Πολλοί περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι, οι τραυματίες και οι άστεγοι | Δεν έχει φτάσει βοήθεια σε πολλές περιοχές
Copyright 2023 The Associated |
Ο τραγικός απολογισμός των χιλιάδων νεκρών και τραυματιών αυξάνεται συνεχώς.
Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φ. Κοτζά ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι με τον μέχρι τότε απολογισμό τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν από τους σεισμούς.
Στη Συρία, τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ προσκείμενη στην αντιπολίτευση ΜΚΟ δήλωσε ότι 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που ελέγχονται από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Συρία σε τουλάχιστον 1.832.
Ανιση είναι η μάχη που δίνεται και στις δύο χώρες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα ερείπια. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, τα ισοπεδωμένα κτίρια είναι πολλές χιλιάδες, σε πολλές περιοχές δεν έχουν φτάσει ακόμα ενισχύσεις και εφόδια, ενώ ειδικά στη Συρία την τραγωδία μεγαλώνει το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο...
IHA |
Οι τεράστιες ζημιές σε κρίσιμης σημασίας δημόσιες υποδομές, που εγκαινιάζονταν με φανφάρες τα προηγούμενα χρόνια, δυσκολεύουν ακόμα και την πρόσβαση σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές.
Μαζί με τους συνεχείς μετασεισμούς, η έντονη κακοκαιρία (θερμοκρασία το πολύ 0 βαθμοί Κελσίου, σφοδρή χιονόπτωση κ.λπ.) περιπλέκει την ηρωική προσπάθεια χιλιάδων διασωστών, υγειονομικών και άλλων εργαζομένων που πασχίζουν να κάνουν το καθήκον τους για να στηρίξουν άμεσα τους πληγέντες. Οι ίδιες συνθήκες είναι καταδικαστικές για πολλούς εγκλωβισμένους που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και επιβαρύνουν αφάνταστα τους σεισμόπληκτους, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στον χιονιά χωρίς τα αναγκαία μέσα.
Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στην επαρχία Χατάι, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο. Οπως δήλωναν χτες στην εφημερίδα «Ντουβάρ» εκπρόσωποι ιατρικών οργανώσεων, στο ίδιο το κέντρο της επαρχίας δεν είχε ακόμα αφιχθεί κανένα σωστικό συνεργείο. Περίπου 2.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει, ανάμεσά τους πολλές πολυώροφες πολυκατοικίες, έχοντας εγκλωβίσει άγνωστο αριθμό οικογενειών... Τόνιζαν δε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία στην επαρχία έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές», με «αμέτρητες σορούς να κείτονται» χωρίς καμία καταγραφή... «Κάτοικοι μπαίνουν και βγαίνουν χωρίς κανένα συντονισμό, ψάχνουν σορούς συγγενών τους (...) Σκάβουν σε συντρίμμια με γυμνά χέρια μήπως βρουν συγγενείς τους»...
Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες για την πρωτεύουσα της επαρχίας, Αντάκια (Αντιόχεια). Ολη την προχτεσινή νύχτα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έμενε βυθισμένο στο σκοτάδι. ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εκατοντάδες ομάδες της τουρκικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών (AFAD) εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αφιόν - Κονιά, που έκλεισε λόγω χιονόπτωσης, με το σχετικό κομβόι να έχει ακινητοποιηθεί για τουλάχιστον 12 ώρες... Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «αντανακλαστικά» των κρατικών αρχών λειτούργησαν μια χαρά όταν ομάδα εθελοντών του ΚΚ Τουρκίας προσπαθούσε να οργανώσει επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων και στήριξης τραυματιών, με αστυνομικούς να προσπαθούν να τους εμποδίσουν, την ώρα που δεν υπήρχε στην περιοχή καμία άλλη ομάδα έρευνας και διάσωσης. Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των σεισμόπληκτων, οι αστυνομικοί υποχώρησαν.
Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί πολλές υποδομές. Στο λιμάνι της Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στη Χατάι ξέσπασε μεγάλη φωτιά - η οποία αργότερα περιορίστηκε - μετά από πτώσεις κοντέινερ εξαιτίας των σεισμών.
Μεγάλες ζημιές επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ στις γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των εκατομμυρίων αστέγων και τραυματιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία είναι «πιθανώς εκτεθειμένοι, εκ των οποίων 5 εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», ενώ τουλάχιστον 1 εκατομμύριο απ' αυτούς είναι μικρά παιδιά.
Ειδικά για τη Συρία, εκπρόσωποι του Οργανισμού μίλησαν για «κρίση πάνω σε πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή», χωρίς βέβαια να αναφέρονται στους υπεύθυνους για το δράμα του συριακού λαού. Σημείωσαν ότι «τώρα υπάρχει μια κούρσα με τον χρόνο (...) Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται» και πρόσθεσαν ότι προχωρά πάρα πολύ αργά η καταγραφή των ζημιών.
Στο μεταξύ, χθες η κυβέρνηση Ερντογάν έθεσε τις πληγείσες περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.
Την ίδια στιγμή, η τραγωδία που βιώνουν εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες αποτελεί για τις αστικές δυνάμεις ευκαιρία προώθησης των δικών τους αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Ετσι, σχολιάζεται μεταξύ άλλων ως «σφήνα» το γεγονός ότι ο Ερντογάν επέλεξε στις πρώτες του επαφές με την αντιπολίτευση να συνεννοηθεί όχι με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, αλλά με την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), Μεράλ Ακσενέρ. Να σημειωθεί ότι στις 13 Φλεβάρη επρόκειτο να ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος για την προεδρία της εξακομματικης «Εθνικής Συμμαχίας» (όπου συμμετέχουν το CHP και το ΙΥΙ), για τον καθορισμό του οποίου φαίνεται ότι υπήρχαν διάφορες διαφωνίες μεταξύ των «6»...
Την ίδια ώρα, στη Συρία, το απαράδεκτο ευρωατλαντικό εμπάργκο μεγαλώνει την τραγωδία για τον πολύπαθο συριακό λαό, τόσο με τις μεγάλες ελλείψεις που έχει προκαλέσει και αποδεικνύονται κρίσιμες σήμερα, όσο και με τα εμπόδια που θέτει στο να φτάσει βοήθεια στη σεισμόπληκτη χώρα.
Οι σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Συρίας είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ, εντάθηκαν επί Ντ. Τραμπ και συνεχίζονται απαρέγκλιτα από τον νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχοντας προκαλέσει αλυσιδωτά τραγικές επιπτώσεις στις συριακές υπηρεσίες Υγείας και Αρωγής, αλλά και σε βασικές υποδομές της χώρας που επλήγησαν από τη 12ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Οργανώσεις αρωγής, όπως η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος κ.ά., ζητούν την άμεση άρση των καταστροφικών και απάνθρωπων κυρώσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους της χώρας.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Μεκντάντ, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη Συρία, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.
Η εικόνα του τελικού απολογισμού παρέμενε θολή, λόγω εμποδίων ακόμα και στην πρόσβαση σε σεισμόπληκτες περιοχές πόλεων όπως το Χαλέπι και η Ταρτούς, αλλά και σε τμήματα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που έχουν ισοπεδωθεί από την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων.
Στο φόντο των μεγάλων καταστροφών προωθούνται και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τις περισσότερες αραβικές χώρες να επικοινωνούν με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ για να δώσουν συλλυπητήρια και μηνύματα αλληλεγγύης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, και μέσα στο πρώτο 24ωρο έστειλαν δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη με είδη πρώτης ανάγκης.
Αεροσκάφη με ανθρωπιστική ιατροφαρμακευτική βοήθεια έστειλαν άμεσα το Ιράν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Κατάρ, ενώ σημαντική αρωγή σε είδη πρώτης ανάγκης ανακοίνωσαν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τυνησία και ο Λίβανος, που διέθεσε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του για να προωθεί ξένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.
Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπ. Σαμπάγκ, συναντήθηκε προχθές το βράδυ στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντ. Γκουτέρες, στον οποίο ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά για βοήθεια, διαβεβαιώνοντας πως αυτή θα φτάσει και θα διανεμηθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους, ανεξαρτήτως στρατοπέδου που επέλεξαν στη διάρκεια του πολέμου.