Ενδοαστικές αντιθέσεις και επιχείρηση αποπροσανατολισμού
Σήμερα πραγματοποιούνται οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - με περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ήδη ψηφίσει στο πλαίσιο των συστημάτων «πρόωρης ψηφοφορίας» - για το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας και για θέσεις νέων κυβερνητών ή γενικών εισαγγελέων σε 39 Πολιτείες.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια του αμερικανικού κεφαλαίου να διατηρήσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία έναντι της Κίνας, ενώ σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω εντείνονται συνεχώς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ανέβασαν μέχρι την τελευταία στιγμή τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αποτυπώνοντας ξανά τις έντονες καπιταλιστικές αντιθέσεις και επιχειρώντας να εγκλωβίσουν τον λαό σε αποπροσανατολιστικές και κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές».
Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα πάρουν από τους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αμφίρροπη θεωρείται η μάχη για τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν σήμερα οριακή πλειοψηφία, μίας ψήφου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα από τους Δημοκρατικούς, καθώς και ο τέως Πρόεδρος Ντ. Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους, εστίασαν τις τελευταίες μέρες στις Πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η Πενσιλβάνια, όπου ο Ρεπουμπλικάνος εκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, ο οποίος στηρίζεται από τον Τραμπ, διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας απέναντι στον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν, ο οποίος στηρίζεται από τους Μπάιντεν και Ομπάμα.
Χαρακτηριστική της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι η δημόσια τοποθέτηση υπέρ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων από τον δισεκατομμυριούχο και νέο ιδιοκτήτη του Twitter Ιλον Μασκ, στο όνομα της «εξισορρόπησης» μεταξύ της εξουσίας των δύο κομμάτων.
Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Μασκ ανέφερε: «Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους: Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως συνιστώ να ψηφίσουμε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η προεδρία είναι Δημοκρατική».
Είχαν προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή δηλώσεις του Μπάιντεν επικριτικές απέναντι στην εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, ο οποίος - όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος - αγόρασε «μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο».
Επιπλέον, χτες ο Ρώσος μεγιστάνας Γ. Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner», εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρείας του, «Concord», ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Είχαμε ανάμειξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμειξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμειξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε».
Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναφέρουν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν έρευνες κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν αν ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής τους στο Σώμα, Κέβιν Μακάρθι, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν πέρυσι και στον χειρισμό της πανδημίας, ενώ δεν απέκλεισε πιθανή εκκίνηση διαδικασιών προτάσεων μομφής.