Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Επισπεύδουν το χτύπημα στους βαμβακοπαραγωγούς!

Το υπουργείο Γεωργίας, με ταχύτατες διαδικασίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την εφαρμοστική απόφαση, για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα

Στην ταχύτατη υλοποίηση της επαίσχυντης απόφασης για δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας προχωράει η κυβέρνηση, έχοντας ως σκοπό να «διαφημίσει» με θράσος το καταστροφικό αυτό αντιαγροτικό μέτρο ως μέγιστη προεκλογική παροχή προς τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς! Χτες στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις, ώστε να καταληχτούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εφορμοστικής απόφασης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα.

Στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα και τον περιορισμό της από φέτος στα 3.600.000 στρέμματα, περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κάποιες τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις και προσθήκες, που δεν αλλάζουν το μέγεθος των καταστροφικών επιπτώσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς. Μια από αυτές είναι ότι ο μέσος όρος υπολογισμού των καλλιεργούμενων στρεμμάτων δε θα γίνει με βάση την τελευταία πενταετία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά με βάση την τελευταία τριετία. Αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, έγινε γιατί με χρήση της τελευταίας πενταετίας δεν έβγαιναν τα επιθυμητά νούμερα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο όρια που έχει βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Ετσι, με βάση το μέσο όρο παραγωγής, που είχε μέσα στην τελευταία τριετία ο κάθε βαμβακοπαραγωγός, θα γίνει αντίστοιχα και η μείωση των στρεμμάτων, αν καλλιεργεί πάνω από 60 στρέμματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες ενισχύονται και από ένα σχετικό έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος στα περιφερειακά γραφεία, η μείωση πρόκειται να γίνει, εκτός απροόπτου, ως εξής: Οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν μέσο όρο τριετίας από 60 μέχρι 70 στρέμματα θα καλλιεργήσουν 62 στρέμματα. Αντίστοιχα, από 70 μέχρι 80 στρέμματα το «πλαφόν» θα είναι 66 στρέμματα, 80 με 90, 70 στρέμματα, 90 με 100, 73 στρέμματα, 100 με 125, 80 στρέμματα, 125 με 150, 90 στρέμματα, 150 με 175, 100 στρέμματα, 175 με 200, 110 στρέμματα, 200 με 300, 127 στρέμματα, 300 με 400, 167 στρέμματα, 400 με 500, 208 στρέμματα, 500 και άνω, 460 στρέμματα. Η ομαδοποίηση αυτή και η επιβολή του ίδιου πλαφόν ανά κατηγορία γίνεται, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, για να αποφευχθεί ο φόρτος της γραφειοκρατικής εργασίας, στις διευθύνσεις γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που θα ορίσουν τα συγκεκριμένα «πλαφόν» και τα οποία θα εξαναγκαστούν να δηλώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το βαμβάκι.

Οσον αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς που καλλιεργούν κάτω από 60 στρέμματα, αυτοί δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή, αν ένας βαμβακοπαραγωγός έχει μέσο όρο τριετίας 35 στρέμματα, δε δικαιούται, σύμφωνα με την απόφαση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας, να καλλιεργήσει ούτε ένα στρέμμα παραπάνω.

Το «κερασάκι» της κοροϊδίας, που πρόκειται να προστεθεί στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι από το μέτρο αυτό πρόκειται να εξαιρεθούν, οι νέοι αγρότες και όσοι αγρότες ή ομάδες παραγωγών έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης, δηλαδή ένας μικρός αριθμός, καθώς και κάποιες περιοχές που καλλιεργούνται ξηρικά βαμβάκια (100.000 στρέμματα περίπου).

Αν τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα, φαίνεται καθαρά ότι στην πρόθεση της κυβέρνησης να εμπαίξει ασύστολα τους μικρούς βαμβακοπαραγωγούς, προστίθεται και η επιδίωξη να τους διχάσει και διασπάσει, ώστε να περάσει έτσι με μικρότερες αντιδράσεις τα ολέθρια μέτρα της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ