Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022 - αριθ. φύλλου: 14144

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Προετοιμάζουν αγωνιστικά τα συλλαλητήρια στις 17 Δεκέμβρη

Για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια σε ακρίβεια και πλειστηριασμούς


ΣΕΛ.  19
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των τελευταίων ετών

ΚΚΕ: Το πολιτικό διακύβευμα, του πώς θα μοιραστεί η «επιτυχία» ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες


ΣΕΛ.  3

«Ναι» σε δωράκια στο κεφάλαιο, «όχι» στις τροπολογίες του ΚΚΕ που δίνουν ανάσα στον λαό!

Στην ποδιά των ...αναξιοπαθούντων εφοπλιστών σφάζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ | Η Βουλή ανανέωσε χτες την «εθελοντική φορολογία» τους, απέρριψε όμως ασυζητητί τις προτάσεις για κατάργηση των ληστρικών φόρων σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, καύσιμα και ρεύμα, αλλά και την τροπολογία για επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ!

Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν χωρίς καμία συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όσο λαλίστατοι ήταν για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους, δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν κατ' επανάληψη να τοποθετηθούν.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρίβουν τα χέρια τους

«Το εμπάργκο στη θαλάσσια μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου θα έχει θετικό αποτέλεσμα: Εμείς οι πλοιοκτήτες θα γίνουμε πλουσιότεροι». Αυτή η δήλωση - μνημείο κυνισμού ανήκει στον Νίκο Βερνίκο, εφοπλιστή και πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα.

Οι εφοπλιστές - ανάμεσα σε πολλούς άλλους - έχουν λόγο να τρίβουν τα χέρια τους για τις νέες κυρώσεις στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς αναμένουν νέα εκτίναξη των ναύλων, που μέσα στη χρονιά έφτασαν έως και τα 400.000 δολάρια τη μέρα για τα φορτία LNG, απογειώνοντας την κερδοφορία τους.

Την ίδια ώρα που ο λαός «μετράει τα ψιλά» στο βενζινάδικο και στο σούπερ μάρκετ για να βγάλει τον μήνα, εκείνοι δεν προλαβαίνουν να επενδύουν τα κέρδη τους, έχοντας δώσει πάνω από 5 δισ. από την αρχή της χρονιάς για αγορές μεταχειρισμένων και άλλα 3 δισ. για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, συνολικά πάνω από πεντακοσίων!

Ολα αυτά με «ένα το κρατούμενο» τις μνημειώδεις φοροαπαλλαγές που τους εξασφαλίζει το περιβόητο άρθρο 107 του Συντάγματος, με τις ευλογίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως και η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων και των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Ενδεικτικό είναι και το νομοσχέδιο που πέρασε χτες στη Βουλή, παρατείνοντας το αίσχος της «εθελοντικής» φορολογικής προσφοράς των εφοπλιστών, της τάξης των ...20 ευρώ ανά πλοίο τη μέρα!

Δεν είναι όμως μόνο οι εφοπλιστές που πανηγυρίζουν στη σκιά του πολέμου και των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία. Η αύξηση στα καθαρά κέρδη των ενεργειακών ομίλων - την ώρα που ο λαός παθαίνει «εγκεφαλικό» ανοίγοντας τους λογαριασμούς - ζαλίζει, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταγράψει αθροιστικά το 50% των κερδών όλων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!

Το ίδιο έχουν να αισιοδοξούν τα σούπερ μάρκετ και οι μεγαλέμποροι. Μπορεί τα «καλάθια καπαμά» να ήταν παραπάνω από μικρά για τον λαό, που το εισόδημά του σαρώνεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τα κέρδη τους όμως «τρέχουν» με αντίστροφους ρυθμούς, καθώς ο τζίρος των μεγαλύτερων αλυσίδων εκτοξεύτηκε στα 6,2 δισ. ευρώ μόνο για το πρώτο 9μηνο του 2022.

Και, βέβαια, ούτε λόγος για την κερδοφορία των τραπεζών! Μόνο στο πρώτο εννιάμηνο, χωρίς δηλαδή να υπολογίζει κανείς τα «εξτραδάκια» από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ, η συνολική καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών έφτασε στα 2,5 δισ. ευρώ, εν μέρει και λόγω του «ξεσκαρταρίσματος» των «κόκκινων» δανείων, με τους πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς τη χρονιά που φεύγει.

Να λοιπόν πού καταλήγουν όλες οι «ουρές» από τα βάσανα που ζει ο λαός. Είτε πρόκειται για την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα, είτε για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, είτε για τους πλειστηριασμούς και τα «προαπαιτούμενα» των νέων μνημονίων διαρκείας, από πίσω κρύβονται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και η στρατηγική που τη θωρακίζει απ' όλες τις μεριές, φορτώνοντας τα σπασμένα στον λαό.

Γι' αυτό δεν έχει τίποτα να περιμένει από οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνονται μόνο για όλα όσα οδήγησαν τον λαό στη σημερινή βαρβαρότητα, αλλά μοιράζονται και το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα, που καθορίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης, η στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης και η βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Γι' αυτό προσπαθούν να «χτίσουν» τα εκλογικά ψευτοδιλήμματα με «ξινισμένα» υλικά και σκιαμαχίες για τα σκάνδαλα, την ίδια ώρα που «πλειοδοτούν» στην κοροϊδία για το ποιος μπορεί στο πλαίσιο των «αντοχών της οικονομίας» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» να απορροφήσει καλύτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να «διασφαλίσει» την κοινωνική συνοχή.

Ομως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», και αυτός δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη! Τώρα είναι η ώρα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, δυναμώνοντας παντού τον οργανωμένο αγώνα απέναντι σε κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, και στις επερχόμενες εκλογές, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία των δικών του σύγχρονων αναγκών!


ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μαζικές διαδηλώσεις για ασφαλή σχολεία και ενάντια στην καταστολή
  • Συνεχίστηκαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες
  • Πολύμορφες δράσεις ενάντια στην κρατική βία, με τελευταίο θύμα τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, που δίνει μάχη για τη ζωή

ΣΕΛ.  13   -   15


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στήνουν μπλόκο αύριο στον Ε-65

ΣΕΛ.  18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 61,59% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

ΣΕΛ.  9
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγαλώνει το εύρος της σύγκρουσης και της ελληνικής εμπλοκής

ΣΕΛ.  10,    6   -   7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ