Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά δεν θα περάσει!

«Να μη γενικευτούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων στην Εκπαίδευση» απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Σπουδαστών, με αφορμή τη διαδικασία «πιστοποίησης» των μεταπτυχιακών μέσω της ΕΘΑΑΕ.

Οπως αναφέρει αναλυτικά το ΜΑΣ, «τον Νοέμβρη η κυβέρνηση μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, βασιζόμενη στον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο, άλλαζε το πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών!

Η εγκύκλιος ξεκαθάριζε πως η κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) απαγορεύεται. Μετά την επέκταση των διδάκτρων με τους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μπαίνει και η ταφόπλακα στα όποια δωρεάν μεταπτυχιακά έχουν απομείνει να προσφέρονται δωρεάν.

Τη βρώμικη δουλειά για την επιβολή των διδάκτρων αναλαμβάνει πλέον η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση), απαιτώντας από όλα τα ΠΜΣ να καταθέσουν έκθεση βιωσιμότητας και σκοπιμότητας με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, για να "πιστοποιηθούν", να συνεχίσουν να λειτουργούν και να οδηγούν σε αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, τα μεταπτυχιακά χρειάζεται να αποδείξουν το πώς θα καλύπτονται τα έξοδά τους (χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση) και ποια θα είναι η σκοπιμότητα τους, δηλαδή η χρησιμότητά τους για επιχειρήσεις και όχι για την προαγωγή της επιστήμης».

«Ο τρόπος για να βρεθούν τα έσοδα είναι γνωστός! Είτε θα επιβληθούν δίδακτρα στους φοιτητές είτε θα αναζητηθούν χορηγοί, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο, ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας τους, να εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε "ευεργέτη"! Δεν θα περάσει!», σημειώνει το ΜΑΣ και τονίζει:

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας δεν ανεχόμαστε να γινόμαστε πελάτες μέσα στις ίδιες μας τις σχολές, στην προσπάθειά μας να μάθουμε την επιστήμη μας, να μπορέσουμε αύριο να ασκήσουμε το επάγγελμά μας. Δεν τσιμπάμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Λέμε ως εδώ! Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας στενάζουμε από την ακρίβεια, με το κόστος σπουδών να έχει χτυπήσει "κόκκινο", να θέλουν να μας φορτώσουν ένα ακόμη βάρος στην πλάτη μας. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Εχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως με τον αγώνα μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Τώρα με ευθύνη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοί μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

Να μη γενικευτούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων στην εκπαίδευση.

Να καταργηθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!(28/3/2018)
Ιδιωτικοποίηση κανονικά και με το νόμο(27/6/2008)
Βάθεμα των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία(24/4/2007)
Στην υπηρεσία ιδιωτών οι μεταπτυχιακές σπουδές(18/3/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org