Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κροκόδειλοι

Κροκοδείλια δάκρυα χύνουν ορισμένοι ...«ευαισθητούληδες» συνδικαλιστές και εκπρόσωποι αστικών κομμάτων, με αφορμή την επισήμανση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπως ορίζεται από την ΕΕ. Τα κόμματά τους βέβαια έχουν πρωτοστατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην καταβαράθρωση των μισθών, όπως με τα μνημόνια επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, ή μετέπειτα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τον καθορισμό του κατώτατου με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Αλλά και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν τελευταία, δεν αναπληρώνουν ούτε τις απώλειες στον μέσο μισθό, που τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε κατά 25% και ενώ η ακρίβεια καλπάζει. Δίπλα σ' αυτά, οι φωνές ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ για «αξιοπρεπή διαβίωση» με ...εγγυητή την ΕΕ κρύβουν τις τεράστιες ευθύνες της και νομιμοποιούν τη διάλυση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων με εργαλείο τη στρατηγική της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορίζει ως «επαρκή κατώτατο μισθό» αυτόν που φτάνει στο 60% του διάμεσου. Δηλαδή, όσος ήταν ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας την περίοδο των μνημονίων! Αυτά είναι τα όρια και ο πήχης της ΕΕ και των κομμάτων της: Η μιζέρια και η μισοζωή, με την οποία όχι μόνο δεν πρέπει να συμβιβαστεί ο λαός, αλλά να απαντήσει επιθετικά, με πιο μαζικούς αγώνες για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματά.

Τροφή για σκέψη

Αλήθεια, πότε σκοπεύουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στη ΝΑΤΟική Τουρκία, που «αναθεωρεί» σταθερά τα ανατολικά της σύνορα και ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και το βόρειο Ιράκ; `Η μήπως ο «αναθεωρητισμός» της δεν μετράει όσο αυτός του Πούτιν; Τελικά, ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι «δεν υπάρχει καλός και κακός αναθεωρητισμός» ή για κάποιους αναθεωρητισμούς τηρείται... σιγή ιχθύος; Πώς εξηγείται επίσης το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία, που με πρόσχημα τον «αντιφασιστικό αγώνα» εισέβαλε στην Ουκρανία, όσο και οι ΗΠΑ, που μάχονται τάχα «για τη δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό» έχουν δώσει εξίσου τη συγκατάβασή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας; Γιατί η ΕΕ, αντί να εξαντλείται σε προτροπές... αυτοσυγκράτησης, δεν συστήνει π.χ. αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού στη Συρία, όπως κάνει για την Ουκρανία και όπως καταγράφηκε σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Αφού - όπως λένε - στηρίζουν την Ουκρανία από «αλληλεγγύη στον αμυνόμενο», γιατί δεν κάνουν το ίδιο και για τη Συρία; Και τέλος, τι άλλο μπορεί να σημαίνει το μεγαλειώδες «άδειασμα» των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν στενοί στρατιωτικοί σύμμαχοι στην περιοχή, από το ότι στις ιμπεριαλιστικές κολιγιές δεν χωράνε «αρχές» και «αισθήματα», παρά μόνο η ψυχρή εκτίμηση των συμφερόντων του ενός έναντι του άλλου; Ρητορικά ερωτήματα - τροφή για σκέψη για όποιον αρνείται να καταπιεί αμάσητη την ευρωατλαντική προπαγάνδα.

Διαφήμιση

«Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια φωλιά στοργής και φροντίδας για το παιδί, τον νέο και τον γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη. Την ίδρυσε το 1998 στην Αθήνα ο εικοσιεξάχρονος ιερέας πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, με όπλο την αγάπη του για τα παιδιά. Η Κιβωτός καλύπτει εξολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά». Αυτά αναφέρονται στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ' Γυμνασίου, διαφημίζοντας στους μαθητές το «θεάρεστο» έργο των ΜΚΟ. Αναρωτιόμαστε αν στην επόμενη έκδοση θα συμπεριληφθούν οι εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές μια πιο σφαιρική εικόνα για τη δράση τέτοιων «ευαγών ιδρυμάτων» στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας, όπου «πατρονάρονται» μάλιστα από το κράτος επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Ρητορικό το ερώτημα... Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να διαφημίζουν τη δράση ΜΚΟ μέσω των σχολικών βιβλίων. Οπως επικίνδυνη είναι και η πόρτα που ανοίγει ο πρόσφατος νόμος στον κάθε τυχάρπαστο να μπαίνει στα σχολεία - με τη σφραγίδα του ΙΕΠ και του υπουργείου Παιδείας ή της ΕΕ - για να «εκτελέσει» προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά και μη «πακέτα», «ασελγώντας» στα μυαλά των παιδιών.

Γκάλοπ

Τα γκάλοπ επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας για να αποδείξει - όπως ισχυρίζεται - ότι το έργο του ΕΦΚΑ βελτιώνεται, πως οι ασφαλισμένοι είναι ευχαριστημένοι από μέτρα όπως οι fast track συντάξεις κι ότι συμφωνούν ακόμα και με την πρόσληψη ιδιωτών στον ασφαλιστικό οργανισμό, που σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο. Είναι προκλητική η προσπάθεια, με διάφορα τερτίπια, να παρουσιάσουν ένα κράτος «φιλικό» στον λαό, την ώρα που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν έχουμε επίσης καμιά αμφιβολία ότι το υπουργείο θα μπορούσε χωρίς αναστολή να εμφανίσει «έρευνες γνώμης», που να επικροτούν ακόμα και τις συντάξεις πείνας του ΕΦΚΑ, για να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική στο Ασφαλιστικό. Γιατί εκεί στοχεύουν τα διάφορα «γκάλοπ»: Να δώσουν άλλοθι σε νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Ασφάλιση και παντού, ώστε να διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση. Οσο για τις fast track συντάξεις, ήδη καταγγέλλεται πως ένα μεγάλο μέρος τους είναι λανθασμένες και πως η μείωση των εκκρεμών συντάξεων είναι μόνο στα χαρτιά. Ομως αυτές οι καταγγελίες των εργαζομένων, φαίνεται πως περνάνε κάτω από τα «ραντάρ» των κυβερνητικών γκάλοπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα. Η ιμπεριαλιστική διείσδυση και εν τέλει κυριαρχία των ΗΠΑ στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ξεκινούσε.

1923 Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1927 Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην Ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με τον λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1942 Ορκίζεται η δεύτερη δοσιλογική κυβέρνηση (Κ. Λογοθετόπουλου).

1944 Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο - δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους - υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών». Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) Να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) Να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) Να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, είχαν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Θα αψηφούσαν την απαγόρευση. Ο ΕΛΑΣ θα έπαιρνε μέρος, αλλά άοπλος, «πρωτοπορία και περιφρούρηση της εκδήλωσης», ενώ όλες οι κομματικές, ΕΑΜικές και ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις θέτονταν σε επιφυλακή. Η Διοίκηση του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στην Κυψέλη, δίπλα στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για παν ενδεχόμενο.

1948 Τμήματα της 8ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Πέτρα Μούκα στον Γράμμο και ελευθερώνουν τα χωριά της περιοχής.

1956 Ενα πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα» αποβιβάζει 82 νέους μαχητές - επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης ξεκινούσε.

1980 Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ