Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΜΚΟ
Κατηγορίες για «διακίνηση ανθρώπων» και «κατασκοπεία»

Οι κατατρεγμένοι που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους

Eurokinissi

Οι κατατρεγμένοι που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους
Στη Μυτιλήνη ξεκίνησε χθες η δίκη των Σον Μπίντερ από τη Γερμανία, ιρλανδικής καταγωγής, και Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, μαζί με ακόμα 22 ακόμα μέλη της ΜΚΟ «Ερευνας και Διάσωσης». Η δίωξή τους ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δικάζονται ως κατηγορούμενοι για «κατασκοπεία» και «διακίνηση ανθρώπων». Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται υποκριτικά αλληλέγγυος στους διωκόμενους, ενώ και αυτός έχει συμβάλει στο αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο και έχει βάλει την υπογραφή του στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και τους εγκλωβίζει σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, πρώτα στις αθλιότητες τύπου Μόριας και έπειτα στα στρατόπεδα - φυλακές ΝΑΤΟικού τύπου στα νησιά του Αιγαίου και στην ενδοχώρα. Συνέδραμε δε ως κυβέρνηση όλες τις επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ξεσπίτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Σάρα είναι πρόσφυγας από τη Συρία και, με βάσει την ιστορία της ίδιας και της αδελφής της, Γιούσρα, δημιουργήθηκε και η ταινία «Οι κολυμβήτριες» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Netflix. Η Σάρα και η Γιούσρα έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους το 2015, τραβώντας το σκάφος, που βυθιζόταν, σε ασφαλές σημείο σε περιοχή της Λέσβου. Η Γιούσρα συνέχισε την κολύμβηση μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021.

Η Σάρα επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και συνέχισε να εργάζεται σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, όπου γνώρισε τον Σον. Συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, και πέρασαν περισσότερες από 100 μέρες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση και η Σάρα φύγει για το Βερολίνο. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πλημμελήματα, μεταξύ τους για κατασκοπεία και πλαστογραφία, οι οποίες είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με κατηγορίες σε βάρος τους για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή 20 ετών. Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή.

Να σημειωθεί επίσης ότι τη Δευτέρα έγινε στο Εφετείο της Μυτιλήνης η δίκη του πρόσφυγα από τη Σομαλία Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση, ως διακινητής, επειδή οδήγησε σε ακτή του νησιού σκάφος που βυθιζόταν και στο οποίο επέβαιναν 32 άνθρωποι. Αποφασίστηκε να εκτίσει 8 χρόνια ποινής 37 χρόνων και, επειδή είναι στη φυλακή 2 χρόνια και έχει και 550 μέρες εργασίας, θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ