Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΓ ΠΑΣΟΚ
«Αποφασίσαμε»!

Κυνική ομολογία για την απάτη του διαλόγου, ποταμός ψεύδους για τις βάρβαρες ανατροπές, που επιχειρείται να εμφανιστούν σαν προσφορά στους εργαζόμενους. Ξεπέρασε και τον εαυτό του ο Κ. Σημίτης με τις αποκαλυπτικότατες δηλώσεις, που έκανε μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων

Με μια κυνική ομολογία, ότι οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα προωθούνται γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, και έναν ποταμό παραπληροφόρησης και ψεύδους, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, υπό την προεδρία του, κοινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Με τις πρώτες λέξεις της δήλωσής του, ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του αντιλαμβάνεται το ασφαλιστικό σύστημα σαν πηγή ελλειμμάτων, που «αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που αξιώνει παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μέσα και από ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ακόμα χειρότερα, κατά τον Κ. Σημίτη, ευθύνεται το υπάρχον κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα για την ανεργία (!) και για τους μισθούς πείνας. «Επηρεάζουν αρνητικά την απασχόληση, τα εισοδήματα των πολιτών και πρωτίστως την εμβάθυνση, τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους», είναι η ακριβής δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός ομολόγησε, επίσης, ότι ο διάλογος της απάτης «είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες», σε πείσμα όσων από τη ΓΣΕΕ παριστάνουν πως δε μετέχουν ακόμα σε κανένα διάλογο. Και προλαβαίνοντας όσους αύριο θα εμφανιστούν να μη γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα, στο οποίο έχουν συμβάλει με την παρουσία τους, έκανε καθαρό ότι «ο διάλογος αυτός κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα».

Οπως προκύπτει από τη δήλωση του πρωθυπουργού, ακόμα κι αυτός ο προσχηματικός διάλογος για τις ανατροπές έχει, ήδη, τελειώσει και, ήδη, η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις. «Αποφασίσαμε σήμερα το πλαίσιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», είναι η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε.

Η αμέσως επόμενη παράγραφος της δήλωσής του προκάλεσε πολλά ερωτήματα, καθώς ευθέως άφησε να εννοηθεί πως μετά το 2007 δε θίγονται μόνον όσοι βγουν τότε στη σύνταξη, αλλά και οι πριν. «Μέχρι το 2007 ισχύουν αυτές οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα. Δεν επέρχεται καμία αλλαγή για όσους είναι συνταξιούχοι ή για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τότε», είναι η ακριβής φράση του. Ομολογεί, πρώτον, ότι παραμένουν σε απόλυτη ισχύ οι νόμοι της ΝΔ που «θα» καταργούσε το ΠΑΣΟΚ, όταν γινόταν κυβέρνηση, αλλά και επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως οι ανατροπές θα θίξουν και όλους όσοι είναι ήδη σήμερα συνταξιούχοι και θα παραμένουν συνταξιούχοι και μετά το 2007.

Το υπόλοιπο τμήμα της δήλωσης του πρωθυπουργού είναι ένα μνημείο ωμού ψεύδους. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι «διασφαλίζεται ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης», όταν έχουν ανοίξει ήδη διάπλατες οι πόρτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, καταληστεύονται τα Ταμεία, ενώ με το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, που έχει επιτρέψει η κυβέρνησή του να επικρατούν, όλο και πιο μικρό τμήμα εργαζομένων θα μπορεί να εξασφαλίζει προϋποθέσεις ασφάλισης. Δηλώνει αμέσως μετά ότι «εξασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας της χρηματοδότησης του συστήματος», όταν ήδη η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει στα Ταμεία αυτά που από το 1992 είναι υποχρεωμένη με νόμο να πληρώσει. Δηλώνει ότι «δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας», όταν από το σύνολο των ήδη νόμων δύσκολα θα βγαίνει κάποιος στη σύνταξη στα 65! Κι αμέσως μετά παρουσιάζει σαν προσφορά στην εργατική τάξη τη ρύθμιση για τα 37 χρόνια ασφάλισης, που από μόνη της εκτινάσσει το όριο ηλικίας μετά τα 67! Σαν προσφορά προς τους εργαζόμενους, παρουσίασε και τα απαράδεκτα «κίνητρα για την παραμονή στην εργασία», μέτρο που με νύχια και με δόντια προσπαθεί εδώ και καιρό να επιβάλει το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Δηλώνει πως «διασφαλίζεται το επίπεδο των κατώτερων συντάξεων», όταν με αριθμητική Δημοτικού οι πάντες γνωρίζουν πως χρόνο με το χρόνο οι συντάξεις μειώνονται.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική δήλωση, κατορθώνεται και το ακατόρθωτο. Δηλαδή και «οι συντάξεις αυξάνονται» και «εξοικονομούνται σημαντικές δαπάνες»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ