Τη «σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας» επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Λόιντ Οστιν και Χουλούσι Ακάρ, οι οποίοι αργά προχτές το βράδυ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, με αιχμή και τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Αγκυρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της και με χερσαία επέμβαση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Οστιν - που πρώτα μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τις επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και νότια Τουρκία - «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία και στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, εκ των οποίων ορισμένες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το "Ισλαμικό Κράτος"». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οστιν κάλεσε σε «αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για μια νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη Συρία», επαναφέροντας στο προσκήνιο και τις σημαντικές διμερείς διαφωνίες που παραμένουν.
Από τη μεριά του ο Ακάρ επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας είναι «δικαίωμα αυτοάμυνας» και, αφού χαρακτήρισε τις δύο χώρες «σημαντικούς συμμάχους», έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει πως «η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», εκφράζοντας ξανά την ετοιμότητα της Τουρκίας για συνεργασία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και «όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», αναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέα όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην περιοχή, στο όνομα του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) αναφέρει ότι η Τουρκία θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στους τρομοκράτες» και «δεν θα επιτρέψει την παρουσία οποιασδήποτε τρομοκρατικής ομάδας» στα νότια σύνορά της.
Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται «σε στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους» της «για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στον βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Εκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού».
Πρόσθεσε δε ότι με σκοπό «να αποτραπεί η κλιμάκωση» είναι σε εξέλιξη «επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της Διαδικασίας της Αστάνα», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22 - 23 Νοεμβρίου). Οπως υπενθύμισε, στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».
Σημειωτέον, η Ζαχάροβα μίλησε και για προσπάθειες ενθάρρυνσης του διαλόγου μεταξύ των κουρδικών δομών αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους». «Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ» στη συγκεκριμένη περιοχή, «που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ακάρ είχε και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, ο οποίος υποστήριξε ότι τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, η οποία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"», αλλά και ότι νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού το οποίο επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία».
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε τόνισε ότι «όταν υπάρχει απειλή, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», αναφέροντας κατά τ' άλλα ότι πρέπει να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε εντάσεις.