Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει την ανήξερη για τα αίτια της τραγωδίας

Τον ανήξερο για τα αίτια της τραγωδίας έκανε ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι στα Τέμπη, όπου μετέβη μετά το τραγικό συμβάν.

«Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν η πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών γραμμών και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - που την «έτρεξε» και η κυβέρνηση της ΝΔ - φέρνουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς η λογική του κέρδους θεωρεί τα μέτρα ασφαλείας «κόστος».

Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Κ. Καραμανλής, «αναλαμβάνοντας» - όπως ισχυρίστηκε - «την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», σε ένα τσουβάλιασμα πολύ βολικό για το κόμμα του και το σύστημα που υπηρετούν.

Στη βάση αυτή, χθες το βράδυ το Μαξίμου διακίνησε δήλωση Μητσοτάκη ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται δυστυχώς κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, από τον οποίο ζήτησε «να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Υποσχέθηκε ακόμα ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά, οι ευθύνες θα αποδοθούν, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις όποτε ο λαός πνίγεται, καίγεται, σκοτώνεται λόγω απουσίας μέτρων και έργων που δεν συμφέρουν το κεφάλαιο. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ζήτησε βασικά στοίχιση στις κυβερνητικές κατευθύνσεις: «Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη».

Τη θλίψη της για την τραγωδία εξέφρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δέχτηκε σειρά τηλεφωνημάτων από ομολόγους του (π.χ. τον Αμερικανό Α. Μπλίνκεν, ενώ μήνυμα έστειλε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα), που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, ανάμεσά τους και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Σημειωτέον, πέραν της συνομιλίας τους, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό.

Την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια της κυβέρνησης της Κούβας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε με ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες.

«Δεν θέλει να μιλήσει για ευθύνες» ο ΣΥΡΙΖΑ...

Χαρακτηριστική στο μεταξύ είναι η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Οχυρωμένος πίσω από το μέγεθος της τραγωδίας, ο πρόεδρός του αρνήθηκε να ψελλίσει μια κουβέντα για τους υπαίτιους, αφού σ' αυτούς φιγουράρει και το κόμμα του, που υπηρέτησε με ευλαβική προσήλωση την εγκληματική στρατηγική της «απελευθέρωσης». Δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Ζούμε μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Τούτη την ώρα, που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Θα τα πούμε αυτά στην ώρα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ