Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
16η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
«Ελπίδα μας η πάλη των λαών για τον σοσιαλισμό!»

Διαδήλωση στο Βελιγράδι
Διαδήλωση στο Βελιγράδι
Με σύνθημα «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!», πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας η 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ), στις 25 - 27 Νοέμβρη, φιλοξενούμενη από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Πρόκειται για την πρώτη ΣΕΚΝ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στην οποία καταγράφηκε μαζική συμμετοχή των εξής 21 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, Νέοι Σοσιαλιστές - Κροατία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας - Σερβία, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία.

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών αντάλλαξαν πλούσια πείρα από τους αγώνες των Οργανώσεών τους στις χώρες τους, ενώ το Σάββατο 26 Νοέμβρη συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου που διοργάνωσαν το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας με θέμα το σύνθημα της 16ης ΣΕΚΝ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο κόμμα και την οργάνωση απέναντι στις επαναλαμβανόμενες αντικομμουνιστικές επιθέσεις στα γραφεία τους από φασιστικές συμμορίες, στη στοχοποίηση και τις απειλές που δέχονται στελέχη και μέλη τους. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αντιφασιστικά μνημεία στο Βελιγράδι και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους ενώσεων αντιστασιακών οργανώσεων και απογόνων των παρτιζάνων που πήραν μέρος στην αντίσταση απέναντι στη φασιστική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

***

Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 16ης ΣΕΚΝ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στους αγώνες στους οποίους πρωτοστατούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε εκτιμήσεις για τις βασικές εξελίξεις της περιόδου και ιδιαίτερα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κλείνοντας την ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της γενιάς μας. Από γενιά των τσακισμένων δικαιωμάτων να γίνουμε η γενιά της ανατροπής του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που όσο επιζεί, συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο, την εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα. Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να ξεδιπλώσουμε μαζικούς και μαχητικούς αγώνες με στόχο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας. Προβάλλοντας την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, τη μόνη απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι μαθητές εργατικής - λαϊκής καταγωγής.


Γι' αυτό χρειαζόμαστε γερές Κομμουνιστικές Νεολαίες σε κάθε χώρα, επαναστατικές οργανώσεις νεολαίας, "σχολεία" διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών, με πρωτοπόρα μαζική δράση όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νεολαία. Με μαχητικά και δραστήρια όργανα και ΟΒ που φροντίζουν για τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού στις γραμμές της κάθε ΚΝ και ευρύτερα στη νεολαία.

Εχοντας κατά νου ότι τα σημερινά μέλη και στελέχη των ΚΝ αποτελούν το "αύριο" των Κομμουνιστικών Κομμάτων, χρειάζεται από σήμερα να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, η κοινή μας υπόθεση, να αναζωογονηθεί συνολικά, με δραστήριες, μαχητικές και με κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση νέες ηλικιακά δυνάμεις. Αλλωστε, πολλά κρίνονται από σήμερα, ιδιαίτερα στη νέα φάση που έχουμε μπει που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η ολόπλευρη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ισχυροποίηση των Οργανώσεών μας σήμερα είναι το στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει τις εξελίξεις και αύριο, σε πιο απότομες καμπές της ταξικής πάλης. Αυτό δείχνει η έως τώρα πορεία της ταξικής πάλης, των εξεγέρσεων και επαναστάσεων που συγκλόνιζαν κάθε φορά τον κόσμο. Αυτό δείχνει η πείρα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που πριν από λίγες μέρες τιμήσαμε την 105η επέτειό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανόδου του επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών εξεγέρσεων και συμβολής των νέων κομμουνιστών "...στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".

Ζήτω η πάλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!».

***

Κατά την τελευταία μέρα της 16ης ΣΕΚΝ πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών πάνω σε δύο κείμενα, τη Διακήρυξη της 16ης ΣΕΚΝ και το Σχέδιο Δράσης. Ειδικά όσον αφορά τη συζήτηση πάνω στη Διακήρυξη διεξάχθηκε αντιπαράθεση για σοβαρά ζητήματα, όπως άλλωστε έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, με αυτήν τη φορά να ξεχωρίζει το ζήτημα του χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία και οι αιτίες του. Ενας ισχυρός πυρήνας Κομμουνιστικών Νεολαιών - ανάμεσά τους και η ΚΝΕ - υποστήριξε μέσα στη Συνάντηση ότι ο χαρακτήρας του πολέμου είναι ιμπεριαλιστικός, ότι ευθύνες έχουν και τα δύο στρατόπεδα της σύγκρουσης και ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τον σοσιαλισμό. Τελικά, 17 από τις 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες που πήραν μέρος στη 16η ΣΕΚΝ υπέγραψαν το κείμενο όπως συζητήθηκε και καταλήχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνάντησης και το εξέδωσαν - αφού δεν υπήρχε ομοφωνία ώστε να είναι Διακήρυξη - ως Κοινή Ανακοίνωση 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών μετά τη 16η ΣΕΚΝ, ενώ ομόφωνα οι 21 Κομμουνιστικές Νεολαίες ενέκριναν το Σχέδιο Δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ