Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωρίς ταμπού

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο «λύνεται η γλώσσα» πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, που πίσω από τη σκόνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης επιβεβαιώνουν αυτό που «ο κόσμος έχει τούμπανο»: Οτι οι διαχωριστικές γραμμές τους είναι γραμμένες στο χιόνι.

Ενα απάνθισμα δηλώσεων των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικό...

Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας».

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ: «Και εδώ πρέπει να πω ότι μπορεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ (...) επί της ουσίας όμως, όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές».

Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στενός συνεργάτης πλέον του Αλέξη Τσίπρα (ερωτηθείς αν βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ): «Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα στην πολιτική. Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρά τα θέματα, πάνε στην άκρη και αυτό που πρέπει να προκύπτει είναι ποιο είναι το καλό του τόπου. Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Για το ΠΑΣΟΚ «δεν χρειάζονται συστάσεις»: Αφού ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ, τη μία προαλείφεται να κυβερνήσει μαζί της και την άλλη ετοιμάζεται για «προοδευτική» συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη και οι πολιτευτές του που φεύγουν για άλλα κόμματα επιβεβαιώνουν και με αυτόν τον τρόπο την κινητικότητα ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που μόνο με σινικά τείχη δεν χωρίζονται.

Τους παραπάνω πλαισιώνουν διαθέσιμες «τσόντες» όπως το ΜέΡΑ25, που ο βουλευτής του Γ. Λογιάδης έλεγε τις προάλλες: «Ο Γ. Βαρουφάκης από την αρχή είχε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε προεκλογικά, αλλά και μέχρι την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές για το θέμα αυτό (σ.σ. τις συνεργασίες). Μέχρι τότε θα δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε (...) Με οποιονδήποτε πλην νεοφασιστών. Με οποιονδήποτε... ή και τη ΝΔ. Πρέπει να συζητάμε με όλους, να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε».

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η σύγκλιση στα «μεγάλα», σ' αυτά δηλαδή που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του, απέναντι σε «συμμάχους» και ανταγωνιστές, είναι το πραγματικό «ταμπού» όλων των αστικών κομμάτων, που δεν σπάει με τίποτα. Είναι η βάση του κοινού τους προγράμματος και το έδαφος όπου καμία συνεργασία δεν αποτελεί «ταμπού», μέχρι και το επίπεδο της συγκυβέρνησης.

Το ζήσαμε άλλωστε και προηγουμένως, όταν συγκυβέρνησαν το «φως» με το «σκότος», «μνημονιακοί» με «αντιμνημονιακούς», «προοδευτικοί» με ακροδεξιούς και πάει λέγοντας. Γιατί δεν υπάρχει «συνεννόηση» ή και συγκυβέρνηση, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, που να μην μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των αστικών κομμάτων, αν αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Σ' αυτό το έδαφος γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί προεκλογικά και μια ατζέντα συναίνεσης στα «καυτά» ζητήματα που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Οπως τα Ελληνοτουρκικά, όπου «τρέχουν» παζάρια και ανταγωνισμοί για διευθετήσεις με ΝΑΤΟικό «καπέλο».

Γι' αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη λέει πως «δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού (...) Δεν υπάρχει θέμα αυτήν τη στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας». Και ο μόνιμος «λαγός» Καρατζαφέρης συμπληρώνει: «Κάτω από όρους θα μπορούσε να υπάρχει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, είναι πολύ εγωιστικό να το θεωρούμε κλειστή λίμνη»...

Είναι πανέτοιμοι λοιπόν την επόμενη μέρα να κλιμακώσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όποιος κι αν βγει κυβέρνηση, με όποιον συνδυασμό και εφεδρείες. Γι' αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμοι, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ απέναντί τους. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει «ταμπού» τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες, απέναντι στη στρατηγική και στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Και επειδή την ψήφο του στο ΚΚΕ ο λαός θα τη βρει και την επόμενη μέρα εκεί. Δεν θα γίνει ούτε διαβατήριο για κολεγιές, ούτε «συγκολλητική ουσία» για αντιλαϊκές κυβερνήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ