Για την εξέλιξη και τον παραπέρα σχεδιασμό των έργων ενημερώθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης
Οι ρετσινάδες και δασεργάτες διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκδικώντας τα δικαιώματά τους |
Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 που έκαιγε για 9 μέρες προκάλεσε την καταστροφή πάνω από 500.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 380.000 ήταν δασικής έκτασης, που ήταν πηγή ζωής για περίπου 900 οικογένειες ρετσινάδων και δασεργατών, για δεκάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, αλλά και για τους μικροεπαγγελματίες της εστίασης και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Παράλληλα κατέστρεψε περίπου 500.000 ρίζες ελιές (που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν μικροκαλλιεργητές), ζώα, αμπέλια, συκιές, μηχανήματα, σταυλικές εγκαταστάσεις, σπίτια και καταστήματα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν νέες κοινωνικές ανάγκες όπως η αποκατάσταση του δάσους, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το σχέδιο ως δήθεν σύμφωνο με τις ...αναζητήσεις των κατοίκων και ότι υπάρχει «ουσιαστικά κεντρικός σχεδιασμός. Προσεκτική μελέτη, χρονοδιαγράμματα, ορόσημα, χρηματοδοτικά εργαλεία, διαφάνεια, λογοδοσία». Αυτά λέγονται με πρόσφατη τη δυναμική διαμαρτυρία των ρετσινάδων και δασεργατών της περιοχής, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, να εξασφαλισθούν τα μεροκάματά τους ως δασεργατικά βαρέα και ανθυγιεινά.
Eurokinissi |
Από την χθεσινή σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο |
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα, μπροστά και στις επερχόμενες εκλογές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «θα κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες ειδικά για τα μεγάλα έργα». Αυτά αφορούν στον οδικό άξονα Ψαχνά - Ιστιαία, τη «βιώσιμη ανάπτυξη» του δάσους με την ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.), τα λουτρά της Αιδηψού, τα νέα πολεοδομικά σχέδια σε Μαντούδι και Ιστιαία, την υποτίθεται ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια.
Το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που μετονομάζεται «Εύβοια Μετά», περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2023.
Στη σύσκεψη έγινε επίσης αναφορά στις προσωρινές πενιχρές φορολογικές ελαφρύνσεις στους πληγέντες πυρόπληκτους, τις τουριστικές επιταγές, τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα και άλλα ημίμετρα που σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής από τα λαϊκά στρώματα.
Η λεγόμενη ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είναι ένα σχέδιο που αφήνει «εκτός» τις ανάγκες των πυρόπληκτων κατοίκων και προωθεί την «αποκατάσταση» της περιοχής με «φωτοδότες» τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ως εργαλείο χρησιμοποιείται η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που είναι εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου τη δεδομένη στιγμή.
Το «νέο δάσος», το οποίο θα πρέπει να είναι «οικονομικά βιώσιμο», είναι ένα από τα κεντρικά προπαγανδιστικά εργαλεία της κυβέρνησης και της Επιτροπής. Με τη δημιουργία της Κοιν.Σ.Επ. επιχειρείται να κρυφτεί ο ευρύτερος σχεδιασμός για την ανάπτυξη θεματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπου κυριαρχεί ο τουρισμός.
Η προτεραιότητα στον χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό και στον χαρακτηρισμό χρήσης γης, στο να μπει «τάξη» όπως λένε, δεν αφορά τον λαό της περιοχής που δεν μπορεί να ξαναφτιάξει το σπίτι, τις αποθήκες, τα μηχανήματα που έχασε. Αλλά τους μελλοντικούς επενδυτές που θα μπορούν χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο να αγοράσουν φθηνά παραλιακά φιλέτα, εκτάσεις στο βουνό κ.ά. και να στήσουν τις μεγάλες τους επιχειρηματικές μονάδες με μειωμένο κόστος, φθηνό εργατικό δυναμικό.
Τη δική τους συμβολή στην ενσωμάτωση του λαού και στο να κρυφτούν η ουσία και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του σχεδίου «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης παίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που κάνουν κριτική για επιμέρους δευτερεύοντα ζητήματα και για τον ρυθμό εφαρμογής αυτής της πολιτικής.