Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ο κόσμος της Β. Κατράκη»

Μια ξεχωριστή έκθεση χαρακτικής, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120). Πρόκειται για τη χαρακτική δημιουργία της Βάσως Κατράκη (1914 - 1988) και την έκθεση «Ο κόσμος της Βάσως Κατράκη». Διοργανωτές, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλλιθέας και η «Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου», στην κατοχή της οποίας βρίσκονται έργα της μεγάλης μας χαράκτριας, ήδη από το 1963. Το 1995 η κόρη της Β. Κατράκη, Μαριάννα - Δεσποτίδη, δώρισε έναν αριθμό έργων ύστερα από μια σημαντική αγορά του ιδρύματος.

Η Β. Κατράκη λάμπρυνε την ελληνική χαρακτική και τη ζωή του τόπου. Μεγάλη δημιουργός, πρόσφερε τόσο στην τέχνη, όσο και στην Ελλάδα, μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς. Τα «αντρίκεια χέρια της», όπως τα αποκαλούσαν, χάραξαν για ολόκληρες δεκαετίες, μορφές και δρόμους. Χάραξαν παράθυρα ανοιχτά στην ομορφιά του αύριο. Χάραξαν το κεφαλαίο Αλφα στη λέξη άνθρωπος και στη λέξη αξιοπρέπεια.

Η ζωή της Βάσως Κατράκη, ήταν γεμάτη σπουδές, γεμάτη δημιουργία, γεμάτη αγώνα. Οπως σημειώνει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα «Η καταγωγή της Βάσως δεν πλούτισε μονάχα την τέχνη της με μνήμες και εικόνες. Προίκισε κυρίως την ίδια μ' ένα γνήσιο λαϊκό ήθος, μ' ένα χαρακτήρα στέρεο και ευθύ, όπου θα βρει πρόσφορο χώμα να ριζώσει ένας ενεργητικός ανθρωπισμός. Αυτό είναι το στημόνι στην τέχνη της Βάσως. Το υφάδι, το μελανό υφάδι, θα της το προσφέρουν άφθονο οι περιστάσεις. Στα βάσανα της φτωχολογιάς θα προστεθούν τα δεινά του ελληνισμού: η κατοχή, ο εμφύλιος κι αργότερα η δικτατορία. Η Βάσω θα βιώσει τις περιπέτειες του έθνους όχι απλά ως αυτόπτης, αλλά ως ήρωας. Γι' αυτό η μαρτυρία της διαθέτει μιαν ακαταμάχητη πειθώ, την πειθώ του αυθεντικού».

«Η χαρακτική της Β. Κατράκη» έγραφε ο Γ. Πετρής «είναι ένα καλαντάρι με τις απανωτές δυστυχίες μας και τις λιγοστές χαρές μας... Ολα τα έργα της είναι ορόσημα μιας εποχής. Ολα τα βάσανα του τόπου βρήκαν τη δικαίωσή τους μέσα στο έργο της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ