Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεχασιάρης

Εξω απ' το κάδρο των ενόχων για τη σιδηροδρομική τραγωδία έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τα σωματεία των σιδηροδρομικών, όπου είπε: «Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία»! «Ξεχασιάρης» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκρυψε κάτω από το χαλί ότι οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο και όταν ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το 2017, όταν ολοκληρωνόταν η παράδοση του σιδηρόδρομου στο ιταλικό μονοπώλιο, οι εργαζόμενοι, με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή, έγραφαν σε ανακοίνωσή τους: «Ολοκληρώνεται και τυπικά το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού. Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τα όσα εξήγγειλε, ολοκλήρωσε και τυπικά το έργο που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (...) οι σιδηροδρομικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο, ασφαλή και προσιτό στους πολίτες». Τότε, βέβαια, ο Τσίπρας δεν είχε χρόνο να διαβάζει τις ανακοινώσεις τους, αφού έτρεχε από συνάντηση με τους τροϊκανούς σε ψηφοφορία στη Βουλή, για να εκπληρώνει τις αντιλαϊκές υποχρεώσεις του. Σήμερα προσπαθεί να καπηλευτεί τη δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων και όλου του λαού, για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Τα γεγονότα όμως είναι αμείλικτα και του καταλογίζουν μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη γι' αυτήν την εγκληματική πολιτική, που επιτίθεται σε κάθε δικαίωμα και συνθλίβει κάθε ανάγκη του λαού.

Σε κοινές ράγες

«Το υπουργείο ανταποκρίνεται στην προτεραιότητα της ΕΕ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού σιδηροδρομικού δικτύου (...) η αναβάθμιση των περιφερειακών υποδομών θα αυξήσει την απόδοση των εξαγωγών και θα δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η εφοδιαστική και οι μεταφορές». Αυτά γράφονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το γνωστό Ταμείο Ανάκαμψης, που επικαλέστηκε ξανά στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ως πηγή χρηματοδότησης, ώστε να διορθωθούν τάχα οι «παθογένειες» που οδήγησαν στην τραγωδία. Μόνο που όπως δείχνει και το παραπάνω απόσπασμα, η «παθογένεια» του σιδηρόδρομου είναι ακριβώς αυτή: Τα κέρδη και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τα υπηρετεί. Αυτή που θεωρεί κόστος και υποχρηματοδοτεί την «προληπτική» συντήρηση των γραμμών, πόσο μάλλον τα συστήματα ασφαλείας, σχεδιάζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των δικτύων σε κατευθύνσεις και τομείς που ενισχύουν την «εξωστρέφεια» της οικονομίας και τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων. Αυτά έχουν υπογράψει «φαρδιά - πλατιά» και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στο «κοινό πρόγραμμα» όλων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σύμπλευσή τους δεν «βγάζει μάτι» μόνο με όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, τρέχοντας διαδοχικά την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, αλλά και τώρα, με όσα είναι μπροστά. Ενας ακόμα λόγος, λοιπόν, για να γίνει η οργή «ποτάμι» οργανωμένης πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της. Μόνο έτσι θα πιάσει τόπο το «ποτέ ξανά».

Με πάθος

Στις 22/7/2016 συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ (...) για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου». Ελεγε τότε εκ μέρους της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: «Διαχωρίζει, λοιπόν, η οδηγία σαφέστατα (σ.σ. τον σιδηρόδρομο) με κύριο στόχο τον υγιή ανταγωνισμό (...) την άρση διοικητικών και τεχνικών φραγμών και την εξασφάλιση όρων ισότιμης μεταχείρισης έναντι των ανταγωνιστικών τρόπων μεταφοράς (...) Σας καλώ να υπερψηφίσετε το παρόν σχέδιο νόμου, προκειμένου να αναπτύξουμε υγιώς, διαφανώς αλλά και βιώσιμα, την ενίσχυση του μεριδίου των σιδηροδρομικών μεταφορών στην αγορά των εγχώριων μεταφορών (...)». Είναι φανερό από τον τρόπο που υπερασπίζεται τη διάσπαση του σιδηροδρομικού έργου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με πάθος τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου. Οσα συγχωροχάρτια κι αν ζητάει σήμερα από τον λαό, τίποτα δεν πρόκειται να ξεπλύνει το γεγονός ότι έπαιξε με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του «σταθμάρχη» αυτής της επικίνδυνης πολιτικής στην κυβερνητική του βάρδια και συνέχισε να την υπερασπίζεται όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στη ΝΔ...

Ονειρο

«Για τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις κυβερνητικές ενέργειες που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρειάζονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ...». Είναι 10 Ιούλη 2015, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μέρες μετά το δημοψήφισμα, ψηφίζει στη Βουλή τον νόμο «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης» με την ΕΕ, για να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές του 3ου μνημονίου. Στον νόμο περιλαμβάνονται και τα παραπάνω. Τι έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης τη μέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή; «Σας γνωρίζω ότι αδυνατώ να παρευρεθώ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Επιθυμώ διά της παρούσης να δηλώσω ότι αν ήμουν σε θέση να ψηφίσω (...) θα ψήφιζα ΝΑΙ». Αυτά λοιπόν με εκείνους που παριστάνουν τους ανήξερους και προσπαθούν να βγουν από το «κάδρο» των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης» του ΟΣΕ. Εκτός αν, όπως λένε τώρα, για να δικαιολογήσουν τις τότε δηλώσεις Βαρουφάκη, στόχος ήταν... να «ξεμπροστιάσει την τρόικα, που ήθελε να δώσει τα τρένα μας στην πτωχευμένη ιταλική εταιρεία που δεν είχε ούτε 1 ευρώ να επενδύσει». Λέγοντας δηλαδή πάλι πως δεν είναι Γιάννης, αλλά Γιάνης, και ότι εκείνοι θα έτρεχαν την ιδιωτικοποίηση... με άλλη εταιρεία και σύμβαση. Σαν να λέμε ιδιωτικοποίηση... σκέτο όνειρο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 11 Μάρτη

1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στον Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

1935 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

1938 Το Αυστριακό Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες για αυτές τις επιλογές προσωποποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

2004 Πολλαπλό βομβιστικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί τον θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές.

Κυριακή 12 Μάρτη

1917 Ξεσπά η Φεβρουριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο).

1938 Γεννιέται ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

1945 Πεθαίνει σε ηλικία 15 ετών από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλσεν η Αννα Φρανκ, η εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).

1947 Εξαγγέλλεται το «Δόγμα Τρούμαν» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

2005 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής. Εργα του «Να'τανε το 21», «Ηλιοσκόπιο», «Λαϊκές Κυριακές» και εκατοντάδες άλλα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ