Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συνένοχοι ή βλάκες;

«

Αποκάλυψη τώρα», λοιπόν, καθώς αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, ότι η κυβέρνηση, ενεργώντας αυθαιρέτως και παρανόμως, βγάζει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού. Το πλήγμα στο εισόδημα χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών είναι βαρύ, αφού σε αρκετούς από αυτούς δεν επιδοτείται μέχρι και το 10% της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα η «μέση τιμή» του προϊόντος να πέφτει κάτω και από τις 240 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι ήταν 292. Το μέγιστο μέρος της δραστικής περικοπής των επιδοτούμενων ποσοτήτων αφορά στην «εντός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ)» παραγωγή, που σημαίνει ότι δεν επιδοτούνται ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν «νομίμως».

Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί, εκτός των άλλων, και γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έδινε συνεχώς «όρκους τιμής» ότι δε θα μείνει εκτός επιδότησης ούτε ένα κιλό βαμβακιού που παρήχθη από χωράφι το οποίο είχε δηλωθεί στο ΟΣΔΕ. Βεβαίως, η επισήμανση δε γίνεται για ν' αποδειχτεί η αφερεγγυότητα των κυβερνώντων έναντι του αγροτικού κόσμου - αυτή είναι εμφανής «διά γυμνού οφθαλμού» και πανθομολογούμενη - αλλά για να γίνει καθαρό σε όλους ότι, η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει επακριβώς και «κατά γράμμα» το νέο καταστροφικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, δε διστάζει να ξεστομίσει το μεγαλύτερο ψέμα και να λάβει τα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των αγροτικών συμφερόντων.

Στην κυβερνητική επιχείρηση εμπαιγμού και χειραγώγησης των αγροτών συμμετείχαν και ορισμένα αγροτικά στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ. Είναι εκείνοι οι οποίοι διαβεβαίωναν τους βαμβακοπαραγωγούς ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα κρατούσε την υπόσχεσή της να επιδοτηθεί όλο το βαμβάκι που παρήχθη εντός ΟΣΔΕ και, ταυτόχρονα, «ψιθύριζαν στ' αυτί» τους πως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έπαιρναν 50 δραχμές και πλέον επιστροφή από το παρακρατηθέν πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Είναι οι ίδιοι αγροτοσυνδικαλιστές που έχουν ιδιαίτερη και προσωπική ευθύνη για τη διάλυση των μπλόκων, που έγινε χωρίς η κυβέρνηση να ικανοποιήσει κανένα από τα βασικά αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καλούνται, λοιπόν, οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ ν' απαντήσουν στο εξής απλό και εύλογο ερώτημα: Γνώριζαν ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να βγάλει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή και εν γνώσει τους συμμετείχαν στην κυβερνητική επιχείρηση ψευτιάς και κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις, ή πίστεψαν, πράγματι, τις υποσχέσεις του Β. Αργύρη, πέφτοντας κι αυτοί θύματα ενός «ειδικού ψευδολόγου»; Με άλλα λόγια, είναι συνένοχοι ή βλάκες; Αλλά, όποιο εκ των δυο κι αν ισχύει, το βέβαιο είναι πως οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ «έπαιξαν το παιχνίδι» της κυβέρνησης. Και γι' αυτό πρέπει ν' απολογηθούν στους αγρότες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ