Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το «σβήσιμο» της Γιουγκοσλαβίας

Πάει, λοιπόν, και η Γιουγκοσλαβία, εξαφανίστηκε «από προσώπου Γης». Οπως έγινε, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με την ΕΣΣΔ, με την Τσεχοσλοβακία, με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Οι «νικητές» του «ψυχρού πολέμου» πήραν μια ...γομολάστιχα κι «έσβησαν» από τον παγκόσμιο χάρτη μια χώρα με 83 χρόνια ζωής. Στη θέση της, «στήνουν» ένα «υβρίδιο» με το όνομα «Σερβία - Μαυροβούνιο», που και ...επισήμως είναι θνησιγενές, καθώς προβλέπεται να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, με την παρέλευση τριών ετών. Οι ισχυροί της Γης διέλυσαν μια χώρα, που, επί δεκαετίες, πρωταγωνίστησε στο χώρο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και παγκοσμίως, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα, χωρίς να «λογαριάσουν» την Ιστορία.

Ηταν το «σβήσιμο απ' το χάρτη» η τελευταία επαίσχυντη πράξη των ιμπεριαλιστών, στην πορεία μιας καλά σχεδιασμένης κι άριστα οργανωμένης επιχείρησης για τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Μια επιχείρηση, που άρχισε να υλοποιείται πριν από δέκα χρόνια - ταυτόχρονα με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ - όταν, κατ' απαίτηση της Γερμανίας κυρίως, αποχωρούσαν από την Ομοσπονδία, η Σλοβενία, κατ' αρχήν, κι, ακολούθως, η Κροατία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η «Μακεδονία». Στη συνέχεια και προκειμένου να διαλύσουν και τη Νέα Γιουγκοσλαβία που δημιουργήθηκε, οι ιμπεριαλιστές κατέφυγαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επιβάλλοντας κατοχή, πρώτα στη Βοσνία και μετέπειτα στο Κοσσυφοπέδιο.

Κι αποτελεί ιταμή πρόκληση προς την Ιστορία το γεγονός ότι στο κείμενο της συμφωνίας διάλυσης της Νέας Γιουγκοσλαβίας υπάρχει η υπογραφή του Χ. Σολάνα. Αυτού του «σκυφτού ανθρωπάκου», ο οποίος, ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διέταξε τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Σερβία, φέροντας ξανά - μισόν και πλέον αιώνα μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - τον πολεμικό όλεθρο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Στο ίδιο «πιστοποιητικό θανάτου» υπάρχουν και οι υπογραφές των «ηγετών» της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Ετσι γίνεται πάντα. Διότι υπάρχουν παντού οι «πρόθυμοι εθνοπροδότες», που δε θα διστάσουν να «πουλήσουν» την πατρίδα, είτε για να «εισπράξουν» μερικά «αργύρια», είτε γιατί η προδοσία είναι στο «αίμα» τους.

Θα υπάρξουν πάλι κάποιοι, που θα μας κατηγορήσουν για «συνωμοσιολογική αντίληψη της Ιστορίας», ισχυριζόμενοι ότι «η Γιουγκοσλαβία "έπεσε" κάτω από το βάρος των αμαρτημάτων της κι αυτό το τέλος τής έπρεπε». Κι άλλοι, προχωρώντας πιο πέρα, θα πουν ότι «η διάλυση και της Γιουγκοσλαβίας θα εξελιχθεί προς όφελος των λαών της και των Βαλκανίων». Ως προς την κατηγορία, απαντούμε πως δεν είναι «συνωμοσιολογική» θεώρηση η καταγραφή αδιάψευστων γεγονότων, όπως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Κι ως προς τα άλλα, επιμένουμε ότι δεν εξαφανίζονται κράτη από το χάρτη χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις κι επεμβάσεις» και δε βαδίζει μπροστά η Ιστορία της ανθρωπότητας με οπισθοπατήματα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ