Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!

Προχωρούν σε διαμαρτυρία σήμερα στην Πρυτανεία

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου, που αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ έλαβαν τη Δευτέρα ειδοποίηση από τη διοίκηση ότι κατ' εφαρμογή του νέου νόμου, στις 31/8/2023 καταργείται το πρόγραμμα χορήγησης Πιστοποιητικού Επάρκειας του Τμήματος και θα δίνεται πλέον από άλλο Τμήμα του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η παιδαγωγική επάρκεια - χωρίς την οποία οι φοιτητές δεν μπορούν να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - πλέον δεν θα περιλαμβάνεται στο πτυχίο, αφού σε κάθε ΑΕΙ «δύναται να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας». Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον για λίγους, αφού το νέο μονοετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων με σχετική απόφαση της Συγκλήτου, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα είναι εξασφαλισμένη, ανοίγοντας έτσι το παράθυρο σε δίδακτρα.

«Μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε, έγινε ξεκάθαρο πως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία όλων των καθηγητικών Τμημάτων θα προχωρήσει κανονικά μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προωθούν την υποβάθμιση των σπουδών μας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και τονίζουν ότι «αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει: «Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με τη μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ, με δίδακτρα 700 ευρώ! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολογίου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Το 2018, μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Οπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο!».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν να μην υλοποιηθεί η απόσπαση της παιδαγωγικής - διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο και διεκδικούν το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Ακόμα, την κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού και όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Ζητούν ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org