Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
  • «Ο προσανατολισμός και η παρέμβαση των δυνάμεών μας στο έδαφος χρειάζεται να ενισχύει την κλαδική παρέμβαση σε συνεργασία με τις κλαδικές Οργανώσεις, σε συνδυασμό με οξυμένα προβλήματα στη γειτονιά που αφορούν τη νεολαία και έχουν να κάνουν με το σύνολο της ζωής των νέων». Πώς μπορεί να γίνει αυτό, με βάση την πείρα από τη δημιουργία επιτροπών νέων εργαζομένων;

Η πείρα από τη λειτουργία και τη δράση των επιτροπών νέων εργαζομένων και ανέργων στις γειτονιές κυρίως της Αττικής (θέση 25) το τελευταίο διάστημα, μπορεί να τροφοδοτεί με ορισμένα συμπεράσματα για το πώς θα μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε μία εδαφική ΟΒ κατά κύριο λόγο είναι εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό, το Εμπόριο, την ιδιωτική Εκπαίδευση, μέλη της ΚΝΕ με εναλλασσόμενες εργασιακές σχέσεις κ.ο.κ. Υπάρχει παλαιότερη πείρα που πρέπει να αναβαθμίσουμε και να συζητήσουμε για διάφορες περιοχές και τη δράση αυτών των ΟΒ. Είναι πόλεις, για παράδειγμα, όπου οι ταξικές δυνάμεις ήταν πλειοψηφία στα Εργατικά Κέντρα, οι ΟΒ συζητήσανε και με μπροστάρηδες τους εκλεγμένους συντρόφους της ΚΝΕ που είναι σε ΔΣ σωματείων αλλά και μέλη σωματείων, δημιούργησαν νεολαιίστικα στέκια στα Εργατικά Κέντρα. Με αυτήν τη μορφή περισσότεροι νέοι έρχονταν σε επαφή με τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία, βοήθησαν στη δημιουργία και τη λειτουργία λαϊκών φροντιστηρίων, σε άλλες μορφές αλληλεγγύης.

***

Οι Επιτροπές Νέων Εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους στην Αττική, δημιουργήθηκαν με βάση οξυμένα ζητήματα που υπήρχαν σε κάθε περιοχή, όπως, για παράδειγμα, στο Πέραμα ενάντια στα «καζάνια του θανάτου» που ήταν ένα βασικό πρόβλημα το οποίο απασχολούσε και τη νεολαία της περιοχής για λόγους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς. Προφανώς, το περιεχόμενο παρέμβασης πρέπει να το ενισχύουμε με νέα στοιχεία, με νέες μορφές που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η Επιτροπή να συνδέεται, να ενισχύει και να ενισχύεται με το υπόλοιπο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Τέτοια παραδείγματα είναι η δράση και οι παρεμβάσεις των Επιτροπών Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στον Πειραιά για την απεργία στην COSCO, στη Νέα Ιωνία για την απεργία στην «e-food» όπου εδρεύει η εταιρεία. Η ίδια η Επιτροπή Νέων στη Νέα Ιωνία, μπροστά στις μεγάλες πυρκαγιές και στο σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», ανέπτυξε δράση με έμπρακτη αλληλεγγύη που αναγνωρίστηκε από τον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Η δράση αυτή σε επίπεδο Αττικής δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κανόνας ως μορφή σε όλη την Ελλάδα, αλλά μπροστά και στο Συνέδριο θέλουμε να συζητήσουμε το περιεχόμενο της δράσης μας σε εδαφικές ΟΒ συνολικότερα.

Σε μία εδαφική ΟΒ ή υπαίθρου, για παράδειγμα, είναι στοιχείο παρέμβασης η δράση μας σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους, οι ίδιοι οι σύλλογοι. Το προηγούμενο διάστημα με το μητρώο αθλητικών σωματείων διαλύθηκαν ή «μπήκαν σε αργία» εκατοντάδες ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, κόβοντας μία ουσιαστική ενασχόληση των νέων σε γειτονιές και χωριά.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δράση στην περιοχή του Ζωγράφου, στο ζήτημα του πλειστηριασμού του σπιτιού της συνταξιούχου δημοσιογράφου. Οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στη μάχη απέναντι στον πλειστηριασμό και με την πρωτοπόρα δράση μια επιτροπή στη γειτονιά, μαζί με παραρτήματα των σωματείων, μετατράπηκε μέσα στη ζωή σε επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς με πολύ μαζική συγκέντρωση, διώχνοντας τα «κοράκια» από την κατοικία.

Στις Θέσεις του ΚΣ, όπως και στις πρώτες συζητήσεις στα καθοδηγητικά όργανα, γίνεται προσπάθεια να απασχολεί σταθερά το κάθε μέλος της ΚΝΕ το πώς θα διαμορφώνεται μορφή οργάνωσης παντού, πώς ακόμα περισσότεροι νέοι θα εκπαιδεύονται και θα αντλούν αισιοδοξία από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, απέναντι όχι μόνο σε ένα οξυμένο ζήτημα αλλά σταθερά. Κάθε μορφή οργάνωσης και παρέμβασης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θέλουμε να ενισχύει την ανασύνταξη, τη ζωντάνια, το σχέδιο και την ορμή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ