Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η Κοινή Ανακοίνωση των 17 Κομμουνιστικών Νεολαιών

Την Κοινή Ανακοίνωση υπογράφουν: Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Βρετανίας, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας, ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία, Κίνημα Νεολαίας Κόνολι - Ιρλανδία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία, ΕΔΟΝ - Κύπρος, Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

***

17 Κομμουνιστικές Νεολαίες, μετά τη 16η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΝ) που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 25-27 Νοεμβρίου 2022, διακηρύσσουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως το σύνθημα της Συνάντησής μας: «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

Ευχαριστούμε θερμά την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΝΓ) για τη φιλοξενία της 16ης ΣΕΚΝ. Χαιρετίζουμε τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης της ΕΚΝΓ το 2022, η οποία δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας στη Σερβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι νέοι κομμουνιστές στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για την ειρήνη και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Η Σερβία και το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν θύματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και επλήγησαν από τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βομβάρδισαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στήριξαν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνότητες ως πρόσχημα, τις οποίες είχαν ήδη αναζωπυρώσει σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ κατέλαβε το Κόσοβο και την περιοχή των Μετοχίων και δημιούργησε προτεκτοράτα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, την Μπόνστιλ, για να πατήσει το πόδι του σε μια περιοχή που αποτελούσε ήδη πεδίο μεγάλου κέρδους για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μετά τη Συνάντησή μας στο Βελιγράδι, στη Σερβία, που ο λαός της μάτωσε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, που επί δεκαετίες ζούσαν αδελφωμένοι και με συντροφικότητα, οικοδομώντας τον σοσιαλισμό. Σήμερα, στην Ουκρανία, αυτοί οι λαοί γίνονται τα θύματα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που χρησιμοποιούν φασιστικές, εθνικιστικές και αντιδραστικές ιδέες και δυνάμεις για να στρέψουν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο, ώστε να στηρίξουν τις αστικές τάξεις της αντίστοιχης χώρας. Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες των οδυνηρών επιπτώσεων της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που επανέφερε την ταξική εκμετάλλευση και υπονομεύει τα δικαιώματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες της νεολαίας.

Σήμερα, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι πιο ορατός από ποτέ. Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών, εξαιτίας του αδιεξόδου συγκρουόμενων συμφερόντων, προστίθενται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Ρωσία - Κίνα) κέντρο και εντός αυτών. Ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, τις αμοιβαίες απειλές για πυρηνικά πλήγματα, τις πολεμικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα νέα κύματα επιστράτευσης όσων είναι στρατεύσιμοι στις χώρες που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Υπάρχει αύξηση σε εκστρατείες στρατολόγησης και σε άλλες χώρες, που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση. Η νίκη οποιουδήποτε από τους ιμπεριαλιστές θα φέρει μόνο νέα δεινά και παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να μην πάρουν το μέρος καμιάς αστικής τάξης, να στρέψουν τον αγώνα τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και να ηγηθούν της αυτοτελούς πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τους πολέμους του. Καλούμε τους λαούς των χωρών μας να αγωνιστούν για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, για την άμεση κατάπαυση του πυρός και για τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων, για το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, για να φύγουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, για την ενίσχυση του αγώνα για την αποδέσμευση των χωρών μας από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες.

Απάντηση είναι η κοινή πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά!

Σήμερα, η νεολαία στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά της να μορφωθεί ολόπλευρα, να εργαστεί με δικαιώματα, να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που διαμορφώνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνολικά η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Οι δυσκολίες αυτές υπογραμμίζονται από τη μεγάλη ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ενεργειακή φτώχεια. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων - συντηρητικών, ακροδεξιών, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών - προς όφελος του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση νέων πεδίων καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό καταδεικνύει τα στενά περιθώρια ελιγμών που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Τέτοια είναι για παράδειγμα η πολιτική της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία στην ατζέντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή στερούμαστε προοπτικές στις ζωές μας, από τη συστηματική καταστροφή των βιοποριστικών μέσων μας, ενώ η υπερθέρμανση παγκοσμίως συνεχίζει να καταστρέφει τον πλανήτη μας. Το γεγονός αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την ανάπτυξη σε συνθήκες σοσιαλισμού.

Ολο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι το σύστημα στο οποίο ζουν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Την εποχή της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η διαφορά μεταξύ των σύγχρονων δυνατοτήτων της ανθρωπότητας και των πραγματικών συνθηκών στις οποίες ζουν αυτοί που οικοδομούν ολόκληρη την κοινωνία γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες καλούν τους νέους να παλέψουν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις, στην πολεμική τους προπαγάνδα και την αντιλαϊκή πολιτική, για τη ριζική αναδιοργάνωση της κοινωνίας. Καλούν τη νεολαία να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ποιοτική και φτηνή στέγαση, δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, καθώς και για πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Οι κομμουνιστές διεκδικούν πραγματική προστασία του περιβάλλοντος από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης! Η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία των χωρών μας είναι να στρέψουμε τη δικαιολογημένη οργή της νεολαίας σε οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!
Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!

Καταδικάζουμε τη νέα θρασύδειλη επίθεση ναζιστικών - φασιστικών ομάδων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ), όπως και την προκλητική ανοχή των κρατικών αρχών, που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της σερβικής κυβέρνησης για την αποθράσυνση των φασιστικών εγκληματιών, μιας και προχώρησε στην αποκατάσταση πάνω από τριών χιλιάδων συνεργατών των ναζί. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με τη στήριξη της ΕΕ. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στο ΝΚΚΓ και στην ΕΚΝΓ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους κλιμακώνουν την αντικομμουνιστική υστερία με στόχο να θωρακίσουν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα ενάντια στην αυξανόμενη εργατική - λαϊκή αγανάκτηση, στην οργή που συσσωρεύεται.

Οι διάφοροι καπιταλιστικοί θεσμοί προσπαθούν συνεχώς να εξισώσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία. Η ΕΕ ανάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική της, προωθώντας την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και στις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται. Ταυτόχρονα, θρέφει τα ακροδεξιά κόμματα, τις φασιστικές ομάδες και ναζιστικές συμμορίες που δηλώνουν πίστη στις «αξίες της ΕΕ», με τον αντικομμουνισμό. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019 είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα. Στην πραγματικότητα, πυροβολούν το παρελθόν για να σκοτώσουν το μέλλον. Ολα τα αστικά κράτη εντείνουν την καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα, προκειμένου να θωρακίσουν την εξουσία τους. Η αστική τους δημοκρατία και οι φασιστικές κυβερνήσεις είναι εργαλεία της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Τα βιβλία Ιστορίας είναι γεμάτα προπαγάνδα κατά της Σοβιετικής Ενωσης και άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Οι καταδικασμένοι συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας αποκαθίστανται τώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «διόρθωσης των αποφάσεων των ιδεολογικών δικαστηρίων». Εντείνονται οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης, που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα. Καθώς αυτό το αντισοβιετικό μίσος ξεδιπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, η ρωσική κυβέρνηση ηγείται μιας διπρόσωπης εκστρατείας, χρησιμοποιώντας τη σοβιετική κληρονομιά ως εργαλείο νομιμοποίησής της ενώ παράλληλα προωθεί επιθετικά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, συκοφαντώντας την ανεκτίμητη συμβολή του Λένιν και της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τα επιτεύγματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία της αποκατάστασης και νομιμοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας από το κράτος, όπου οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι και ο λαός της Ουκρανίας είναι θύματα αυτών των πολιτικών από το 2014.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συντρόφους μας Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, που απήχθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αντιδραστικού ουκρανικού καθεστώτος.

Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές αρχές στη Ρωσία χειραγωγούν την κοινή γνώμη προκειμένου να ξεπλύνουν τον Κράσνοφ και άλλους συνεργάτες των ναζί, και προωθούν μαζικά στον λαό τη φιλοσοφία των απολογητών του φασισμού. Επιπλέον, στη Ρωσία, δρόμοι μετονομάζονται παίρνοντας ονόματα αντισοβιετικών ιστορικών προσωπικοτήτων σε μεγάλη κλίμακα και οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν την καταστολή, όπως για παράδειγμα ο ηγέτης του συνδικάτου «Κούριερ», αριστερός ακτιβιστής Κιρίλ Ουκράιντσεφ, ο οποίος έχει φυλακιστεί για τη συνδικαλιστική του δράση.

Ο σοσιαλισμός είναι αυτός που συνέτριψε τον φασισμό και ο μόνος που επιτρέπει να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που δημιουργεί ο καπιταλισμός, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πραγματικά απαλλαγμένης από κάθε εκμετάλλευση. Να γιατί - ό,τι και να κάνουν οι μηχανισμοί του συστήματος - ο σοσιαλισμός παραμένει το μέλλον και η μόνη πραγματική διέξοδος για τους λαούς.

Οι λαοί θα νικήσουν!

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής πάλης μας. Γιατί «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - για τον σοσιαλισμό!».

7/12/2022

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι υπογραφές στην Κοινή Ανακοίνωση(26/3/2022)
Στην Αυστρία έγινε η 15η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών(5/7/2019)
Κοινές πρωτοβουλίες Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης(11/11/2008)
Ας προχωρήσουμε για νέες επαναστατικές αλλαγές!(19/12/2007)
Παλεύουμε για μια ζωή με δικαιώματα για όλους χωρίς εκμετάλλευση(24/3/2007)
Φουντώνει η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης(21/10/2006)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org