Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ για «εκτροχιασμό, σύγκρουση και αναμέτρηση»

Και καλέσματα στην ΕΕ να διαφυλάξει τη «στρατηγική αυτονομία» της

Από την ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Κοινοβουλίου

Copyright 2023 The Associated

Από την ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Κοινοβουλίου
«Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Βουλής της χώρας, στο προσκήνιο της οποίας τίθεται με διάφορους τρόπους η διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Παραπέμποντας στο σύνθημα της κυβέρνησης Τραμπ - παραλλαγές του οποίου λανσάρει και η κυβέρνηση Μπάιντεν - ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν "σπουδαίες ξανά", πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών». «Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν την ανανέωση της Κίνας», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, ότι «δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Κιν Γκανγκ επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι δεν υιοθετεί έναν ανταγωνισμό «βασισμένο σε κανόνες» και ότι «υπάρχει σοβαρή στρέβλωση στις ΗΠΑ με τον τρόπο που προσλαμβάνονται η Κίνα και οι απόψεις γι' αυτήν». Κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον πως περιμένει ότι το Πεκίνο δεν θα αντιδρά όταν δέχεται συκοφάντηση ή επίθεση, ενώ «αυτό είναι απλά αδύνατον».

Ξεχωρίζοντας μάλιστα τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό, είπε ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό ισχυρίζονται ότι στοχεύει στη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί αντιπαράθεση και επιδιώκει τη δημιουργία μιας εκδοχής του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό».

Παράλληλα, με φόντο τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που διεκδικεί η Κίνα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, απέναντι σε σχέδια που ισχυροποιούν τις ΗΠΑ, ο Κιν Γκανγκ ανέφερε ότι «ένα αόρατο χέρι σπρώχνει προς την παράταση και κλιμάκωση της σύγκρουσης και χρησιμοποιεί την ουκρανική κρίση για να εξυπηρετηθεί μια συγκεκριμένη γεωπολιτική ατζέντα».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε «τι έκανε η Κίνα για να αξίζει κατηγορίες, ακόμα και κυρώσεις ή απειλές;», ενώ δεν παρέλειψε να βάλει στο ίδιο κάδρο και την πολύπλευρη στήριξη που οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ταϊβάν: «Γιατί οι ΗΠΑ μιλούν διαρκώς για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά δεν σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν; Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μη χορηγήσει όπλα στη Ρωσία ενώ εκείνες συνεχίζουν να πουλούν όπλα στην Ταϊβάν;».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια περί «αόρατου χεριού», είπε ότι αυτό το χέρι ανήκει στις ΗΠΑ, ενώ καλωσόρισε την πιο ενεργή διπλωματική εμπλοκή της Κίνας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Προσδοκίες για «αυτονομία» των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή, με φόντο αντιθέσεις που διατηρούνται στον ευρωατλαντικό άξονα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ απευθύνθηκε ειδικά στους Ευρωπαίους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα «επιτύχει πραγματική στρατηγική αυτονομία» και επανέλαβε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ευρώπης δεν στοχοποιούν ούτε εξαρτώνται ούτε υπόκεινται σε τρίτα μέρη».

Μάλιστα, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι η Κίνα «θεωρεί πάντα την ΕΕ (...) στρατηγικό εταίρο και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (...) Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, αφού υπέστη τη δοκιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, θα μάθει από τον πόνο της και θα επιτύχει πραγματική στρατηγική αυτονομία και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Ζήτησε «πραγματική πολυμερή» και «αμοιβαία επωφελή συνεργασία», προκειμένου «να ξεπεράσουμε τις αναταραχές και τις δυσκολίες και να εμβαθύνουμε συνεχώς την ολιστική στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», ώστε - όπως είπε - να προωθηθούν «περισσότερη σταθερότητα, σιγουριά και θετική ενέργεια στον ταραγμένο κόσμο».

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο μεταξύ, καταγράφεται και η νέα δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ δεν έχει δει «αποδείξεις μέχρι σήμερα» από την αμερικανική πλευρά για το ότι η Κίνα θα στείλει όπλα στη Ρωσία.

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 7,3%

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην κινεζική Βουλή προβλέπει για το νέο έτος αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 7,3% (από 7,1% πέρυσι). Ως ποσό οι σχετικές δαπάνες θα φτάσουν περίπου στα 224,79 δισ. δολάρια (210,45 δισ. ευρώ).

Οι «αμυντικές» δαπάνες της Κίνας αυξάνονται σταθερά εδώ και χρόνια, ενισχύοντας τη στρατιωτική ισχύ της, ωστόσο ο «αμυντικός» προϋπολογισμός της αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 εκείνου των ΗΠΑ, που προβλέπει δαπάνες 858 δισ. δολαρίων (803,26 δισ. ευρώ) για το 2023.

Ο δε στόχος που τέθηκε για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 είναι «περίπου 5%».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ