Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα ενδοαστικής πόλωσης και αποπροσανατολισμού

Σε κλίμα έντονης ενδοαστικής πόλωσης και με αυξημένες προσπάθειες αποπροσανατολισμού του αμερικανικού λαού από τις αιτίες των προβλημάτων του, ολοκληρώθηκαν χθες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Στις εκλογές αυτές ανανεώνονται το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, ενώ εκλέγονται επίσης κυβερνήτες και γενικοί εισαγγελείς σε μερικές δεκάδες Πολιτείες, μερικές εκ των οποίων μπορεί να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Αριζόνα.

Σύμφωνα με το US Elections Project, ήδη πριν στηθούν χθες το πρωί οι κάλπες είχαν ψηφίσει από τις προηγούμενες μέρες πάνω από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι, μέσα από τα συστήματα «πρόωρης ψηφοφορίας» (early voting).

Λόγω των διαφορετικών τρόπων ψηφοφορίας (επιστολική ψήφος, διά ζώσης πρόωρη ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα, αλλά και η χθεσινή ψηφοφορία), όπως και των διαφορετικών όρων και προθεσμιών που τίθενται από Πολιτεία σε Πολιτεία (π.χ. μέχρι πότε μπορεί να κατατεθεί η επιστολική ψήφος), σε περίπτωση οριακών αποτελεσμάτων σε Πολιτείες - κλειδιά ενδέχεται να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σήμερα, αλλά να χρειαστούν ακόμα και αρκετές μέρες, όπως είχε γίνει και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Μέχρι την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά έδιναν το προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους για να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, ενώ αμφίρροπη προβλεπόταν η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Με φόντο καταγγελίες στελεχών των Ρεπουμπλικάνων - και ειδικά από τον τέως Πρόεδρο Ντ. Τραμπ - για το αδιάβλητο μιας σειράς διαδικασιών, αλλά και προηγούμενες αναφορές για «κακόβουλες» επιρροές από τη Ρωσία κ.λπ., Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι δεν υπάρχουν «ιδιαίτερες ή αξιόπιστες απειλές διατάραξης των εκλογικών υποδομών», μεταξύ άλλων μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, τις εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις Πολιτείες παρακολουθούσαν στενά μεταξύ άλλων η Διοίκηση του Πενταγώνου για τον Κυβερνοχώρο και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ