Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Δρεπάνι» στην επιδοτούμενη παραγωγή!

Παραγωγοί χάνουν την επιδότηση μέχρι και για το 10% της παραγωγής τους. Ενώ στα χωριά αναρτώνται καταστάσεις εξέτασης των ενστάσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε δημοσιοποιεί τα συγκεντρωτικά στοιχεία, για να «συγκρατηθούν» οι αγωνιστικές αντιδράσεις των αγροτών

Εδώ και μήνες, ο «Ρ» είχε καταγγείλει την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, αφού, με σαφείς εντολές των αρμοδίων, τα εκκοκκιστήρια χαρακτήριζαν ποσότητες βαμβακιού ως «ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ»
Εδώ και μήνες, ο «Ρ» είχε καταγγείλει την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, αφού, με σαφείς εντολές των αρμοδίων, τα εκκοκκιστήρια χαρακτήριζαν ποσότητες βαμβακιού ως «ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ»
Η ανάρτηση σε χωριά κάποιων νομών της χώρας των καταστάσεων με τα αποτελέσματα από την εξέταση των ενστάσεων, τις οποίες είχαν υποβάλει οι βαμβακοπαραγωγοί, διαφωνώντας με το ύψος της «ατομικής ποσόστωσης» παραγωγής, που αυθαιρέτως τους είχε επιβληθεί, αποδεικνύει και στην πράξη ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δραστικό κόψιμο της παραγωγής βαμβακιού, που θα επιδοτηθεί. Το κόψιμο αυτό, που υπολογίζεται κοντά στους 200.000 τόνους σε πανελλαδικό επίπεδο, επιμερίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παραγωγών, μειώνοντας κι άλλο το εισόδημά τους. Από αρκετούς βαμβακοπαραγωγούς «κόβεται» από την επιδότηση πάνω από το 10% της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται πολύ η «μέση τιμή» του προϊόντος, πέφτοντας κάτω και από τις 240 δραχμές το κιλό. Πρόκειται για τεράστια μείωση της τιμής, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρσι το βαμβάκι πουλήθηκε, κατά μέσο όρο, στις 292 δραχμές το κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε κάποιους νομούς, «το τσεκούρι πέφτει βαρύ», καθώς «κόβονται» υπερβολικά μεγάλες ποσότητες. Π.χ., στο Νομό της Καρδίτσας υπάρχει η πληροφορία ότι κοντά στους 15.000 τόνους βγαίνουν εκτός επιδότησης και ανάλογη είναι η περικοπή στους Νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας. Η ανάρτηση των καταστάσεων για τις ενστάσεις στο Νομό Λάρισας καθυστέρησαν, («μαγειρεύονται» ακόμα...) κι αναμένεται να γίνει σε δυο μέρες.

Απόκρυψη στοιχείων

Αν και σε κάποιους νομούς έγινε η ανάρτηση των καταστάσεων, αναφερόμαστε σε πληροφορίες, διότι δεν υπάρχουν στη διάθεση των ΜΜΕ συνολικά στοιχεία, που αφορούν κατά νομό. Και τούτο, διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ - προφανώς κατόπιν εντολής του υπουργείου Γεωργίας - ισχυρίζεται ότι δεν έχει συνολικά στοιχεία για τις ποσότητες που δεν επιδοτούνται ανά νομό και γι' αυτό δεν τα δίνει στη δημοσιότητα!


Απευθυνθήκαμε χτες στο παράρτημα Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΕΠΕ - συνομιλήσαμε με τον εκτελούντα χρέη προϊσταμένου κ. Μαντζιαρλή - ζητώντας συγκεντρωτικά στοιχεία για καθένα από τους θεσσαλικούς νομούς και πήραμε την απάντηση πως δεν υπάρχουν. Και είναι, βεβαίως, απορίας άξιον πώς γίνεται να υπάρχουν τα στοιχεία που αφορούν σε κάθε παραγωγό και να μην μπήκε κάποιος στον κόπο να κάνει μια ...πρόσθεση, ώστε να μπορέσουμε και τα ΜΜΕ να ενημερώσουμε σωστά τον αγροτικό κόσμο. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στα «κεντρικά» του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, απ' όπου, με έκπληξή μας, πληροφορηθήκαμε ότι, ώ του θαύματος, έλειπαν όλοι εκείνοι οι οποίοι ήξεραν και θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν. Ο πρόεδρος κ. Σάγος βρισκόταν σε συνεδρίαση - κάποια υπάλληλος μάς είπε ότι «ο πρόεδρος γνωρίζει σφαιρικά το θέμα κι όχι στις λεπτομέρειές του» - ο αντιπρόεδρος, κ. Καββαδίας, περιόδευε ανά τη χώρα και ο πλέον αρμόδιος, κ. Κορασίδης, «πετούσε» για τις Βρυξέλλες.

Επειδή τόσες ...συμπτώσεις μαζί δεν μπορεί να είναι ...τυχαίες, υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει σαφής οδηγία, ή και εντολή του υπουργείου Γεωργίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μην ανακοινώνει τα στοιχεία που αφορούν στο «τσεκούρωμα» της επιδοτούμενης παραγωγής βαμβακιού. Και τούτο εξηγείται, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκληθούν στον αγροτικό κόσμο, μόλις γίνει γνωστό το τι ακριβώς έγινε και προσπαθεί να καθυστερήσει τις εξελίξεις, για να μπορέσει να ελέγξει, όσο το δυνατόν, καλύτερα την κατάσταση που διαμορφώνεται. Αλλά, μάλλον, ματαιοπονεί, αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη στη Θεσσαλία και σ' άλλες περιοχές της χώρας ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τις οποίες οι αγρότες αντιδρούν στη νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους και, ταυτόχρονα, παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην παράδοση της γης στους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι εκατοντάδες τόνοι βαμβακιού(2005-04-13 00:00:00.0)
Ξαναεπιστρατεύεται ο ...δορυφόρος(2003-04-02 00:00:00.0)
Τα ίδια προβλήματα(2003-03-28 00:00:00.0)
Κατευθυνόμενες ...«ουρές»(2002-12-18 00:00:00.0)
Το «μαχαίρι» έφτασε... στις ενστάσεις(2002-03-24 00:00:00.0)
Η μεγάλη αυθαιρεσία(2001-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ