Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αναβάθμιση... »

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι οι στόχοι του κεφαλαίου και των κομμάτων του όχι μόνο δεν συναντιούνται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες αλλά προϋποθέτουν τη διαρκή συντριβή τους, είναι το παράδειγμα της λεγόμενης «επενδυτικής βαθμίδας» της ελληνικής οικονομίας, που επιθυμούν διακαώς οι όμιλοι και για την οποία «εργάζονται» η κυβέρνηση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Επενδυτική βαθμίδα» σημαίνει να αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς «οίκους» και τις «αγορές» στο επίπεδο που εξασφαλίζει φθηνότερο χρήμα για τον κρατικό δανεισμό και τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Βέβαια, από τις «αξιολογήσεις» και το πώς αξιοποιούνται για νέα αντιλαϊκά μέτρα, έχει πικρή πείρα ο λαός, είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε με ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον γγ του ΟΟΣΑ, που επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα τη χώρα μας, «η επενδυτική βαθμίδα θα διευρύνει το ποσό των κεφαλαίων και θα μειώσει το κόστος τους για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα». Θα εξασφαλίσει δηλαδή φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο στόχος τους, την ώρα που ο λαός πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια και τα άλλα βασικά αγαθά.

Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι «η διατήρηση μιας ευρείας εθνικής συναίνεσης σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που θα συμβάλει «στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του». Η «συναίνεση» δηλαδή ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της «επενδυτικής βαθμίδας» θεωρείται λίγο - πολύ κατακτημένη.

Αλλωστε, ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ εγκωμιάζει ανοιχτά τα «σημαντικά ταμειακά αποθέματα» που ο ΣΥΡΙΖΑ «κληροδότησε» στη ΝΔ, έχοντας ταράξει στον λαό στα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», με αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αυξήσεις φόρων, περικοπές σε κρατικές δαπάνες που φορτώθηκαν στην πλάτη του (βλέπε φάρμακα).

Ποιες είναι όμως οι βασικές «μεταρρυθμίσεις» που συνδέει ο ΟΟΣΑ με την «επενδυτική βαθμίδα» και πώς συγκλίνουν σ' αυτές η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ; «Η προσήλωση στο σχέδιο επιστροφής του δημοσιονομικού ισοζυγίου σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα και η χρήση τυχόν έκτακτων ή απροσδόκητων εσόδων για τη μείωση του χρέους, αντί για την αύξηση των δαπανών».

Δηλαδή, φορομπηξία στον λαό και φόροι - κοροϊδία στα «απροσδόκητα κέρδη» του κεφαλαίου, παράλληλα με τη μείωση των κρατικών δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να εξυπηρετείται το χρέος και να παραμένει «αξιόπιστη» η ελληνική οικονομία.

Γι' αυτό η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα και σε λίγους ως «επιδόματα» για την αντιμετώπιση τάχα της ακρίβειας. Γι' αυτό τα «μέτρα ανακούφισης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοστολογημένα», στα όρια των «αντοχών της οικονομίας» και των «καλών πρακτικών της ΕΕ», που βάζουν το δίλημμα στον λαό από ποια τσέπη θα χάσει.

Το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου μια σχετική και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά συνδυάστηκε με το κόψιμο «στοχευμένων» εκπτώσεων που δίνονταν μέχρι τώρα στα καύσιμα, είναι αποκαλυπτικό.

«Οι οίκοι αξιολόγησης εστιάζουν επίσης στην ανάγκη επίτευξης ενός υγιούς τραπεζικού τομέα», συνεχίζει ο γγ του ΟΟΣΑ και εξηγεί: «Η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει την αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια κάτω από το 10% μέσω της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (...) ωστόσο θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα».

Δηλαδή, οι εκβιασμοί των τραπεζών και η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds, σε συνδυασμό με τους νόμους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, «ισορρόπησαν» ως έναν βαθμό το τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Γι' αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φυλάνε ως κόρη οφθαλμού και επεκτείνουν ο ένας τους νόμους του άλλου, όπως έκανε, για παράδειγμα, η ΝΔ με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που παραδίδει τα «κόκκινα» δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης - κοράκια. Γι' αυτό καταψηφίζουν από κοινού την τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, μαζί με άλλα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

Αναβάθμιση της «επενδυτικής βαθμίδας» για τις ανάγκες του κεφαλαίου σημαίνει περαιτέρω «υποβάθμιση» των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί. Η σύγκρουση με αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, είναι προϋπόθεση για να πάρει ανάσες ο λαός, να βρει διέξοδο η ανάγκη του για μια καλύτερη ζωή!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ