Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
«Ανησυχία» για τις «ασύγκριτες πολυδιάστατες κρίσεις»

Την ανησυχία για «ασύγκριτες πολυδιάστατες κρίσεις» που εκτείνονται σε διάφορα θέματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση της φτώχειας, καταγράφει - όπως μετέδωσαν διεθνή και ασιατική ΜΜΕ - η Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη 17η Σύνοδο Κορυφής του G20, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με ινδονησιακά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της χώρας, Τζ. Γουιντόντο, σε δηλώσεις του μετά τις εργασίες έκανε λόγο για κοινό ανακοινωθέν 52 σημείων, όπως είπε το πρώτο που εκδόθηκε μετά τον Φλεβάρη του 2022, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η ίδια η καταγραφή - στην κοινή ανακοίνωση - των διαφωνιών των συμμετεχόντων στη Σύνοδο ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κ.ο.κ. (βλ. σχετικό θέμα στις σελ. 6 - 7) επιβεβαίωσε την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Κατά τ' άλλα, την ώρα που οι αντιθέσεις αυτές εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση όλων των πλευρών και τους κινδύνους πάνω από τα κεφάλια των λαών, οι ηγέτες του G20 επαναλαμβάνουν ευχολόγια και κάλπικες υποσχέσεις: Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ της Αυστραλίας, «δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ευάλωτους από την πείνα και τον υποσιτισμό», ενώ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για τις προκλήσεις για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, που μεγαλώνουν εξαιτίας των συγκρούσεων και εντάσεων».

Στο ίδιο πλαίσιο, την ώρα που εντείνονται οι «εμπορικοί πόλεμοι» μεταξύ «στρατηγικών ανταγωνιστών» αλλά και μεταξύ «συμμάχων» (όπως στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ), η ανακοίνωση - σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα - αναφέρεται στη σημασία «του βασισμένου σε κανόνες, δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς, πολυμερούς εμπορικού συστήματος» που υπηρετεί - όπως αναφέρεται - ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, κ.λπ.

Ακόμα, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά φέτος».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι «πράσινες» μπίζνες, άλλο πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών για την κερδοφόρα διοχέτευση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος». Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν «να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», εκτιμώντας ότι «αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες». Μεταξύ άλλων οι ηγέτες αναφέρθηκαν και στην ανάγκη να επιταχυνθούν «οι προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα, συνάδοντας με τις εθνικές Συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις».

Νέα συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ - Κίνας

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε δίωρη συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, στις πρώτες διά ζώσης συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο. Η Γέλεν εξέφρασε ελπίδες για μια μεγαλύτερη οικονομική «δέσμευση» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η δε Νγκόζι Οκόντζο - Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο περιθώριο της Συνόδου δήλωσε στο «Reuters» ότι αρκετές μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο να διολισθήσουν σε ύφεση, καθώς επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και καυσίμων και ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός επισκιάζουν τις παγκόσμιες προοπτικές.

Στο μεταξύ, προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρ. Σούνακ και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ματαιώθηκε λόγω «θεμάτων προγραμματισμού», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ