Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Καμπάνες» από το ΔΝΤ, με έμφαση στην Ευρωζώνη

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές».

Η ανάπτυξη για φέτος προβλέπεται στο 3,2%, ενώ για το 2023 η διεθνής καπιταλιστική ανάπτυξη προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,7%. Το 2022 έκλεισε με ρυθμό 6%.

Ακόμη χειρότερη είναι η εκτίμηση για τις οικονομίες της Ευρωζώνης: Το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 3,5% και το 2023 μόλις 0,5%. Στη Γερμανία η ανάπτυξη το 2023 προβλέπεται στο 0,3% και στην Ιταλία στο 0,2%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ορισμένους από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της οικονομικής διαχείρισης, με πρώτο τον έλεγχο του πληθωρισμού και των κινδύνων που εγκυμονούν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Προειδοποιήσεις γίνονται και για τις υψηλές τιμές Ενέργειας, την απειλή ευρύτερων κρίσεων σε αγορές όπως η Κίνα, την προοπτική πλήρους ανάσχεσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ κ.ά.

Γαλλία: «Τρέχουν» για τα πυρηνικά εργοστάσια

Στο μεταξύ, στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε την εταιρεία ηλεκτρισμού Electricite de France (EDF) να πάρει άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση όσο περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων μπορεί μέχρι τις αρχές του 2023, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις Ενέργειας τον χειμώνα.

Σε συνθήκες «ενεργειακής κρίσης» στην Ευρώπη, οι εργασίες συντήρησης και επισκευής δεκάδων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία μειώνουν το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας Ενέργειας - με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF να παράγουν άνω των δύο τρίτων των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια - τα προβλήματα στις πυρηνικές μονάδες έχουν μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα φέτος.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς εκ των συνολικά 56 αντιδραστήρων της EDF βρίσκονταν σε λειτουργία την Τρίτη, παράγοντας περίπου 29 GW.

«Αναμένουμε οι εργαζόμενοι στην EDF να κάνουν το παν για να επιτύχουν τον στόχο και να επαναφέρουν περί τα 50 GW στο δίκτυο έως τις αρχές του 2023», τόνισε ο Λεμέρ.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανεμφανίστηκε, δίνοντας προκλητικά... «μαθήματα οικιακής οικονομίας». Αποκάλεσε τη γερμανική κοινωνία «κακομαθημένη», προτείνοντας στους συμπατριώτες του να φορούν «ένα ή και δύο πουλόβερ» για να μην κρυώνουν. Πρότεινε δε να έχουν όλοι στα σπίτια, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, «μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό»...

Συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας - ΗΑΕ

Συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, είχε χτες στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση γύρω από την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μεγάλη περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου, ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν εργάζεται εναντίον οποιουδήποτε στις αγορές Ενέργειας, αντίθετα ότι η Ρωσία έχει στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία.

«Εργαζόμαστε επίσης δραστήρια μέσα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ξέρω τη θέση σας, οι ενέργειές μας και οι αποφάσεις μας δεν κατευθύνονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν πρόκειται και δεν το κάνουμε με τρόπο ώστε να δημιουργούμε προβλήματα για οποιονδήποτε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Επαναξιολόγηση» της σχέσης ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Στο φόντο όξυνσης των ενεργειακών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών του Περσικού Κόλπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε προ ημερών την κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο, προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγή Ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές Ενέργειας. Είχε δε κατηγορήσει τον Οργανισμό για «κοντόφθαλμες» μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου.

Παράλληλα εντείνονται οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση της δεύτερης να συναινέσει στην επιλογή του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Νοέμβρη κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «αξιολογεί εκ νέου» τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, με τον εκπρόσωπο Τύπου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να τονίζει μιλώντας στο CNN: «Νομίζω πως ο Πρόεδρος ήταν πολύ σαφής όταν είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε ξανά αυτήν τη σχέση, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την ξαναδούμε». Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία του Μπάιντεν είναι η συνεργασία της κυβέρνησης με το Κογκρέσο σε αυτό το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ