Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου»

Το πρωτοσέλιδο αυτό του «Ριζοσπάστη» είναι της Πέμπτης 19 Αυγούστου 1999, αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία, στην περιοχή του Μαρμαρά, στις 17 Αυγούστου. Ο επίσημος απολογισμός εκείνου του σεισμού ήταν 17.500 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 τραυματίες.

Εκείνο το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», όπως και το σημερινό, είχε για βασικό θέμα την αλληλεγγύη που εξέφρασε ο ελληνικός στον τουρκικό λαό από την πρώτη στιγμή, «αγκαλιάζοντας» τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, συνδικάτων και φορέων για τη συγκέντρωση και την αποστολή βοήθειας.

Τη δύναμη αυτής της ταξικής αλληλεγγύης εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο και το σύντομο άρθρο που φιλοξενούνταν στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη», υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Παύλο Ριζαργιώτη. Το αναδημοσιεύουμε γιατί παραμένει επίκαιρο...

«Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

Εδώ είμαι, Μεμέτ, αδελφέ μου. Χαράματα με φώναξες, μόλις ένιωσες τη γη να τρέμει. Από τον γείτονα ζητάει βοήθεια ο άνθρωπος την ώρα του κακού. Σ' άκουσα, σαν σε όνειρο, μέσα στον ύπνο μου. Πετάχτηκα. Ο γείτονάς μου κινδυνεύει. Πάγωσα, σαν σε είδα θαμμένο στα ερείπια να παλεύεις για να σωθείς. Θα σε βοηθήσω. Η θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσά μας, μας ενώνει, δε μας χωρίζει. Τίποτα δε μας χωρίζει. Το ξέρεις, όπως κι εγώ.

Κουράγιο, Μεμέτ, καρντάση μου. Σκούπισε τα δάκρυά σου. Σφίξε την καρδιά σου. Ορθωσε το κορμί σου. Κράτα. Βρες τη δύναμη να θάψεις τους νεκρούς σου, να συμπαρασταθείς στους άλλους λαβωμένους. Προσπάθησε να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου. Ετοιμάσου να εκδικηθείς αυτούς που σ' έκλεισαν στα "κούφια κτίρια", αφήνοντάς σε απροστάτευτο στις δονήσεις του θυμωμένου, καταστροφικού Εγκέλαδου, αβοήθητο την ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Εργάτης είσαι, Μεμέτ σύντροφέ μου κι ο εργάτης είναι δυνατός. Αντέχει. Από σένα περιμένει η Τουρκία να ξαναχτίσεις πιο σταθερά τα ερειπωμένα σπίτια, να ξαναβάλεις μπροστά τις μηχανές για να λειτουργήσουν πάλι τα γκρεμισμένα εργοστάσια. Να παράγεις προϊόντα, να δημιουργείς πλούτο, να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο αύριο για τον τούρκικο λαό, να καλυτερέψεις τη ζωή των φτωχών, των αδυνάτων, των κατατρεγμένων, όλων των ανθρώπων.

Ξέρω, είσαι θυμωμένος, Μεμέτ, φίλε μου. Με τον Ετσεβίτ, που δε νοιάστηκε ποτέ για σένα και την ώρα που υπέφερες και τον χρειαζόσουνα δε φάνηκε, ζητώντας από τον Αλλάχ να σε βοηθήσει. Είμαι κι εγώ θυμωμένος με τον Σημίτη. Ποτέ δε φαίνεται κι αυτός, όταν ο δικός μας εργάτης κινδυνεύει και τον ζητάει. Και μην τον πιστεύεις που λέει πως σε συμπαραστέκεται στα βάσανά σου. Αυτός μόνο με τον Ετσεβίτ "τα βρίσκει". Δικό μας χρέος, των λαών μας όφελος, να αλληλοβοηθιόμαστε και να ζούμε ειρηνικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ