Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Μεταφορές

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο μετρό στο Παρίσι
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο μετρό στο Παρίσι
Νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο των Μεταφορών, στην Αυστρία, στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Στην Αυστρία, οι 50.000 σιδηροδρομικοί πραγματοποίησαν χτες «προειδοποιητική απεργία» - η μεγαλύτερη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες - διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Κανένα τρένο δεν κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα και πέρα από τα σύνορα, στα δρομολόγια εξωτερικού, ενώ το συνδικάτο Vida κατήγγειλε την εργοδοσία ότι «κοροϊδεύει» με μια «νέα δήθεν προσφορά». «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αναθεώρηση της Συλλογικής Σύμβασης, για μηνιαία αύξηση 400 ευρώ καθαρά, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο 11%», σημειώνει, καταγγέλλοντας ότι οι μισθοί ξεκινούν από πολύ χαμηλά (με βάση και το κόστος διαβίωσης στη χώρα), στα 1.356 ευρώ καθαρά τον μήνα για τους σιδηροδρομικούς των νυχτερινών τρένων.

Η εργοδοσία προσέφερε στους υπαλλήλους ένα εφάπαξ ποσό 1.000 ευρώ και μισθολογική αύξηση 208 ευρώ, κινούμενη μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Παρίσι: Αγωνιστική «υποδοχή» στον νέο επικεφαλής του μετρό

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού (RATP) με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση, χτες το μεσημέρι, «υποδέχτηκαν» στα γραφεία της εταιρείας τον νέο επικεφαλής της RATP, πρώην πρωθυπουργό Ζ. Καστέξ, πρώτη μέρα στη θέση αυτή, ζητώντας συνάντηση για βελτίωση των μισθών και συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απεργίες από τις 10 Νοέμβρη διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Ταυτόχρονα καθημερινές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων και επιβατών για συμφόρηση και μεγάλο συνωστισμό στους συρμούς ενώ η διοίκηση της RATP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από 1η Γενάρη σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 26%!

Οι εργαζόμενοι μπήκαν κατά εκατοντάδες στα γραφεία της εταιρείας ζητώντας να συναντηθούν με τον Καστέξ, φωνάζοντας «Κατέβα κάτω» και «Δώσε απαντήσεις στους εργαζόμενους».

Η πολιτική «εξυγίανσης των δημόσιων δαπανών» και λειτουργίας των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αυξάνει διαρκώς τους κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, όσο και συνολικά για το επιβατικό κοινό, του οποίου το δικαίωμα σε ασφαλή και σύγχρονη μετακίνηση συνθλίβεται στις Συμπληγάδες του «κόστους» και της «ανταγωνιστικότητας».

Βρετανία: Νέες απεργίες στις Μεταφορές

Νέες απεργίες προγραμματίζει το συνδικάτο μηχανοδηγών «Aslef» στη Βρετανία, μετά την απεργία του περασμένου Σαββάτου σε 11 εταιρείες εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηρόδρομους βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από το καλοκαίρι, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και αντιπαλεύοντας οποιαδήποτε μείωση προσωπικού.

Περαιτέρω απεργίες προγραμματίζονται στις 13, 14, 16 και 17 Δεκέμβρη από το κλαδικό Συνδικάτο RMT, με 40.000 μέλη στους σιδηρόδρομους.

Οι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου, που απασχολούνται από την «Abellio Transport Group Ltd», απήργησαν στις 25 και 26 Νοέμβρη, ενώ θα ακολουθήσουν 7 μέρες απεργίας τον Δεκέμβρη. Απεργίες ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι των λεωφορείων της «Metroline Ltd» στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ουγγαρία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ, μια ακόμα μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βουδαπέστη για την απαράδεκτη κατάσταση της Εκπαίδευσης στην Ουγγαρία, ως συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, μαθητές διοργάνωσαν διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος, τις αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικών, την αποβολή μαθητών, τους απαράδεκτους μισθούς, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλους τους τομείς, τη συνολική υποβάθμιση της Παιδείας.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την έλλειψη πόρων και την επιβάρυνση των οικογενειών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και στα ειδικά σχολεία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ουγγαρίας πήρε μαχητικά μέρος στη διαδήλωση δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Οι Ελληνες μετανάστες και τα παιδιά οικογενειών πολιτικών προσφύγων υφίστανται τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως γονείς. Με την παρουσία τους ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο σχολείο του χωριού «Μπελογιάννης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ