Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Σ. ΜΙΣΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Στο επίκεντρο οι εκατέρωθεν «παρεμβάσεις» στη δράση των μονοπωλίων Κίνας - ΕΕ

«Δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες» ζήτησε ο Σι - «Πιο ισορροπημένη σχέση» και «ίσους όρους ανταγωνισμού» ο Μισέλ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Σι - Μισέλ χτες στο Πεκίνο

Xinhua

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Σι - Μισέλ χτες στο Πεκίνο
Η όξυνση των ανταγωνισμών ΕΕ - Κίνας, την ίδια ώρα που παραμένει τεράστιος ο όγκος των μπίζνες μεταξύ των δύο πλευρών, αναδείχθηκε κατά τη χτεσινή επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ στο Πεκίνο, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι παρατήρησε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ότι Κίνα και ΕΕ είναι δύο δυνάμεις με μεγάλη σημασία για την «παγκόσμια ειρήνη», δύο μεγάλες αγορές σημαντικές για την «κοινή ανάπτυξη» και ότι η διατήρηση της ανοδικής ορμής στις σχέσεις τους είναι κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο δικό τους, αλλά συνολικά της διεθνούς κοινότητας. Υποστήριξε ακόμα ότι όσο περισσότερο περιπλέκεται η διεθνής κατάσταση και όσο πιο έντονες είναι οι παγκόσμιες αλλαγές, τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο διεθνής αντίκτυπος των σχέσεων Κίνας - ΕΕ.

Ακόμα, ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αναπτύξουν αμοιβαία κατανόηση και στήριξη η μία απέναντι στην άλλη, αλλά και ότι το Πεκίνο προσδοκά οι Βρυξέλλες να αποτελέσουν έναν σημαντικό εταίρο στην κινεζική πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η κινεζική αγορά και το «άνοιγμα» των θεσμών της χώρας.

Με φόντο την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν σταθερό συντονισμό με την ΕΕ απέναντι στην Κίνα (προσπάθεια που συναντά εμφανείς δυσκολίες πολλές φορές), ο Σι έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι η χώρα του στηρίζει τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» και να εκφράσει την ελπίδα τα κράτη της ΕΕ «να κερδίσουν μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν κρύφτηκε η δυσαρέσκεια του Πεκίνου για τις εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν (με τις αρχές της οποίας η ΕΕ και χωριστά κράτη - μέλη επιμένουν να αναβαθμίζουν απευθείας επαφές, παρά την αντίδραση του Πεκίνου), με τον Σι να εκφράζει προσδοκία για «κατάλληλη αντιμετώπιση» των διμερών διαφωνιών και να χαρακτηρίζει «ουσιαστικό» το «να σέβεται η μία πλευρά τις ανησυχίες και τα κρίσιμα συμφέροντα της άλλης, ειδικά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της, να απέχει από ανάμειξη σε εσωτερικές της υποθέσεις».

Μεταξύ άλλων, καθώς στην ΕΕ εντείνονται περιορισμοί και αποκλεισμοί σε κινεζικά μονοπώλια και επενδύσεις, ο Σι υπογράμμισε ότι «η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει πως η ΕΕ θα μπορέσει να εξαλείψει τις παρεμβάσεις, ώστε να παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες». Εστίασε επίσης στην ανάγκη διμερούς συνεργασίας, για να διασφαλιστούν ειδικά η σταθερότητα και η αξιοπιστία των αλυσίδων βιομηχανικών προμηθειών.

Από τη μεριά του, ο Σ. Μισέλ - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών - περιέγραψε ως «ειλικρινή» και «σε βάθος» τη συζήτηση που έγινε, υπενθυμίζοντας ότι πριν λίγες βδομάδες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε ειδικά για τη σχέση ΕΕ - Κίνας και οι 27 ηγέτες «συμφώνησαν για την κρίσιμη σημασία της σχέσης ΕΕ - Κίνας», αναφέροντας πως «συζητήσαμε πώς καλύτερα θα την διαχειριστούμε προς όφελος της Ευρώπης, αλλά και προς όφελος όλου του πλανήτη».

Επιβεβαιώνοντας κι αυτός διμερείς διαφωνίες που «βαραίνουν», εξέφρασε προβληματισμό επειδή «από ευρωπαϊκής πλευράς, η πρόσβαση στην αγορά παραμένει πολύ ανοιχτή, ενώ στην Κίνα πολλοί τομείς παραμένουν πολύ περισσότερο κλειστοί» και υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη αμοιβαιότητα, μια πιο ισορροπημένη σχέση χωρίς υπερ-εξαρτήσεις, αληθινούς ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες μας. Μια στροφή στην "αυτοδυναμία" περιέχει κινδύνους όχι μόνο για την Κίνα και την ΕΕ αλλά για όλο τον κόσμο...».

ΗΠΑ - ΕΕ: Νέος γύρος «Διαλόγου για την Κίνα»

Στο μεταξύ, χτες, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει νέος, 4ος κατά σειρά, γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - ΕΕ, στο πλαίσιο του «Διαλόγου» που οι δύο πλευρές αποφάσισαν να σταθεροποιήσουν για τη στάση απέναντι στην Κίνα και τις διαβουλεύσεις για τον Ινδο-Ειρηνικό. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, ενώ την ΕΕ ο γγ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στ. Σανίνο. Μάλιστα σήμερα οι δύο αξιωματούχοι θα μιλήσουν σε πανεπιστημιακή εκδήλωση για «τις κοινές προτεραιότητες ΗΠΑ - ΕΕ στον Ινδο-Ειρηνικό».

Σημειωτέον ότι η Σέρμαν τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη ξεκινά πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη. Μέχρι τις 11 του μήνα θα επισκεφτεί Βρετανία, Ιταλία, Βατικανό, Γαλλία, Γερμανία και Τσεχία για την «περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την εμβάθυνση της ενιαίας μας στήριξης στην Ουκρανία, τον συντονισμό της απάντησής μας στον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας» αλλά και για «να συζητήσουμε τις στρατηγικές μας στον Ινδο-Ειρηνικό».

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Βόρειας Κορέας

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εισηγηθούν νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για μια πιο «ορατή» παρουσία στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού με «στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. οπλικά συστήματα)», εννοώντας αεροπλανοφόρα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς. Επέκρινε δε την Πιονγιάνγκ ότι απέρριψε την «ειλικρινή προσέγγιση» της Ουάσιγκτον για διάλογο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κίνα επιταχύνει κινήσεις για «πατήματα» στα νησιά του Ειρηνικού (2023-07-12 00:00:00.0)
Επαφές με την Κίνα με φόντο διαφωνίες για τη στάση απέναντί της (2022-11-03 00:00:00.0)
Προχωρούν με «πιο βαθιά και πραγματιστική στρατηγική συνεργασία» (2022-02-04 00:00:00.0)
Συνάντηση ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο (2018-03-29 00:00:00.0)
Αυξάνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση (2017-05-20 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός και αλληλεξάρτηση (2016-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ