Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Μεγαλώνουν η αδικία και η οργή από την κατοχική βία

Από πρόσφατη κηδεία δολοφονημένων από το Ισραήλ νέων Παλαιστινίων, που μετατράπηκε σε αντικατοχική διαδήλωση

Copyright 2022 The Associated

Από πρόσφατη κηδεία δολοφονημένων από το Ισραήλ νέων Παλαιστινίων, που μετατράπηκε σε αντικατοχική διαδήλωση
Θύματα και δυστυχία συνεχίζει να μετρά ο παλαιστινιακός λαός, καθώς η κατοχική βία κλιμακώνεται και η ισραηλινή αστική τάξη οπλίζεται με τον «αέρα» που της δίνει το πολύπλευρο παζάρι για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Μόλις πριν λίγες μέρες, τα στοιχεία κατέγραφαν πάνω από 141 Παλαιστίνιους νεκρούς από επιδρομές και επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, μόνο από τις αρχές του φετινού χρόνου.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο «Wafa», τις τελευταίες μέρες ο κατοχικός στρατός έκανε ακόμα δεκάδες συλλήψεις, περιλαμβανομένης αυτής του δημοσιογράφου Σαμπρίλ Τζιμπρίλ, που κρίθηκε ένοχος μετά τη βιντεοσκόπηση κινητοποίησης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός στρατός συνέλαβε και μια 16χρονη που επέστρεφε από επισκεπτήριο στον αδελφό της, που κρατείται σε ισραηλινές φυλακές.

Ενδεικτικό του ζήλου του κατοχικού στρατού είναι και η κατεδάφιση δημοτικού σχολείου στην περιοχή της Χεβρώνας, στη Δυτική Οχθη, όπου μάθαιναν γράμματα 35 παιδιά. Ακόμα, στην ίδια περιοχή το σπίτι της έχασε και μια 12μελής οικογένεια, σε περιοχή που οι κατοχικές δυνάμεις ιεραρχούν την επέκταση ενός ακόμα εβραϊκού εποικισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι διεργασίες που εντείνονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης αποτελούν ένα νέο κάλεσμα ευρείας κλιμάκωσης της κατοχικής βίας, εκτιμώντας ότι «θα αυξηθεί η εβραϊκή τρομοκρατία και στις ένοπλες πολιτοφυλακές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη».

Μηνύματα από το ΠΑΜΕ και την ΕΕΔΔΑ

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Ελλάδας να συνεχίσουν τη σταθερή τους συμπαράσταση με τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης ενάντια στη δολοφονική ισραηλινή κατοχή.

Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την επιλεκτική και υποκριτική ευαισθησία, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ιμπεριαλιστών των ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και των κυβερνήσεων, που ενώ δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παιδιά θύματα των πολέμων, τις γυναίκες που καταπιέζονται, ξαφνικά σιωπούν όταν αυτά τα εγκλήματα τα κάνει ο ισραηλινός στρατός, όταν το χέρι που χτυπά μια γυναίκα είναι ισραηλινό, ή όταν το παιδί που σκοτώνεται γεννήθηκε στην Παλαιστίνη».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

«Εμείς δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, μέχρι την τελική νίκη!» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας «με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας».

Αντίστοιχα, στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή μέρα, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει «την εντεινόμενη δολοφονική μανία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, τις εξώσεις και αρπαγές γης για την ανέγερση νέων εποικισμών, που αυξάνονται με τρομακτική ταχύτητα, στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (...) Τους σχεδόν καθημερινούς ανελέητους βομβαρδισμούς, τις δολοφονίες αμάχων ανδρών, γυναικών, ακόμα και παιδιών (...) Τις φυλακίσεις των Παλαιστίνιων αγωνιστών στις ισραηλινές φυλακές, όπου κρατούνται ακόμα και για χρόνια, πολλές φορές χωρίς κατηγορητήριο, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει επίσης τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που «βάζουν τον αγώνα για επιβίωση του παλαιστινιακού λαού στην ίδια ζυγαριά με τη βάρβαρη ισραηλινή πολιτική της επέκτασης, επιβολής και κατοχής μόνο και μόνο γιατί το Ισραήλ θεωρείται για όλους αυτούς σημαντικός εταίρος και σύμμαχος».

Και υπογραμμίζει: «Η ΕΕΔΔΑ θα συνεχίσει να πιέζει ώστε η χώρα μας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής και θα στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού στον δίκαιο αγώνα του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ