Σε προς τα πάνω «διόρθωση» του αριθμού των ατόμων που φέρεται πως σκοτώθηκαν στη διάρκεια δίμηνων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων προέβη χτες η νορβηγική ΜΚΟ «Ιράν Ανθρώπινα Δικαιώματα», καθώς χτες ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 201 από 185 που είχε ανακοινώσει πριν μέρες.
Τα περισσότερα θύματα ωστόσο (93 άτομα) φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ξέχωρων επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, που δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς σχέση έχουν με τον σάλο που προκάλεσε σε όλο το Ιράν ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους» γιατί δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).
Από την πλευρά της η δικαστική αρχή του Ιράν ανακοίνωσε χτες ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Οπως έγινε γνωστό, «απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 60 ανθρώπους» στην Τεχεράνη και σε 65 άλλους στην επαρχία Χορμοζγκάν, οι οποίοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των «πρόσφατων ταραχών».
Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις και την αιματηρή καταστολή, οι λαϊκές κινητοποιήσεις, που είναι οι πιο δυναμικές στο Ιράν που είχαν ξεσπάσει μετά από τις εκλογές το 2009, δεν φαίνεται να περιορίζονται.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν εκτός από νέους, γυναίκες, μαθητές και φοιτητές και εργαζόμενοι διυλιστηρίων που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από την αρχή της βδομάδας.
Νέα μαζική κινητοποίηση διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε και χτες στην Τεχεράνη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αστυνόμευση σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και διακοπές στην παροχή υπηρεσιών ίντερνετ και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας.
Χτες, ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας, στρατηγός Χοσεΐν Ασταρί, εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση κατηγορώντας «αντεπαναστατικές ομάδες από το εξωτερικό» που υποδύονταν τους αστυνομικούς ότι χτύπησαν θανάσιμα διαδηλωτές. Υποστήριξε μάλιστα πως συνελήφθησαν προβοκάτορες και πράκτορες.