Ξεκίνησε χτες στην Αίγυπτο, στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ, η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή και ως COP27.
Η Διάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί στις 18/11, πραγματοποιείται παρουσία δεκάδων ηγετών χωρών, απουσιάζουν όμως οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Πίσω από τις υποκριτικές αναφορές περί «προστασίας του περιβάλλοντος» και του «μέλλοντος της ανθρωπότητας», οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιούνται με φόντο τους σφοδρούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την «πράσινη μετάβαση», με στόχο την εξασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να επιδρά καταλυτικά στην παραπέρα όξυνση αυτών των ανταγωνισμών.
Επαναλαμβάνοντας το γνωστό μείγμα «προειδοποιήσεων» και «ευχολογίων», ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ανοίγοντας χτες τις εργασίες της Διάσκεψης, απηύθυνε έκκληση για ένα «σύμφωνο κλιματικής αλληλεγγύης», προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα «βαδίζει ολοταχώς προς μια "κλιματική κόλαση"». «Οι δύο μεγάλες οικονομίες - οι ΗΠΑ και η Κίνα - έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτήν τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στη Γλασκόβη, στην COP26, τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές από τις επιπτώσεις αλλαγών στο κλίμα, υποστηρίζοντας αντ' αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο καλωσόρισμα, έκανε έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι κλιματικές προκλήσεις «εντείνονται μέρα με τη μέρα», με «τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», στο περιβάλλον και την οικονομία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ζήτησε στο περιθώριο της Διάσκεψης, την άσκηση πίεσης «στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό τους» για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», σημείωσε, αναφερόμενος στη μείωση των εκπομπών ρύπων και την «οικονομική αλληλεγγύη».
Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι η χώρα της θέλει να θεσπίσει μια «προστατευτική ασπίδα απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» των οικονομιών, παρουσιάζοντάς την ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της Ενέργειας. Σε σχετικό μήνυμά της υποστήριξε ότι η επένδυση στις ΑΠΕ «θα καθιστούσε την οικονομία μας όχι μόνο πιο "πράσινη" αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ «θα περιόριζε τον κίνδυνο της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστήριξε σε συνέντευξή της σε αμερικανικό δίκτυο ότι η κρατική βοήθεια και η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις σχετικές πρωτοβουλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.