Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Πρόγραμμα «Σωκράτης»: εργαλείο παρέμβασης στην εκπαίδευση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα «Σωκράτης», υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα "Σωκράτης" δεν είναι απλώς ένα σύστημα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Λειτουργεί ως εργαλείο παρέμβασης στις συνειδήσεις των νέων, αλλά και ως μηχανισμός επιβολής ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού μοντέλου».

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε το ουσιαστικό πρόβλημα της Παιδείας, «που είναι η καθολική μόρφωση των νέων ανθρώπων, μένει έξω από τις δραστηριότητες του προγράμματος. Αντίθετα, οι δράσεις του στοχεύουν στη μεταποίηση της συνείδησης μαθητών, φοιτητών και δασκάλων, ώστε να εμπεδωθεί ο ευρωπαϊκός "μονόδρομος" και να διευκολυνθεί η υποταγή των νέων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους κανόνες της "οικονομίας της αγοράς" και στις λεγόμενες νέες συνθήκες "εργασίας". Ο "ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης" κρύβει μέσα του τη σύγκληση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην κατεύθυνση της προσαρμογή τους στις ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κάτι που κάθε άλλο παρά προϋποθέτει τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ακόμα και οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και το σύστημα κατοχύρωσης μαθημάτων λειτουργούν ως μέσα πίεσης στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης κατέληξε, λέγοντας ότι η πραγματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων προϋποθέτει την απόκρουση των παρεμβάσεων της ΕΕ. «Είναι, τόνισε, σε τελευταία ανάλυση, υπόθεση του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ