέξεων (!), ρεπορτάζ της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, της «Αυγής», για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη. Δηλαδή ψεκάστε, σκουπίστε ...αντιδεξιά και τελειώσατε! Θα το ΄θελε πολύ η «Αυγή» να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από το κάδρο των ευθυνών από τους χιλιάδες διαδηλωτές και να καπηλεύεται τη δίκαιη λαϊκή οργή για τους νεκρούς στον ανταγωνισμό για την κυβερνητική καρέκλα. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει με πάταγο! Το φανερώνουν οι δεκάδες χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν την Τετάρτη ενάντια στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή. Το δείχνει και το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα στα τρένα έχει ιστορία», που φώναξαν μαζί τους χιλιάδες νεολαίοι. Φαίνεται όμως ότι της έπεσε βαρύ της «Αυγής» και έκανε πως δεν άκουγε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: Του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ).

1900 Γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Κατόπιν συγκροτεί και ηγείται φραξιονιστικής ομάδας («λικβινταριστές»), ενώ συνδέεται με τον τροτσκισμό. Επειτα από έντονη εσωκομματική διαπάλη, διαγράφεται από το Κόμμα το 1927. Το 1934 η ομάδα Πουλιόπουλου ενώνεται με μια άλλη ομάδα που έχει διασπαστεί από τους Αρχειομαρξιστές και συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Το 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και το 1943 εκτελέστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Νεζερό.

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα (1913).

1925 Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

1932 Δημοσιεύονται στο «Νέο Ριζοσπάστη» οι Θέσεις του ΚΚΕ «για την πάλη μας κατά του πολέμου και κατά του κινδύνου επέμβασης ενάντια στην ΕΣΣΔ».

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.

1945 Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία.

1952 Πραξικόπημα του Μπατίστα στην Κούβα. Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει τη χώρα, απόρροια της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956 Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Τη δεκαετία του 1930 συμμετείχε μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς». Το 1933 ο Μπάτης κάνει τις πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν άφησε μεγάλη δισκογραφία (μόλις 17 τραγούδια), καθώς - όπως και πολλοί μεγάλοι συνθέτες της εποχής - σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937, αρνούμενος να υποβάλλεται στη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ