Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών

Μαχητική απάντηση στα εξοντωτικά πρόστιμα σε απεργούς και συνδικάτα στον Καναδά

Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο απαντούν οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στον Καναδά, μαζική απεργία πραγματοποιούν από την Παρασκευή 55.000 εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση στο Οντάριο, συνεχίζοντας μάλιστα τον αγώνα παρά την επαίσχυντη επιχείρηση καταστολής του από την τοπική κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα στους απεργούς και στα σωματεία τους.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενη το αντιαπεργιακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει σε κάθε εργαζόμενο πρόστιμο 4.000 δολαρίων Καναδά (3.000 δολάρια ΗΠΑ) για κάθε μέρα απεργίας, καθώς και αντίστοιχο πρόστιμο 500.000 δολαρίων Καναδά στο συνδικάτο τους!

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις βιβλιοθήκες έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, η τοπική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «αυξήσεις» μόλις 1,5% - 2,5% και αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το συνδικάτο των εργαζομένων αν αυτό δεν ανακαλέσει την απεργία...

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς και στο Συνδικάτο CUPE Οντάριο εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε μια κοινωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, η οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση των πολλών είναι απειλή και κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν το απεργιακό κύμα που ξεσπά από τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλο το κόσμο».

Βρετανία: Ετοιμοι για μεγάλη απεργία και οι νοσηλευτές

Την ίδια ώρα δυναμώνει το απεργιακό κύμα στη Βρετανία. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει απεργιακή κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νοσηλευτών, καθώς προηγήθηκε ψηφοφορία στην ένωσή τους, RCN (Royal College of Nursing), επί της πρότασης για έναρξη απεργιακού αγώνα.

Πάνω από 300.000 μέλη του RCN συμμετείχαν στην ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση, ενώ το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «PA Media» μετέδωσε ότι οι νοσηλευτές έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας.

Τα αιτήματα αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση του αποδεκατισμένου συστήματος Υγείας (NHS). Οι κενές θέσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών στη Βρετανία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ: Περίπου 25.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εγκατέλειψαν το μητρώο του Nursing and Midwifery Council («Συμβούλιο Νοσηλευτών και Μαιών», ο εποπτικός φορέας του τομέα) τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι ο μισθός των πεπειραμένων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 20% σε πραγματικές τιμές από το 2010.

Ισπανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Μέταλλο

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου στην περιοχή Βιζκάγια στην Ισπανία, στη Χώρα των Βάσκων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με μισθολογικές αυξήσεις και άλλα δικαιώματα για τους περίπου 52.000 εργαζόμενους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις απεργίες στις 27 και 28 Οκτώβρη, ενώ νέα απεργία έγινε και τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη σε οκτώ εγκαταστάσεις στον όμιλο της «Airbus» στην Ισπανία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Σε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων επισημαίνονται τα κέρδη - ρεκόρ της εταιρείας και το αυξανόμενο κόστος ζωής για τους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα απέρριψαν ένα μπόνους 1.500 ευρώ που ανακοίνωσε η «Airbus», επισημαίνοντας την ανάγκη συνολικής αναθεώρησης των μισθών πριν το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Ισπανία είναι χρεωμένοι και δεν μπορούν να «βγάλουν τον μήνα» λόγω στεγαστικών δανείων και πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θέτουν όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την κατάσταση των ισπανικών νοικοκυριών. Οσοι ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την αποπληρωμή του χρέους τους μπορεί πλέον να ξεπερνούν το 1,5 εκατ.

Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ποσοστό των χρεωμένων νοικοκυριών που θα γίνουν υπερχρεωμένα θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 350.000 νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ