Copyright 2021 The Associated |
Από τις διαδηλώσεις στην Αϊτή ενάντια στην κυβέρνηση και την ανάπτυξη ξένης στρατιωτικής δύναμης |
Η εν λόγω αντιπαράθεση μεταφέρθηκε προχθές το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συζητούνταν δύο διαφορετικά σχέδια απόφασης (από ΗΠΑ και Μεξικό) με στόχο την υποτιθέμενη «εξομάλυνση» της κατάστασης στην Αϊτή.
«Η κατάσταση είναι εντελώς δραματική. Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από συμμορίες που δεν επιτρέπουν να βγαίνουν καύσιμα (...) Χωρίς καύσιμα δεν υπάρχει νερό. Και υπάρχει και χολέρα», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες. Ο ίδιος είχε προτείνει προ βδομάδων ως «λύση» την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα, σχέδιο απέναντι στο οποίο πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις στην Αϊτή.
Ο Γκουτέρες απηύθυνε ξανά την πρόταση για την ανάπτυξη ένοπλης «διεθνούς» αποστολής στην Αϊτή, με στόχο την άρση του αποκλεισμού από συμμορίες ο οποίος συνεχίζεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Βαρέ.
Το σχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, θα προβλέπει «την αποστολή μιας διεθνούς ομάδας, όχι του ΟΗΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και να μπορέσει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια». Η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «θα εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο για να στηρίξουν άμεσα, να επιτρέψουν και να προσφέρουν πόρους» σε μια τέτοια αποστολή.
Στο σχέδιο των ΗΠΑ αντιτίθεται η Κίνα, με τον πρέσβη της στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, να τονίζει ότι δεν μπορεί να επιχειρείται ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων από τη στιγμή που «η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα και δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει». Εξέφρασε ωστόσο την υποστήριξή του επί της αρχής - αφού ζήτησε κάποιες «τροποποιήσεις» - σε ένα δεύτερο σχέδιο απόφασης που καταρτίζεται και το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων (απαγόρευση ταξιδίων, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στοχευμένο εμπάργκο όπλων) στις συμμορίες και στους επικεφαλής τους.
Τις κυρώσεις έχει απορρίψει η Ρωσία, η οποία κατήγγειλε τη «βιαστική» διαδικασία. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης Ντμ. Πολιάνσκι ζήτησε «να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις μιας αποστολής» ξένων ομάδων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες (...) τις παρεμβάσεις στην πολιτική διαδικασία στην Αϊτή» από την πλευρά «γνωστών περιφερειακών παραγόντων που θεωρούν την αμερικανική ήπειρο πίσω αυλή τους».
Ηδη στο μεταξύ ΗΠΑ και Καναδάς έχουν στείλει εξοπλισμό στην αστυνομία της Αϊτής, όπως τεθωρακισμένα οχήματα.
Προχτές το βράδυ, ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν στο Πορτ-Ο-Πρενς ενάντια στο σχέδιο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων.