Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Δολοφονία 18χρονου Παλαιστίνιου από ισραηλινά πυρά

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατεχόμενη Δυτική Οχθη από την κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Χτες, ακόμη ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός στη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Αρούμπ.

Ο 18χρονος Ουσάμα Αντάουι πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και ξεψύχησε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Στις ίδιες συγκρούσεις τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι νεαροί.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές συμμετείχαν σε γενική απεργία στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του προσφυγικού καταυλισμού αλ Σουφαάτ από το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά είδη.

Οι συναντήσεις του Βίνεσλαντ στη Γάζα

Την Τρίτη το βράδυ ολοκλήρωσε συνομιλίες με ανώτερα στελέχη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και κομμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, Τορ Βίνεσλαντ.

Φθάνοντας στον αποκλεισμένο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό θύλακα μέσω του μεθοριακού περάσματος Ερέζ, ο Βίνεσλαντ συζήτησε μαζί τους τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην περιοχή και στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης που σιγοβράζει εδώ και μήνες κυρίως σε πόλεις όπως η Ναμπλούς και η Τζενίν, όπου και σημειώνονται οι πιο αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους νεαρούς και τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Επίσης αντιπροσωπεία Παλαιστίνιων αξιωματούχων από τη Λωρίδα της Γάζας, που απαρτίζεται από στελέχη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών κομμάτων και οργανώσεων πλην των «Αδελφών Μουσουλμάνων», βρίσκονται στη Συρία για συνομιλίες με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ