Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα στη Στεμνίτσα, το Σάββατο 10 Δεκέμβρη
Αγωνιστικό κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, στους προέδρους των χωριών και όλους τους λαϊκούς φορείς να συντονίσουν τον αγώνα τους για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λυκαίου Ορους και των άλλων ορεινών όγκων στην Πελοπόννησο, απ' τα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσής τους, απευθύνουν φορείς της Αρκαδίας.
Με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο του νομού, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Δόριζας, Μαγουλιάνων και Στεμνίτσας, καθώς και μελισσοκόμοι, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας και Γιώργος Πουλοκέφαλος, καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στη Στεμνίτσα (5 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο), με σκοπό, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «τη σωτηρία του Μαινάλου» απ' τα διάφορα σχέδια εκμετάλλευσής του που «τρέχουν» απ' το 2012 με στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κ.ά.
«Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "πράσινης ανάπτυξης". Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Αυτές οι συνέπειες οξύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του ουκρανικού και του ρωσικού λαού.
Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, η μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων Ενέργειας εγκυμονούν κινδύνους για τον λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων.
Δεκάδες δισ. ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια μέσα από τα Ταμεία Ανάκαμψης - Δίκαιης Μετάβασης - ΕΣΠΑ-ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.
Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με τη μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες - φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης Ενέργειας στους ορεινούς όγκους», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα, με αναφορές και στις συνολικές συνέπειες των σχεδιαζόμενων επενδύσεων.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Καμία άδεια για ΑΠΕ και τα συνοδά έργα τους, να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης, να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά. Ρεύμα φθηνό για τον λαό με δραστική μείωση της τιμής του, καμία διακοπή του σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας.
Επίσης, καλείται η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.