ΜΑΣ: Στο πανεπιστήμιο που ισχύει η λογική «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», οι υποδομές και οι καθηγητές αξιοποιούνται κατά προτεραιότητα για ό,τι φέρνει κέρδη
Την «αντιδεοντολογική» και «αντιπαιδαγωγική», όπως την χαρακτηρίζουν, πράξη του κοσμήτορα της Ιατρικής του ΑΠΘ, που αλλάζοντας τις κλειδαριές σε αίθουσες άφησε την Τρίτη 8 Νοέμβρη τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Δημόσια Υγεία - Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» στους διαδρόμους, καταδικάζει η πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών των παραπάνω μεταπτυχιακών.
Θυμίζουμε πως το περιστατικό είχε συμβεί καθώς στο πλαίσιο της γενίκευσης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δύο αμφιθέατρα ανακαινίστηκαν με τα χρήματα που προήλθαν από τις τσέπες των φοιτητών. Μετά απ' αυτό, ο κοσμήτορας έκρινε ότι τα δύο παραπάνω μεταπτυχιακά - τα οποία δεν έχουν δίδακτρα - δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν τις αίθουσες. Εκτοτε χρειάστηκε σχεδόν μια βδομάδα τηλεκπαίδευσης μέχρι να βρεθούν προσωρινές αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων.
Η πρωτοβουλία φοιτητών - φοιτητριών απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόφασης και την απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στις διδακτικές αίθουσες, καλώντας παράλληλα «οποιονδήποτε υποστηρίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των χώρων της Εκπαίδευσης και της Υγείας σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης».
Παράλληλα, σχολιάζει και τις δηλώσεις του κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους «βιοασφάλειας»: «Προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη η εν λόγω επίκληση», σημειώνει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας φοιτητών - φοιτητριών των μεταπτυχιακών, καθώς «α) δεν είχε τεθεί σχετικό ζήτημα τα τελευταία 4 έτη διεξαγωγής του ΠΜΣ, ούτε κατά τα τελευταία 30 χρόνια χρήσης των αιθουσών εν γένει από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και β) συνεχίζει η βιοασφάλεια να μην αποτελεί πρόβλημα για τη συρροή προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών στις συγκεκριμένες αίθουσες κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες διεξαγωγής μαθημάτων».
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «επιλεκτικό αποκλεισμό φοιτητών/φοιτητριών των μοναδικών δωρεάν ΠΜΣ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ από τις αίθουσες ενός δημόσιου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος», που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε συνδυασμό με τη νέα εγκύκλιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Στο πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας οι πόρτες για τους φοιτητές είναι κλειστές!» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλώντας σε ενίσχυση του αγώνα για να καταργηθούν τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, για αξιοποίηση όλων των υποδομών των Ιδρυμάτων για τις ανάγκες των φοιτητών, χωρίς δίδακτρα ή άλλους αποκλεισμούς, για να καταργηθούν ο νέος νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος Γαβρόγλου που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά.
«(...) Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι στο πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας, που πουλάει γνώση με το κομμάτι και αναζητά φοιτητές - πελάτες, οι χιλιάδες νέοι που προσπαθούν να σπουδάσουν θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές», σχολιάζει η ανακοίνωση και προσθέτει:
«Στο πανεπιστήμιο που ισχύει η λογική του "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", οι υποδομές, οι καθηγητές αξιοποιούνται κατά προτεραιότητα για ό,τι φέρνει έσοδα! Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες αίθουσες ανακαινίστηκαν από τα δίδακτρα που κατέβαλαν φοιτητές, οπότε θεωρούνται "άβατο" για όποιον δεν βάζει το χέρι στην τσέπη! Με κάθε πανεπιστήμιο να πραγματοποιεί παράλληλα δεκάδες προγράμματα επί πληρωμή, προκύπτει λογικά το ερώτημα: Ποιες υποδομές, εργαστήρια, διδακτικό προσωπικό τελικά θα περισσέψουν για τους φοιτητές των δωρεάν προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων;
Αποκαλύπτεται το παραμύθι της επιχειρηματικής λειτουργίας που φέρνει έσοδα στις σχολές και άρα "θα βελτιώσει τις σπουδές". Το ΑΠΘ από τη μία διαφημίζει τα 3 εκατ. ευρώ έσοδα μόνο από το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής. Από την άλλη, φοιτητές κλειδώνονται έξω από τις αίθουσές τους, πέφτουν στο κενό στην προσπάθεια να παρακολουθήσουν το μάθημά τους. Το ίδιο το ίδρυμα λέει ότι δεν έχει λεφτά να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του 2022, όπως η θέρμανση και το ρεύμα! Τελικά όμως πού πάνε τα εκατομμύρια; Σε νέες business, νέες επενδύσεις που θα φέρουν και άλλα κέρδη στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση!
Οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμιά μας, το δικαίωμά μας στη μόρφωση! Δεν θα δεχτούμε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε την επιστήμη μας, να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό!».