Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ρεσάλτο της εφορίας στα σπίτια!

Ως και ...εισβολές δικαστικών επιμελητών και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε σπίτια, με έρευνες για τιμαλφή, μετρητά και κατασχέσεις σοδειών, περιλαμβάνει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που εντάσσεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» ενός νόμου που προαναγγέλλει πογκρόμ πλειστηριασμών και εκβιασμών.

Ο νόμος αφορά το πώς το κράτος θα γίνει πιο αποτελεσματικό και γρήγορο στη φοροληστεία, με την αξιοποίηση των ψηφιακών ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και των «αρπακτικών» των εισπρακτικών εταιρειών, που έχουν αποδείξει τη δεινότητά τους στο να σφίγγουν τη «θηλιά στον λαιμό» του λαού. Σε όλους αυτούς το νομοσχέδιο δίνει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών να τα κάνουν «φύλλο και φτερό» (περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις κ.λπ.), για να είναι πιο «αποτελεσματικός» ο εκβιασμός σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Λες κι αν κάποιος διαθέτει ένα χωραφάκι, ή και κάνα χαμόσπιτο στο χωριό, σημαίνει κι ότι του περισσεύουν λεφτά να πληρώσει την εφορία!

* * *

Δεν πρόκειται βέβαια για... το κυνήγι του Αλ Καπόνε, αλλά για τους εκατοντάδες χιλιάδες «οφειλέτες» εργαζόμενους και επαγγελματίες, που έχουν χρέη στην εφορία πάνω από 500 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωποι με «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», ως αποτέλεσμα της απογείωσης της φοροληστείας και συνολικά της πολιτικής που τους στραγγαλίζει οικονομικά.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που χρωστούν δισεκατομμύρια, έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μεγάλες ανώνυμες εταιρείες με διάφορους άλλους ενδιάμεσους - φαντομάδες, offshore, ανώνυμους μετόχους που μένουν στο σκοτάδι. Ολα αυτά ως «καπέλο» στη μόνιμη φοροασυλία, στις διάφορες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές που νομοθέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για να βρίσκουν «εύφορο έδαφος» οι καπιταλιστικές επενδύσεις.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Από τα 112,6 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, το 80% (ή περίπου 90 δισ.) χρωστάει το 0,2% ή 8.825 «μεγαλοσχήμονες» καπιταλιστές, με πάνω από 1 εκατομμύριο χρέη ο καθένας, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Αντίστροφα, τα χρέη του 53,4% των «οφειλετών» δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ! Γι' αυτά τα 2 εκατομμύρια όμως φορολογουμένων, ο «πέλεκυς» πέφτει βαρύς, με προειδοποιήσεις και ραβασάκια για κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, κι ενώ ήδη έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα σε 1.378.297 φορολογούμενους.

* * *

Να λοιπόν πώς έρχεται η «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων, άνω των 5,5 δισ. το πρώτο 8μηνο του 2022 και συνολικά πάνω από 30 δισ., για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αφού - όπως ομολογούν - ανοίγει «δημοσιονομικό χώρο» για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων κι ενώ ο λαός πληρώνει σταθερά πάνω από το 95% των φόρων.

Να από πού αντλούν τα κυβερνητικά επιτελεία την «αισιοδοξία» για τη νέα χρονιά, και δίνουν διαβεβαιώσεις για «πρωτογενή πλεονάσματα» και «δημοσιονομική σταθερότητα», προαναγγέλλοντας πογκρόμ εκβιασμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών για να «βγάλουν από τη μύγα ξίγκι».

«Πατάνε» άλλωστε γερά στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο θεσμοθέτησε να βγαίνουν στο σφυρί λαϊκά σπίτια με το πάτημα ενός κουμπιού και νομοθέτησε την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds, αλλά απογείωσε και την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «ιδιώνυμο αδίκημα» τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

***

Μαζί άλλωστε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν απορρίψει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και επί των δύο κυβερνήσεων, για τη διαγραφή χρεών, τόκων και μέρους του κεφαλαίου για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, για προστασία της λαϊκής στέγης και του εξοπλισμού των επαγγελματιών, των χωραφιών και των μέσων παραγωγής αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Μαζί απορρίπτουν, ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών και των άδικων έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Οι κυβερνητικοί «σωτήρες» του λαού έχουν έτσι κι αλλιώς προ πολλού αποκαλυφθεί: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, κάνοντας τα αιτήματα αυτά δική του υπόθεση, δυναμώνοντας τα σωματεία και τους φορείς του, αλλάζοντας παντού τους συσχετισμούς, υψώνοντας τείχος αλληλεγγύης για να μην απλώσουν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, οι τράπεζες, τα «κοράκια» τα χέρια τους στο βιος του.


Τ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ